ŚRODA ŚLĄSKA, POLSKA – PepsiCo, Inc. Jej piąty zakład produkcyjny jest w Polsce 31 maja.
Firma zainwestowała ponad 238,6 miliona dolarów w to, co nazywa „najbardziej zrównoważonym środowiskowo, zaawansowanym i innowacyjnym obiektem PepsiCo w Unii Europejskiej”, z czego 30,3 miliona dolarów przeznaczono na rozwiązania środowiskowe. Inwestycja przyczynia się również do poszerzenia asortymentu produktów i zwiększenia wolumenów produkcji na 20 rynkach europejskich. Według PepsiCo łączna powierzchnia zakładu – wraz z powierzchnią biurową, magazynami i nowoczesną oczyszczalnią ścieków – to około 13,5 akra (odpowiednik siedmiu boisk piłkarskich), a przylegająca do niego hala produkcyjna to blisko 6 arów. PepsiCo wskazało, że obiekt zatrudni 450 osób, głównie z regionu, a pełną operacyjność osiągnie w 2025 roku.
„Z dumą informujemy, że niespełna 20 miesięcy po wmurowaniu kamienia węgielnego w zakładzie PepsiCo pod Środą Śląską ruszyła produkcja chipsów ziemniaczanych i Doritos Nachos” – powiedział Tomas Grzelczyk, Senior Director End-to-End. Łańcuch dostaw PepsiCo. „To bardzo ważny dzień dla wszystkich pracowników PepsiCo, a szczególnie dla ponad 150-osobowego zespołu projektowego. Dziękuję naszemu generalnemu wykonawcy firmie Budimex, biuru projektowemu ARUP, przedstawicielom LSSE, PAIH oraz lokalnych i władzom samorządowym, bez których pomocy i wsparcia nie bylibyśmy w stanie zrealizować tego projektu.
PepsiCo poinformowało, że zakład składa się z trzech zaawansowanych technologicznie i energooszczędnych linii produkcyjnych: w ciągu godziny dwie linie wyprodukują 12,5 tys. produkuje ten konkretny produkt. W zakładzie zastosowano również innowacyjny system odzysku ciepła z procesu smażenia ziemniaków, który polega na wykorzystaniu do ogrzewania budynku zakładu przetwórczego w 100% biogazu pochodzącego z produkcji wyrobów opartych na surowcach naturalnych. W tej chwili moc generowana z linii produkcyjnych wynosi 3 megawaty, co stanowi 60% ciepła potrzebnego dla całego budynku, oprócz 3,2 megawata generowanego przez elektryczny kocioł parowy, który znacznie zmniejsza ślad węglowy obiektu.
Zakład wykorzystuje również zbiornik naziemny do gromadzenia i odtwarzania wód opadowych na potrzeby stacji, co polega na oczyszczaniu i odsalaniu zebranych wód opadowych w systemie nanofiltracji do wykorzystania w procesach technologicznych, takich jak obieg chłodniczy, a następnie zawracaniu ich do atmosfera, według PepsiCo. Inne sposoby recyklingu wody w zakładzie pochodzą z rozdrabniaczy ziemniaków, które z kolei są ponownie wykorzystywane do wstępnego płukania ziemniaków, a także gorącej wody do mycia z procesu chłodzenia oleju jadalnego. PepsiCo twierdzi, że jednym z przyjaznych dla środowiska zasobów wodnych zakładu są urządzenia absorpcyjne zwane agregatami chłodniczymi, które pochłaniają ciepło z otoczenia i przekształcają je w chłodne powietrze w celu wentylacji przestrzeni produkcyjnej.
„Polska to strategiczny rynek o dużym potencjale rozwoju, w który inwestujemy od ponad 30 lat” – powiedział Silvio Popovici, prezes PepsiCo Europe. Otwarcie tego nowego, przyjaznego dla środowiska lokalu z przekąskami to kamień milowy dla PepsiCo w Europie. Dziękuję naszym akcjonariuszom i pracownikom za pomoc w realizacji założeń produkcji żywności zgodnie z wizją PEP+. Jestem dumny, że w tak krótkim czasie otworzyłem ten obiekt.”
PepsiCo poinformowało, że zainwestowało 46 milionów dolarów w wiele projektów zrównoważonego rozwoju w 2022 roku, takich jak produkcja nadających się do recyklingu opakowań rPET, zbieranie i recykling odpadów opakowaniowych po przekąskach w ramach projektu ReFlex oraz eksploatacja czterech fabryk i centrali firmy w Warszawie z odnawialnych źródeł energii. Źródła energii i farmy fotowoltaiczne firmy. PepsiCo współpracuje również z rolnikami i społecznościami w całej Polsce, a ponad 70 gospodarstw uczestniczy w programie rolniczym firmy. PepsiCo jest obecnie znane jako podmiot, który skupuje najwięcej w Polsce ziemniaków do produkcji przekąsek, a nowy zakład zapewni większe możliwości kooperacyjnego zaopatrzenia w ziemniaki. PepsiCo będzie nadal inwestować w przyjazne dla środowiska rozwiązania dla obiektu, m.in. w turbiny wiatrowe, zdecentralizowane biogazownie wykorzystujące biomasę pozostałą z procesu produkcyjnego oraz rozbudowę zakładu przetwórczego do produkcji bionawozów. Celem firmy jest osiągnięcie zerowej emisji netto do 2035 roku.
„Internetowy ewangelista. Pisarz. Zapalony alkoholik. Miłośnik telewizji. Ekstremalny czytelnik. Miłośnik kawy. Bardzo upada.”
More Stories
„Majestatyczna jasność”: Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie znajduje nową stałą siedzibę | Wakacje w Polsce
Ochama wkracza do Europy, uruchamiając nowy magazyn w Polsce, aby zwiększyć efektywność
Polska może pozyskać inwestycje w pobliżu