Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Ostrzeżenie Hep po 3 przypadkach związanych z importowanymi mrożonymi jagodami

Ostrzeżenie Hep po 3 przypadkach związanych z importowanymi mrożonymi jagodami

Ostrzeżenie o ryzyku zapalenia wątroby typu A z importowanych mrożonych jagód wydano po tym, jak u trzech osób rozwinęła się choroba wątroby.

Wirusowe zapalenie wątroby typu A przenosi się poprzez spożycie skażonej żywności i wody lub przez bezpośredni kontakt z osobą zarażoną.

Objawy obejmują objawy grypopodobne, żółtaczkę, zmęczenie, ból stawów, Według Health Navigator NZ.

Wirus trwa zwykle od jednego do dwóch tygodni, a większość ludzi wraca do zdrowia bez trwałego uszkodzenia wątroby. Jednak w poważnych przypadkach może utrzymywać się przez kilka miesięcy.

Osobom z przewlekłym uszkodzeniem wątroby, w szczególności osobom starszym i kobietom w ciąży, zalecono rozważenie dodatkowych środków ostrożności, jeśli jedzą mrożone jagody, aby zmniejszyć ryzyko poważnej choroby z powodu wirusa, Vincent Arbuckle, zastępca dyrektora generalnego ds. bezpieczeństwa żywności w Nowej Zelandii , powiedział w oświadczeniu dla mediów. Wydanie.

Podczas gdy wirusowe zapalenie wątroby typu A jest stosunkowo rzadkie w Nowej Zelandii, importowane mrożone jagody powiązano z wybuchem epidemii w 2015 roku.

„Niedawno dowiedzieliśmy się o trzech przypadkach zapalenia wątroby typu A, z których wszystkie regularnie spożywały importowane mrożone jagody i były powiązane poprzez genotypowanie wirusa” – powiedział Arbuckle.

„Chociaż nie ma wystarczających informacji na temat konkretnej marki, aby zainicjować wycofanie docelowego produktu, dowody z przypadków i międzynarodowych badań wskazują na ryzyko narażenia na wirusowe zapalenie wątroby typu A w wyniku spożywania importowanych mrożonych jagód”.

osobom zagrożonym poważnymi chorobami wywołanymi wirusowym zapaleniem wątroby typu A zaleca się krótkie gotowanie jagód przed spożyciem lub upewnienie się, że temperatura gotowania przekracza 85 ° C przez 1 minutę; Umyj ręce przed jedzeniem i przygotowywaniem jedzenia.

Arbuckle powiedział, że kraj ma „doskonałe systemy” w celu zmniejszenia ryzyka w łańcuchu dostaw, a firmy spożywcze są sprawdzane, aby zapewnić odpowiednie środki ostrożności.

Ponadto jagody importowane z zagranicy są również poddawane „systemowi pobierania próbek i testowania przed wprowadzeniem do sprzedaży” – powiedział.

READ  CDC: W wielu krajach wykryto kilka przypadków świńskiej grypy u ludzi

„Jednak nigdy nie będziemy w stanie całkowicie wyeliminować zagrożeń związanych z bezpieczeństwem żywności ze sprzedaży artykułów spożywczych. Dlatego zachęcamy konsumentów do rozważenia dodatkowych środków ostrożności w domu.”

NZFS powiedział, że będzie współpracować z dostawcami mrożonych jagód w zakresie potencjalnych zagrożeń, jednocześnie kontynuując „monitorowanie sytuacji”.

„Jeśli zidentyfikujemy jakiekolwiek dowody szerszego ryzyka, ocenimy i podejmiemy odpowiednie działania, w tym wycofanie produktów”.