Nadwaga, spożywanie zbyt dużej ilości słodyczy i innych prostych węglowodanów oraz brak ruchu to nie jedyne czynniki wywołujące cukrzycę typu 2. Naukowcy w Brigham i Szpital Kobietdo którego należy Generał Massachusetts System opieki zdrowotnej odkrył, że jeśli jesteś „nocną marką”, jesteś narażony na większe ryzyko niż „ranny ptak”.
Pracownicy naukowi ze stopniem doktora Sina Kianarsi, Doktor Tianyi HuangOn i jego współpracownicy opublikowali właśnie artykuł w Annals of Internal Medicine pod tytułem „Chronotyp, niezdrowy styl życia i ryzyko cukrzycy u amerykańskich kobiet w średnim wieku: prospektywne badanie kohortowe w badaniu Nurses’ Health Study II”.
Termin „chronotyp wieczorny” odnosi się do osób, które późno kładą się spać i późno wstają; Wiązało się to z o 19% wyższym ryzykiem cukrzycy po uwzględnieniu czynników związanych ze stylem życia w porównaniu z osobami, które wcześniej spały. Naukowcy napisali, że osoby wierzące, że są „nocnymi markami”, muszą zwracać większą uwagę na swój styl życia, ponieważ wieczorny tryb życia może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Poprzednie wyszukiwanie
Naukowcy wcześniej odkryli, że osoby o nieregularnym harmonogramie snu są bardziej narażone na rozwój cukrzycy i chorób układu krążenia. Osoby z chronotypem wieczornym częściej mają nieregularny rytm snu. W tym badaniu chcieli zrozumieć związek między chronotypem a ryzykiem cukrzycy i przyjrzeli się roli czynników związanych ze stylem życia.
Zespół przeanalizował dane od 63 676 pielęgniarek w średnim wieku z badania Nurses’ Health Study II, które zostały zebrane w latach 2009–2017 i obejmowały zgłaszany przez siebie chronotyp (stopień, w jakim uczestnicy postrzegali siebie jako osobę wieczorną lub poranną) oraz jakość diety. Masa ciała i wskaźnik masy ciała, pora snu, palenie tytoniu, spożywanie alkoholu, aktywność fizyczna i historia cukrzycy w rodzinie. Zespół określił stan cukrzycy na podstawie raportów własnych i dokumentacji medycznej uczestników.
Badanie Nurses’ Health Study II jest jednym z najbardziej kompleksowych badań nad czynnikami ryzyka poważnych chorób przewlekłych u kobiet. Do mocnych stron badania należy regularna obserwacja uczestników badania oraz częsta ocena czynników związanych ze zdrowiem i stylem życia.
Około 11% uczestników stwierdziło, że ma chronotyp „szczególnie wieczorny”, a 35% – „szczególny poranny”. Pozostałą część populacji – około połowę – sklasyfikowano jako „przeciętną”, co oznacza, że albo nie identyfikowali się jako ani poranni, ani wieczorni, albo należeli nieco do drugiej grupy.
Chronotyp wieczorny wiązał się z 72% wzrostem ryzyka cukrzycy, zanim wzięto pod uwagę czynniki związane ze stylem życia. Po uwzględnieniu czynników związanych ze stylem życia, wieczorny harmonogram wiązał się z 19% zwiększonym ryzykiem cukrzycy. Tylko sześć procent uczestników badania prowadzących najzdrowszy tryb życia prowadziło wieczorny tryb życia. Wśród osób prowadzących mniej zdrowy tryb życia jedna czwarta miała chronotyp wieczorny.
Chronotypy wieczorowe częściej piły alkohol
Osoby z chronotypem wieczornym częściej piły większe ilości alkoholu, stosowały dietę o niższej jakości, spały mniej godzin na dobę, paliły papierosy, miały nadwagę i miały niewielką aktywność fizyczną lub nie podejmowały jej wcale. „Silny związek między chronotypem a ryzykiem cukrzycy zmniejszył się, ale pozostaje obecny, co oznacza, że czynniki związane ze stylem życia wyjaśniają znaczną część tego związku” – stwierdziła Kianersi.
„Kiedy chronotyp nie odpowiadał godzinom pracy, zaobserwowaliśmy zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2” – dodał Huang. „To kolejne interesujące odkrycie, które sugeruje, że bardziej spersonalizowane planowanie pracy może być korzystne”.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków