Z nowych badań wynika, że osoby chcące uniknąć zarażenia się Covid-19 mogą zrezygnować z mięsa i produktów mlecznych.
Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w São Paulo w Brazylii wykazało, że wegetarianie, weganie i „flexitaryści”, którzy przestrzegają diety roślinnej i nie jedzą mięsa częściej niż trzy razy w tygodniu, są o 39% mniej narażeni na zarażenie się Covid-19 niż osoby wszystkożerne (osoby, które jedzą mięso). rośliny i zwierzęta).
Badanie, opublikowane w czasopiśmie BMJ Nutrition Prevention and Health, miało na celu „ocenę wpływu wzorców żywieniowych na częstość występowania i postęp Covid-19” wśród osób stosujących dietę wegetariańską w porównaniu z osobami stosującymi dietę holistyczną.
„Nasze wyniki sugerują, że można rozważyć dietę wegetariańską i dietę głównie roślinną w celu ochrony przed infekcją Covid-19”. – stwierdzili autorzy.
Spośród 702 Brazylijczyków, którzy wzięli udział w badaniu obserwacyjnym trwającym od 18 marca do 22 lipca 2022 r., 424 było wszystkożercami, a 278 stosowało dietę wegetariańską.
Wegetariańską grupę dietetyczną podzielono także na osoby fleksitarystyczne/półwegetariańskie, które spożywają mięso rzadziej niż trzy razy w tygodniu, wegetarian nabiałowych i ovo, którzy jedzą jajka i produkty mleczne, ale nie inne mięso, ryby i skorupiaki, oraz wegetarian „ścisłych” lub weganie, którzy nie spożywają żadnej karmy pochodzenia zwierzęcego typu A.
W grupie na diecie mięsnej wskaźnik infekcji Covid-19 był o 52% wyższy niż w grupie na diecie roślinnej, który był o 40% wyższy, a prawdopodobieństwo wystąpienia „umiarkowanej do ciężkiej infekcji było większe”.
Nie było istotnej różnicy pomiędzy grupami żywności pod względem czasu trwania i nasilenia objawów.
Wcześniej tylko dwa badania – opublikowane w BMJ Publications w 2021 r. – wykazały takie wyniki, w których wyciągnięto podobne wnioski.
the Po raz pierwszy odkryłam, że pracownicy służby zdrowia są na pierwszej linii frontu Z sześciu krajów u osób przestrzegających diety roślinnej ryzyko zachorowania na umiarkowany lub ciężki przypadek Covid-19 było o 73% niższe.
drugi Dochodzenie Związek między jakością diety a ciężkością zakażenia COVID-19 oraz jego interakcją z deprywacją społeczno-ekonomiczną.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków