Ostrzeżenie o ryzyku zapalenia wątroby typu A z importowanych mrożonych jagód wydano po tym, jak u trzech osób rozwinęła się choroba wątroby.
Wirusowe zapalenie wątroby typu A przenosi się poprzez spożycie skażonej żywności i wody lub przez bezpośredni kontakt z osobą zarażoną.
Objawy obejmują objawy grypopodobne, żółtaczkę, zmęczenie, ból stawów, Według Health Navigator NZ.
Wirus trwa zwykle od jednego do dwóch tygodni, a większość ludzi wraca do zdrowia bez trwałego uszkodzenia wątroby. Jednak w poważnych przypadkach może utrzymywać się przez kilka miesięcy.
Osobom z przewlekłym uszkodzeniem wątroby, w szczególności osobom starszym i kobietom w ciąży, zalecono rozważenie dodatkowych środków ostrożności, jeśli jedzą mrożone jagody, aby zmniejszyć ryzyko poważnej choroby z powodu wirusa, Vincent Arbuckle, zastępca dyrektora generalnego ds. bezpieczeństwa żywności w Nowej Zelandii , powiedział w oświadczeniu dla mediów. Wydanie.
Podczas gdy wirusowe zapalenie wątroby typu A jest stosunkowo rzadkie w Nowej Zelandii, importowane mrożone jagody powiązano z wybuchem epidemii w 2015 roku.
„Niedawno dowiedzieliśmy się o trzech przypadkach zapalenia wątroby typu A, z których wszystkie regularnie spożywały importowane mrożone jagody i były powiązane poprzez genotypowanie wirusa” – powiedział Arbuckle.
„Chociaż nie ma wystarczających informacji na temat konkretnej marki, aby zainicjować wycofanie docelowego produktu, dowody z przypadków i międzynarodowych badań wskazują na ryzyko narażenia na wirusowe zapalenie wątroby typu A w wyniku spożywania importowanych mrożonych jagód”.
osobom zagrożonym poważnymi chorobami wywołanymi wirusowym zapaleniem wątroby typu A zaleca się krótkie gotowanie jagód przed spożyciem lub upewnienie się, że temperatura gotowania przekracza 85 ° C przez 1 minutę; Umyj ręce przed jedzeniem i przygotowywaniem jedzenia.
Arbuckle powiedział, że kraj ma „doskonałe systemy” w celu zmniejszenia ryzyka w łańcuchu dostaw, a firmy spożywcze są sprawdzane, aby zapewnić odpowiednie środki ostrożności.
Ponadto jagody importowane z zagranicy są również poddawane „systemowi pobierania próbek i testowania przed wprowadzeniem do sprzedaży” – powiedział.
„Jednak nigdy nie będziemy w stanie całkowicie wyeliminować zagrożeń związanych z bezpieczeństwem żywności ze sprzedaży artykułów spożywczych. Dlatego zachęcamy konsumentów do rozważenia dodatkowych środków ostrożności w domu.”
NZFS powiedział, że będzie współpracować z dostawcami mrożonych jagód w zakresie potencjalnych zagrożeń, jednocześnie kontynuując „monitorowanie sytuacji”.
„Jeśli zidentyfikujemy jakiekolwiek dowody szerszego ryzyka, ocenimy i podejmiemy odpowiednie działania, w tym wycofanie produktów”.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków