Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Pełne oświadczenie Fed dotyczące decyzji w sprawie stóp procentowych z czerwca 2024 r

12 czerwca 2024 r

Rezerwa Federalna wydaje oświadczenie FOMC

Zostanie opublikowany o godzinie 14:00 czasu wschodniego

Najnowsze wskaźniki wskazują, że aktywność gospodarcza nadal rośnie w szybkim tempie. Wzrost liczby miejsc pracy pozostał silny, a stopa bezrobocia pozostała niska. Inflacja spadła w ciągu ostatniego roku, ale pozostaje wysoka. W ostatnich miesiącach nastąpił skromniejszy postęp w kierunku wyznaczonego przez komisję celu inflacyjnego na poziomie 2%.

Komitet dąży do maksymalizacji zatrudnienia i inflacji na poziomie 2 procent w dłuższej perspektywie. Komitet uważa, że ​​w ciągu ostatniego roku zagrożenia związane z osiągnięciem celów w zakresie zatrudnienia i inflacji zrównoważyły ​​się. Perspektywy gospodarcze są niepewne, w związku z czym Komitet pozostaje bardzo wyczulony na ryzyko inflacji.

Dla realizacji swoich celów Komitet podjął decyzję o utrzymaniu docelowego przedziału stopy funduszy federalnych na poziomie 5-1/4 do 5-1/2 proc. Rozważając wszelkie korekty docelowego zakresu stopy funduszy federalnych, Komisja dokładnie oceni napływające dane, zmieniające się oczekiwania i bilans ryzyk. Komitet nie spodziewa się, że właściwe byłoby obniżenie zakresu docelowego do czasu uzyskania większej pewności, że inflacja będzie zmierzać w sposób trwały w kierunku 2 procent. Ponadto Komitet będzie w dalszym ciągu ograniczał swoje zaangażowanie w skarbowe papiery wartościowe, dług agencyjny i papiery wartościowe zabezpieczone hipoteką. Komitet zdecydowanie opowiada się za przywróceniem inflacji do docelowego poziomu 2%.

Oceniając właściwe stanowisko polityki pieniężnej, Komitet będzie w dalszym ciągu monitorować wpływ otrzymywanych informacji na perspektywy gospodarcze. Komitet będzie przygotowany na dostosowanie nastawienia polityki pieniężnej, jeśli zajdzie taka potrzeba, jeśli pojawią się ryzyka, które mogą utrudnić osiągnięcie celów Komitetu. W ocenach komisji uwzględniony zostanie szeroki zakres informacji, w tym odczyty dotyczące sytuacji na rynku pracy, presji inflacyjnej i oczekiwań inflacyjnych, a także rozwoju sytuacji finansowej i międzynarodowej.

Decyzję w sprawie działań w zakresie polityki pieniężnej głosował przewodniczący Jerome Powell; John C. Williams, wiceprezes; Thomas I. Parkin; Michał S. bar; Rafael W. Bostic; Michelle W. Bowman; Lisa D. kucharz; Mary C. Daly; Filip N. Jeffersona; Adriana D. Kuglera; Loretta J. Mistrz; i Christophera J. Wallera.

READ  Nowa firma Renault Geely zajmująca się silnikami będzie miała siedzibę w Wielkiej Brytanii