Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Niski poziom witaminy D wiąże się z gorszym całkowitym przeżyciem w inwazyjnym czerniaku

Niski poziom witaminy D wiąże się z gorszym całkowitym przeżyciem w inwazyjnym czerniaku

Niski poziom witaminy D u osób z inwazyjnym czerniakiem wiąże się z niższym wskaźnikiem przeżycia całkowitego, ale nie nowotwór skóry definitywne przetrwanie

Niski poziom witaminy D (LVD) jest niezależnie związany z gorszym całkowitym przeżyciem wśród pacjentów z inwazyjnym czerniakiem, ale nie z przeżyciem zdefiniowanym przez czerniaka, zgodnie z wynikami retrospektywnej analizy przeprowadzonej przez hiszpańskich naukowców. Prezentowana na 31. Kongresie Dermatologii i Wenerologii I jednocześnie publikowane w Journal of Melanoma Research.

Rak skóry jest 17. najczęstszym rakiem skóry na świecie, a w 2020 r. pojawiło się ponad 150 000 nowych przypadków. W ostatnich latach Zasugerowano pozytywny związek między poziomem krążącej witaminy D (witaminy D) a ryzykiem raka skóry, chociaż jest to utrudnione przez ekspozycję na światło słoneczne.. ale, Polimorfizmy pojedynczego nukleotydu w genie receptora witaminy D mogą zmieniać ekspresję lub funkcję białka VDR, powodując różne choroby, w tym czerniaka.. W tym badaniu hiszpański zespół starał się przeanalizować związek między poziomem witaminy D a rokowaniem u pacjentów z czerniakiem. Zespół retrospektywnie zbadał pacjentów z inwazyjnym czerniakiem w szpitalu uniwersyteckim w Barcelonie i ocenił ich poziom witaminy D. Osoby zostały sklasyfikowane jako mające LVD (zdefiniowane jako <10 ng/ml) lub równe lub większe niż 10 ng/ml. Zespół zbadał różnice w całkowitym przeżyciu (OS) i tzw. przeprowadzono test, ponieważ miało to wpływ na intensywność promieni UV.

Niski poziom witaminy D i całkowite przeżycie

Obserwowano łącznie 264 pacjentów z czerniakiem inwazyjnym w średnim wieku 57,51 roku (54,2% kobiet) i medianie 6,7 roku.

Analiza przeżycia wykazała, że ​​po 5 latach 90,1% osób z poziomem witaminy D >10 ng/ml nadal żyło w porównaniu z 84,2% osób z poziomem poniżej 10 ng/ml. W regresji wieloczynnikowej współczynnik ryzyka (HR) dla OS wynosił 2,45 (95% CI 1,28 – 4,68, p = 0,007), co oznacza, że ​​przeżycie było istotnie niższe wśród osób z niższym poziomem witaminy D. Jednak gdy badacze przyjrzeli się MSS, współczynnik ryzyka był nieistotny (HR = 0,76, 95% CI 0,25 – 2,30, p = 0,629).

READ  Nowe badanie łączy choroby jelit z większym ryzykiem choroby Parkinsona

Autorzy zasugerowali, że te odkrycia sugerują, że poziomy witaminy D ogólnie wpływają na przeżycie wśród pacjentów z inwazyjnym czerniakiem, chociaż poziomy nie wydają się mieć żadnego znaczącego wpływu na przeżycie specyficzne dla czerniaka.

Podczas konferencji główny badacz dr Ines Gracia Darder ze szpitala uniwersyteckiego Son Espaces na Majorce w Hiszpanii skomentował:Chociaż poprzednie badania wykazały, że normalne poziomy witaminy D odgrywają ochronną rolę w przeżyciu czerniaka, to badanie ma na celu dalsze zrozumienie tego związku. Wyniki te wskazują, że witamina D ma znaczący wpływ na osoby z czerniakiem, wykazując w szczególności, że pacjenci z niedoborem witaminy D mają niższe całkowite przeżycie.„.