Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Odporność kształtowana jest przez aktywność mikrobiomu jelitowego i mózgu

Nowe badanie na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles wykazało, że osoby odporne na stres wykazywały aktywność neuronową w obszarach mózgu związanych z lepszymi funkcjami poznawczymi i regulacją emocji, a także były bardziej świadome i lepiej opisywały swoje uczucia. Ta sama grupa wykazała również aktywność mikrobiomu jelitowego związaną ze zdrowym jelitem, ze zmniejszonym stanem zapalnym i niższą barierą jelitową.

Na potrzeby badania zamiast badać aktywność i skład mikrobiomu powiązane ze stanami patologicznymi, takimi jak lęk i depresja, naukowcy chcieli odwrócić scenariusz i zbadać mikrobiom jelitowy i mózgowy zdrowych, odpornych ludzi, którzy skutecznie radzą sobie z różnymi rodzajami stresu. W tym dyskryminacja i izolacja społeczna.

„Jeśli uda nam się określić, jak wygląda zdrowy, odporny mózg i mikrobiom, będziemy mogli opracować ukierunkowane interwencje w tych obszarach, aby zmniejszyć stres” – powiedziała dr Arpana Gupta, główna autorka i współdyrektorka UCLA Goodman-Luskin Centrum Mikrobiomu. Uważa się, że jest to pierwsze badanie sprawdzające związek między odpornością, mózgiem i mikrobiomem jelitowym.

Gupta i jej zespół skupili się na sposobach radzenia sobie ze stresem, ponieważ badania wykazały, że nieleczony stres może zwiększać ryzyko chorób serca, udaru mózgu, otyłości i cukrzycy. Chociaż stres jest nieuniknioną częścią życia, nauka radzenia sobie ze stresem może pomóc w zapobieganiu rozwojowi chorób.

Na potrzeby badania opublikowanego w czasopiśmie Nature Mental Health naukowcy przepytali 116 osób pod kątem ich odporności – np. zaufania swoim instynktom i pozytywnej akceptacji zmian – i podzielili je na dwie grupy. Jedna grupa zajęła wysokie miejsce w skali odporności, podczas gdy druga grupa uzyskała niskie miejsce. Uczestnicy przeszli również badanie MRI i otrzymali próbki kału na dwa lub trzy dni przed badaniem.

Naukowcy odkryli, że osoby z grupy o wysokiej odporności były mniej niespokojne i przygnębione, mniej osądzające i wykazywały aktywność w obszarach mózgu związanych z regulacją emocjonalną i lepszym poznaniem w porównaniu z grupą o niskiej odporności. „Kiedy pojawia się stresor, często uciekamy się do reakcji „walcz lub uciekaj”, co osłabia połączenia w mózgu” – powiedział Gupta. „Okazuje się jednak, że osoby o dużej odporności biorące udział w badaniu lepiej radziły sobie z regulowaniem swoich emocji, były mniej podatne na katastrofy i zachowywały spokój” – dodała Desiree Delgadillo, badaczka ze stopniem doktora i jedna z pierwszych autorek.

Grupa o wysokiej odporności miała również inną aktywność mikrobiomu niż grupa o niskiej odporności. W szczególności mikroflora grupy wysoce odpornej wydzielała metabolity i wykazywała aktywność epigenetyczną związaną ze zmniejszeniem stanu zapalnego i silną, zdrową barierą jelitową. Słaba bariera jelitowa, znana również jako nieszczelne jelito, jest spowodowana stanem zapalnym i upośledza zdolność bariery jelitowej do wchłaniania niezbędnych składników odżywczych potrzebnych organizmowi, jednocześnie zapobiegając przedostawaniu się toksyn do jelita.

Naukowcy byli zaskoczeni, gdy odkryli, że te sygnatury mikrobiomów są powiązane z grupą o wysokiej odporności.

READ  Dieta na zapalenie uchyłków – jakie pokarmy można jeść i czego należy unikać

„Odporność to tak naprawdę zjawisko obejmujące cały organizm, które wpływa nie tylko na mózg, ale także na mikrobiom i wytwarzane przez niego metabolity” – stwierdziła Gupta. „W jelitach mamy całą społeczność drobnoustrojów, które wydzielają te właściwości lecznicze i substancje biochemiczne, więc nie mogę się doczekać dalszego rozwoju wyników tych badań” – powiedział Delgadillo.

Przyszłe badania zespołu sprawdzą, czy interwencja mająca na celu zwiększenie odporności zmieni aktywność mózgu i mikrobiom jelitowy. „Moglibyśmy opracować metody leczenia ukierunkowane zarówno na mózg, jak i jelita, co być może pewnego dnia mogłoby zapobiec chorobom” – powiedział Gupta.

Nowe badanie na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles wykazało, że osoby odporne na stres wykazywały aktywność neuronową w obszarach mózgu związanych z lepszymi funkcjami poznawczymi i regulacją emocji, a także były bardziej świadome i lepiej opisywały swoje uczucia. Ta sama grupa wykazała również aktywność mikrobiomu jelitowego związaną ze zdrowym jelitem, ze zmniejszonym stanem zapalnym i niższą barierą jelitową.

Na potrzeby badania zamiast badać aktywność i skład mikrobiomu związanego ze stanami patologicznymi – takimi jak lęk i depresja – badacze chcieli odwrócić scenariusz i zbadać mikrobiom jelitowy i mózgowy zdrowych, odpornych ludzi, którzy skutecznie radzą sobie z różnymi rodzajami stresu. W tym dyskryminacja i izolacja społeczna.

„Jeśli uda nam się określić, jak wygląda zdrowy, odporny mózg i mikrobiom, będziemy mogli opracować ukierunkowane interwencje w tych obszarach, aby zmniejszyć stres” – powiedziała dr Arpana Gupta, główna autorka i współdyrektorka UCLA Goodman-Luskin Centrum Mikrobiomu. Uważa się, że jest to pierwsze badanie sprawdzające związek między odpornością, mózgiem i mikrobiomem jelitowym.

Gupta i jej zespół skupili się na sposobach radzenia sobie ze stresem, ponieważ badania wykazały, że nieleczony stres może zwiększać ryzyko chorób serca, udaru mózgu, otyłości i cukrzycy. Chociaż stres jest nieuniknioną częścią życia, nauka radzenia sobie ze stresem może pomóc w zapobieganiu rozwojowi chorób.

Na potrzeby badania opublikowanego w czasopiśmie Nature Mental Health naukowcy przepytali 116 osób pod kątem ich odporności – np. zaufania swoim instynktom i pozytywnej akceptacji zmian – i podzielili je na dwie grupy. Jedna grupa zajęła wysokie miejsce w skali odporności, podczas gdy druga grupa uzyskała niskie miejsce. Uczestnicy przeszli również badanie MRI i otrzymali próbki kału na dwa lub trzy dni przed badaniem.

Naukowcy odkryli, że ludzie w h

Gupta i jej zespół skupili się na sposobach radzenia sobie ze stresem, ponieważ badania wykazały, że nieleczony stres może zwiększać ryzyko chorób serca, udaru mózgu, otyłości i cukrzycy. Chociaż stres jest nieuniknioną częścią życia, nauka radzenia sobie ze stresem może pomóc w zapobieganiu rozwojowi chorób.

Na potrzeby badania opublikowanego w czasopiśmie Nature Mental Health naukowcy przepytali 116 osób pod kątem ich odporności – np. zaufania swoim instynktom i pozytywnej akceptacji zmian – i podzielili je na dwie grupy. Jedna grupa zajęła wysokie miejsce w skali odporności, podczas gdy druga grupa uzyskała niskie miejsce. Uczestnicy przeszli również badanie MRI i otrzymali próbki kału na dwa lub trzy dni przed badaniem.

READ  BPG w skojarzeniu z doksycykliną zapewnia wyższą odpowiedź serologiczną u osób zakażonych wirusem HIV i kiłą wczesną

Naukowcy odkryli, że osoby z grupy o wysokiej odporności były mniej niespokojne i przygnębione, mniej osądzające i wykazywały aktywność w obszarach mózgu związanych z regulacją emocjonalną i lepszym poznaniem w porównaniu z grupą o niskiej odporności. „Kiedy pojawia się stresor, często uciekamy się do reakcji „walcz lub uciekaj”, co osłabia połączenia w mózgu” – powiedział Gupta. „Okazuje się jednak, że osoby o dużej odporności biorące udział w badaniu lepiej radziły sobie z regulowaniem swoich emocji, były mniej podatne na katastrofy i zachowywały spokój” – dodała Desiree Delgadillo, badaczka ze stopniem doktora i jedna z pierwszych autorek.

Grupa o wysokiej odporności miała również inną aktywność mikrobiomu niż grupa o niskiej odporności. W szczególności mikroflora grupy wysoce odpornej wydzielała metabolity i wykazywała aktywność epigenetyczną związaną ze zmniejszeniem stanu zapalnego i silną, zdrową barierą jelitową. Słaba bariera jelitowa, znana również jako nieszczelne jelito, jest spowodowana stanem zapalnym i upośledza zdolność bariery jelitowej do wchłaniania niezbędnych składników odżywczych potrzebnych organizmowi, jednocześnie zapobiegając przedostawaniu się toksyn do jelita.

Naukowcy byli zaskoczeni, gdy odkryli, że te sygnatury mikrobiomów są powiązane z grupą o wysokiej odporności.

„Odporność to tak naprawdę zjawisko obejmujące cały organizm, które wpływa nie tylko na mózg, ale także na mikrobiom i wytwarzane przez niego metabolity” – stwierdziła Gupta. „W jelitach mamy całą społeczność drobnoustrojów, które wydzielają te właściwości lecznicze i substancje biochemiczne, więc nie mogę się doczekać dalszego rozwoju wyników tych badań” – powiedział Delgadillo.

Przyszłe badania zespołu sprawdzą, czy interwencja mająca na celu zwiększenie odporności zmieni aktywność mózgu i mikrobiom jelitowy. „Moglibyśmy opracować metody leczenia ukierunkowane zarówno na mózg, jak i jelita, co być może pewnego dnia mogłoby zapobiec chorobom” – powiedział Gupta.

Nowe badanie na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles wykazało, że osoby odporne na stres wykazywały aktywność neuronową w obszarach mózgu związanych z lepszymi funkcjami poznawczymi i regulacją emocji, a także były bardziej świadome i lepiej opisywały swoje uczucia. Ta sama grupa wykazała również aktywność mikrobiomu jelitowego związaną ze zdrowym jelitem, ze zmniejszonym stanem zapalnym i niższą barierą jelitową.

Na potrzeby badania zamiast badać aktywność i skład mikrobiomu związanego ze stanami patologicznymi – takimi jak lęk i depresja – badacze chcieli odwrócić scenariusz i zbadać mikrobiom jelitowy i mózgowy zdrowych, odpornych ludzi, którzy skutecznie radzą sobie z różnymi rodzajami stresu. W tym dyskryminacja i izolacja społeczna.

„Jeśli uda nam się określić, jak wygląda zdrowy, odporny mózg i mikrobiom, będziemy mogli opracować ukierunkowane interwencje w tych obszarach, aby zmniejszyć stres” – powiedziała dr Arpana Gupta, główna autorka i współdyrektorka UCLA Goodman-Luskin Centrum Mikrobiomu. Uważa się, że jest to pierwsze badanie sprawdzające związek między odpornością, mózgiem i mikrobiomem jelitowym.

READ  Adiuwant ewerolimus u pacjentów z rakiem nerki zagrożonych nawrotem

Gupta i jej zespół skupili się na sposobach radzenia sobie ze stresem, ponieważ badania wykazały, że nieleczony stres może zwiększać ryzyko chorób serca, udaru mózgu, otyłości i cukrzycy. Chociaż stres jest nieuniknioną częścią życia, nauka radzenia sobie ze stresem może pomóc w zapobieganiu rozwojowi chorób.

Na potrzeby badania opublikowanego w czasopiśmie Nature Mental Health naukowcy przepytali 116 osób pod kątem ich odporności – np. zaufania swoim instynktom i pozytywnej akceptacji zmian – i podzielili je na dwie grupy. Jedna grupa zajęła wysokie miejsce w skali odporności, podczas gdy druga grupa uzyskała niskie miejsce. Uczestnicy przeszli również badanie MRI i otrzymali próbki kału na dwa lub trzy dni przed badaniem.

Naukowcy odkryli, że osoby z grupy o wysokiej odporności były mniej niespokojne i przygnębione, mniej osądzające i wykazywały aktywność w obszarach mózgu związanych z regulacją emocjonalną i lepszym poznaniem w porównaniu z grupą o niskiej odporności. „Kiedy pojawia się stresor, często uciekamy się do reakcji „walcz lub uciekaj”, co osłabia połączenia w mózgu” – powiedział Gupta. „Okazuje się jednak, że osoby o dużej odporności biorące udział w badaniu lepiej radziły sobie z regulowaniem swoich emocji, były mniej podatne na katastrofy i utrzymywały spokój” – dodała Desiree Delgadillo, badaczka ze stopniem doktora i jedna z pierwszych autorek.

Grupa o wysokiej odporności miała również inną aktywność mikrobiomu niż grupa o niskiej odporności. W szczególności mikroflora grupy wysoce odpornej wydzielała metabolity i wykazywała aktywność epigenetyczną związaną ze zmniejszeniem stanu zapalnego i silną, zdrową barierą jelitową. Słaba bariera jelitowa, znana również jako nieszczelne jelito, jest spowodowana stanem zapalnym i upośledza zdolność bariery jelitowej do wchłaniania niezbędnych składników odżywczych potrzebnych organizmowi, jednocześnie zapobiegając przedostawaniu się toksyn do jelita.

Naukowcy byli zaskoczeni, gdy odkryli, że te sygnatury mikrobiomów są powiązane z grupą o wysokiej odporności.

„Odporność to tak naprawdę zjawisko obejmujące cały organizm, które wpływa nie tylko na mózg, ale także na mikrobiom i wytwarzane przez niego metabolity” – stwierdziła Gupta. „W jelitach mamy całą społeczność drobnoustrojów, które wydzielają te właściwości lecznicze i substancje biochemiczne, więc nie mogę się doczekać dalszego rozwoju wyników tych badań” – powiedział Delgadillo.

Przyszłe badania zespołu sprawdzą, czy interwencja mająca na celu zwiększenie odporności zmieni aktywność mózgu i mikrobiom jelitowy. „Moglibyśmy opracować metody leczenia ukierunkowane zarówno na mózg, jak i jelita, co być może pewnego dnia mogłoby zapobiec chorobom” – powiedział Gupta.