Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Od Covida po żołądki – dlaczego statki wycieczkowe są gorącymi punktami infekcji?

Doniesienia o ogniskach infekcji na statkach wycieczkowych przywołują poczucie tego, co miało miejsce wcześniej, pisze Thea van de Mortel.

Lekarz na pokładzie ogłosił podwójną epidemię choroby żołądka i Covida na pokładzie statku wycieczkowego Grand Princess zacumowanego w poniedziałek w Adelajdzie.

Rzecznik Princess Cruises, obsługującej statek, powiedział, że u wielu pasażerów wystąpiły objawy podczas poprzedniego rejsu. Jednak statek został odkażony i liczba osób chorych, gdy statek przybył do Adelajdy, była jednocyfrowa.

Chociaż jest to pozytywna wiadomość, doniesienia o ogniskach choroby na statkach wycieczkowych budzą wrażenie, które widzieliśmy już wcześniej. Prawdopodobnie wszyscy pamiętamy głośne epidemie Covida, które miały miejsce na statkach wycieczkowych w 2020 roku.

Co zatem sprawia, że ​​statki wycieczkowe są gorącymi punktami infekcji?

Po pierwsze, jakie są przyczyny tych epidemii?

Może to być spowodowane wybuchem infekcji dróg oddechowych na statkach wycieczkowych Grupa patogenów Obejmuje to SARS-CoV-2 (wirus wywołujący Covid) i wirusy grypy. Infekcja ta może być przenoszona przez kropelki i aerozole z dróg oddechowych uwalniane podczas oddychania, mówienia, śmiechu, kaszlu lub kichania.

Historycznie rzecz biorąc, statki do transportu żołnierzy pomagały także w rozprzestrzenianiu się śmiertelnego wirusa grypy z 1918 r. między kontynentami.

Podobnie dobrze udokumentowane są ogniska choroby na statkach wycieczkowych. Ponad 90% ognisk na statkach wycieczkowych jest powodowanych przez norowirusa, który przenosi się z człowieka na człowieka poprzez skażone przedmioty, żywność i wodę.

Wrzody żołądka mogą być również spowodowane przez inne patogeny, takie jak bakterie znajdujące się w żywności lub zanieczyszczonej wodzie.

Jakie jest ryzyko?

Pasażerowie statku wycieczkowego (zdjęcie archiwalne)

W 2020 r. około 19% pasażerów i załogi statku Diamond Princess zacumowanego w Japonii uzyskało pozytywny wynik testu na obecność Covida. Ostatecznie prawie co czwarty pasażer i załoga Ruby Princess, który zacumował w Sydney, uzyskał wynik pozytywny.

READ  Xiao Jianhua: Co pokazuje proces byłego miliardera na temat superbogatych Chin

Jednak Covid ogólnie stwarza obecnie mniejsze ryzyko, ponieważ większość ludzi ma pewien poziom odporności po szczepieniu lub wcześniejszej infekcji. Wydaje się, że epidemia na Wielkiej Księżnej miała znacznie mniejszą skalę.

Trzyletnie badanie poprzedzające pojawienie się korona wirusa dotyczące chorób grypopodobnych (obejmujących gorączkę), ostrych chorób układu oddechowego (które nie wymaga gorączki) i zapalenia jelit na statkach wycieczkowych wykazało, że przypadki te zdiagnozowano u 32,7%, 15,9% i 17% %. Chorzy pasażerowie odpowiednio 10,9%, 80% i 0,2% chorych członków załogi.

Analiza danych z 252 statków wycieczkowych wpływających do portów USA wykazała, że ​​w latach 2006–2019 całkowita liczba przypadków ostrego zapalenia błony śluzowej żołądka spadła o połowę. Liczba przypadków pasażerów spadła z 32,5 na 100 000 dni podróży do 16,9, a przypadków załogi z 13,5 na 100 000 dni podróży do 5,2. Spadek ten może wynikać z połączenia lepszych standardów higieny i warunków sanitarnych.

Ryzyko zarażenia się chorobą zakaźną było znacznie wyższe na większych statkach i podczas dłuższych rejsów. Dzieje się tak dlatego, że im dłużej pozostajesz w bliskim kontakcie z innymi, tym większe jest ryzyko narażenia na zakaźną dawkę wirusów lub bakterii.

Dlaczego statki wycieczkowe są gorącymi punktami infekcji?

Na statkach wycieczkowych ludzie mają tendencję do gromadzenia się w ciasnych przestrzeniach przez dłuższy czas. Należą do nich jadalnie, a także podczas zajęć towarzyskich w kasynach, barach i teatrach.

Ryzyko wzrasta, gdy otoczenie jest hałaśliwe, ponieważ więcej kropel i aerozoli jest wydalanych, gdy ludzie śmieją się, krzyczą lub głośno rozmawiają.

Pasażerowie mogą pochodzić z wielu krajów, potencjalnie przywożąc różnych typów pasażerów z różnych części świata. Grypa, która zwykle ma charakter sezonowy (od późnej jesieni do wczesnej wiosny) na lądzie, może wystąpić w dowolnym momencie na statku wycieczkowym, jeśli przewozi on pasażerów międzynarodowych lub zatrzymuje się w portach międzynarodowych.

READ  Panika paszportowa w Suvie – FBC News

Zachowanie człowieka również przyczynia się do ryzyka. Niektórzy pasażerowie ankietowani po wybuchu choroby żołądkowej na statku wycieczkowym wskazali, że byli chorzy w momencie wejścia na pokład statku lub że byli chorzy, ale nie ujawnili tego, ponieważ nie chcieli płacić za lekarza lub być izolowani, lub że myśleli, że to nie jest poważne.

Ci, którzy zachorowali, częściej niż ci, którzy nie wierzyli, że higiena rąk i izolacja nie zapobiegają przenoszeniu wirusa, częściej niż ci, którzy nie wierzyli, i rzadziej myli ręce po skorzystaniu z toalety. Jest to niepokojące, ponieważ głównym źródłem przenoszenia norowirusa jest zanieczyszczenie odchodami.

Choć na pokładzie zazwyczaj dostępne są dania a la carte, wiele osób wybierze opcję w formie bufetu. Z własnego doświadczenia wynika, że ​​szczypce do jedzenia są używane przez wiele osób, a niektóre z nich mogły nie umyć rąk.

Bufet Słodyczy (zdjęcie archiwalne)

Co może pomóc?

Departament Zdrowia i Opieki nad Osobami Starszymi zaleca, aby firmy wycieczkowe zachęcały załogę i pasażerów do posiadania aktualnych szczepień przeciwko grypie i Covid, a także zachęcały każdego, kto zachoruje, do pozostania w kabinie lub przynajmniej unikania zatłoczonych miejsc i noszenia maski w pomieszczeniach zamkniętych. ogólny.

Zalecają również, aby statki wycieczkowe posiadały plan identyfikowania i powstrzymywania wszelkich ognisk choroby, w tym zdolność do testowania i leczenia oraz informowania pasażerów i załogi, jak zmniejszyć ryzyko przeniesienia.

Wszyscy pasażerowie i załoga powinni zgłaszać wszelkie oznaki chorób zakaźnych, przestrzegać zasad higieny rąk i etykiety dróg oddechowych, takich jak zakrywanie ust podczas kaszlu lub kichania, wyrzucanie zużytych chusteczek oraz mycie lub dezynfekcja rąk po dotknięciu ust lub nosa.

Dyrektor ds. zdrowia Australii Południowej pochwalił załogę „Wielkiej Księżniczki” za stosowane przez nią praktyki w zakresie ochrony i kontroli infekcji oraz kontrolę epidemii.

READ  Katastrofa samolotu China East Airlines: znaleziono dwie czarne skrzynki

Thea van de Mortel jest profesorem pielęgniarstwa w Szkole Pielęgniarstwa i Położnictwa na Uniwersytecie Griffith.

Ten artykuł został ponownie opublikowany z Rozmowa Na licencji Creative Commons.