Chityna (chityna) i zdrowe tłuszcze z owadów wydają się przyczyniać do zdrowych drobnoustrojów jelitowych i są potężnym źródłem białka i składników odżywczych, zgodnie z artykułem, którego współautorem jest badacz z Colorado State University i Opublikowany w żywność natury.
Tiffany Ware, profesor nadzwyczajny na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Człowieka na California State University, jest współautorką artykułu wraz z Valerie Stoll z University of Wisconsin. Byli pionierami badań nad ludźmi O wpływie spożycia świerszczy na mikroflorę jelitową.
Weir powiedziała, że wcześniejsze badania jej i Stulla pomogły w stworzeniu Weira Najnowsze badanie W jaki sposób chityna pochodząca ze świerszczy w designerskich babeczkach czekoladowych może zwiększyć pozytywny wpływ prebiotyków na osoby z zespołem jelita drażliwego.
„Jadalne owady i włókna owadów mogą być niezwykłe w amerykańskiej diecie, ale są powszechne na całym świecie, a owady są częścią wielu tradycyjnych kuchni” – powiedział Stoll. „Zwracają na siebie uwagę jako przyjazne dla środowiska źródło białka zwierzęcego”.
We wcześniejszym badaniu, do którego odwołuje się artykuł, oszacowano, że 3000 grup etnicznych w 130 krajach zjada owady zbierane głównie w środowisku naturalnym. Hodowla owadów rozwija się również na większą skalę, ponieważ zużywa mniej wody, ziemi i paszy oraz emituje mniej gazów cieplarnianych.
„Chociaż zmniejszony wpływ hodowli owadów na środowisko w porównaniu z konwencjonalnym żywym inwentarzem był głównym punktem sprzedaży produktów na bazie owadów, istnieją również niezbadane i niedoceniane korzyści żywieniowe” – powiedział Ware. „Owady są reklamowane jako dobre źródło białka, ale błonnik, chityna, nie występuje w innych produktach pochodzenia zwierzęcego, a zawartość omega-3 może być wyższa niż w wielu pokarmach roślinnych”. jelita poprzez stymulowanie zdrowych drobnoustrojów jelitowych i zmniejszanie stanu zapalnego jelit. „
Weir powiedział, że artykuł jest perspektywicznym artykułem, który podsumowuje obecną wiedzę na ten temat i podkreśla luki w odpowiednich badaniach.
Wśród głównych punktów artykułu:
- Rodzaje owadów, które są zjadane na obszarach, na których żyją dwa miliardy ludzi, to chrząszcze, gąsienice, osy, pszczoły, mrówki, koniki polne, pluskwy i termity.
- Chociaż odżywianie jest zróżnicowane, owady są niezawodnym źródłem biodostępnego białka zwierzęcego, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy niezbędne do żywienia człowieka, zwłaszcza te, które występują w dietach opartych na zbożach i roślinach strączkowych.
- Przeprowadzono badania określające ryzyko związane ze spożywaniem owadów, takie jak alergeny i zanieczyszczenia. Istnieje jednak niewiele dowodów na to, że owady mięsożerne stanowią większe zagrożenie dla konsumentów niż inne źródła pożywienia dla zwierząt.
- Ostatnie badania pokazują, że ludzkie komórki wytwarzają enzymy rozkładające chitynę, która może zostać wchłonięta podczas trawienia.
- Wcześniejsze badanie Weira i Stulla wykazało, że 25 gramów proszku ze świerszczy dziennie wiązało się ze wzrostem liczby pożytecznych bakterii w jelitach, chociaż autorzy twierdzą, że potrzebne są dalsze badania.
- Spożycie owadów może pozytywnie wpłynąć na globalne wyzwania związane z niedożywieniem, jednocześnie zmniejszając ryzyko chorób i wszelkich niedoborów żywności na świecie.
- Obiecujące dowody na wpływ chityny/owadów na zdrowie jelit zostały złagodzone przez ograniczenia badań, dlatego autorzy wzywają do przeprowadzenia dobrze kontrolowanych badań na ludziach na dużą skalę w ich populacji docelowej.
„Tanie hodowle owadów mogą pomóc wrażliwym społecznościom zaspokoić ich potrzeby żywieniowe i poprawić bezpieczeństwo żywnościowe, zwłaszcza w kontekstach, w których owady już polują na owady” – czytamy w końcowych akapitach gazety. „Owady są nie tylko ogólnie przyjaznym dla środowiska źródłem białka zwierzęcego i wymagają mniej zasobów niż konwencjonalny inwentarz żywy, ale niektóre gatunki są również wykwalifikowanymi podmiotami zajmującymi się recyklingiem, które mogą konsumować i przekształcać niskowartościowe organiczne produkty uboczne i odpady, w tym odpady żywnościowe, w pożywne, wysokiej jakości żywność lub pasza dla zwierząt”.
Stull dodał: „Wstępne raporty wskazują na wiele korzyści płynących z włączenia owadów do diety, ale potrzebne są dalsze badania – zwłaszcza badania interwencji na ludziach”.
źródło:
Odniesienie do czasopisma:
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków