- Niektóre badania sugerują, że niedobór witaminy D jest powiązany z gorszymi wynikami COVID-19.
- Nowe badanie dotyczące poziomu witaminy D przed infekcją potwierdza jej związek z ciężkim COVID-19.
- Naukowcy twierdzą, że ich odkrycia niekoniecznie oznaczają, że leczenie witaminą D wpłynie na wyniki COVID-19, chociaż sugerują, że utrzymanie prawidłowego poziomu jest rozsądne.
Posiadanie odpowiedniego poziomu witaminy D jest ważne dla promowania zdrowych kości i zębów. Bardzo niewiele z nich ma związek z cukrzycą, chorobami autoimmunologicznymi, chorobami układu krążenia i chorobami zakaźnymi. Wśród nich jest COVID-19.
Naukowcy z Bar-Ilan University i Galilee Medical Center w Izraelu opublikowali badanie badające powiązania między poziomem witaminy D a nasileniem COVID-19 u 253 hospitalizowanych osób. W przypadku COVID-19 naukowcy znaleźli zapisy wskazujące na ich poziomy witaminy D, zanim zostali zakażeni SARS-CoV-2 i udali się do szpitala.
Badanie wykazało, że osoby z niewystarczającym poziomem witaminy D przed infekcją były 14 razy bardziej narażone na rozwój ciężkiego COVID-19 niż osoby z wysokim poziomem witaminy D.
Badanie ukazuje się w
Głównym autorem opracowania jest Dr.. Emile Dror, centrum medyczne w Galilei i badacz w Bar-Ilan. Powiedzieć Wiadomości medyczne dzisiaj Dlaczego podejrzewa się, że wcześniejsze badania dotyczące związku między niedoborem witaminy D a COVID-19 były niejednoznaczne, a nawet sprzeczne:
„Większość badań (przynajmniej we wczesnej fazie pandemii) przyjmowała witaminę D w kontekście ostrej infekcji wirusowej. Badania te miały na celu ocenę, czy niski poziom witaminy D w szpitalu był związany z wynikami choroby COVID-19. Pomiar witaminy D [during] Choroba pacjenta związana z COVID-19 reprezentuje poziom witaminy D w określonym momencie.”
Dr Dror powiedział, że kiedy mierzy się poziom witaminy D osoby już zarażonej SARS-CoV-2, trudno jest stwierdzić, czy COVID-19 hamuje witaminę D, czy też niedobór nasila infekcję.
Dr Dror wyjaśnił: „Witamina D ulega aktywacji w wątrobie, aby zostać aktywowana. Wielu pacjentów z COVID-19 ma dysfunkcję wątroby, która unieważnia zdolność aktywacji witaminy D podczas choroby”.
Dr Iacopo Chiudiniprofesor nadzwyczajny endokrynologii na Università degli Studi di Milano we Włoszech, powiedział MNT Naukowcy nie ustalili jeszcze, w jaki sposób witamina D może pomóc w powstrzymaniu COVID-19, nawet jeśli jest jej wystarczająco dużo. Dr Chiudini nie był zaangażowany w badanie.
Dr Chiudini zasugerował, że witamina D może działać na przykład jako modyfikator
Spekuluje się również, że witamina D może chronić integralność i naprawiać
Dr Chiudini powiedział dalej:
Niedobór witaminy D może być jednym ze wskaźników wielu przewlekłych schorzeń lub czynników behawioralnych, które jednocześnie zwiększają ciężkość choroby COVID-19 i ryzyko zgonu.
Drugim obszarem, w którym poprzednie badania okazały się niejednoznaczne, jest to, czy suplementacja witaminy D podczas choroby z COVID-19 ma wartość. Dr Dror był męczennikiem
„Oczywiście nie powinno dziwić, że tak opóźniona interwencja nie zmieniłaby znacząco obserwowanego przebiegu choroby. Kiedy badanie ma na celu określenie efektu terapii witaminą D, [I] Poleciłby projekt badania z wczesną interwencją/leczeniem, a nie 5-10 dni po wystąpieniu objawów, gdy organizm przeszedł już przez poważny stres. „
W nowym badaniu pytanie pozostaje bez odpowiedzi. Jak wspomniał dr Chiodini MNT„Związek między niedoborem witaminy D przed infekcją a nasileniem COVID-19 niekoniecznie oznacza, że leczenie witaminą D wpłynie na wyniki COVID-19”.
Po uwzględnieniu wielu innych potencjalnych czynników, dr Dror powiedział: „Wpływ witaminy D był bardzo silny i został zidentyfikowany w każdym modelu regresji wielowymiarowej, który testowaliśmy, jako najbardziej znaczący niezależny czynnik ciężkości choroby i śmiertelności”.
Dr Dror zauważył, że jego badanie ma charakter obserwacyjny i dodał: „W pełni zgadzam się, że randomizowane, kontrolowane badania są niezbędne do wykazania związku przyczynowego” między wynikami witaminy D a COVID-19.
Kontynuował: „Powiedziawszy to, istnieje wiele dobrych powodów, aby utrzymać normalny poziom witaminy D (zdrowie kości i szkieletu itp.) Niezależnie od COVID-19. Jeśli więc może być przydatny w zwalczaniu wirusowych infekcji dróg oddechowych, nie widzę powodu, aby go unikać”.
Ogólnie zalecam, aby ludzie utrzymywali niezbędną witaminę D na normalnym poziomie i zdecydowanie unikali niedoboru 20 nanogramów na mililitr (ng/ml). Te zalecenia już obowiązują niezależnie od pandemii COVID-19. W tym okresie będę szczególnie stosować się do tych zaleceń.”
– Dr. Dror
Aby otrzymywać bieżące informacje o najnowszych wydarzeniach związanych z nowym koronawirusem i COVID-19, kliknij tutaj.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Bardziej ekologiczne wybory, bystrzejsze umysły: badania łączą zrównoważony rozwój i zdrowie mózgu
Coraz częstsza liczba chorób przenoszonych przez komary w Europie – jak bardzo martwią się naukowcy? | Transmisja
Badanie asocjacji całego genomu pozwala zidentyfikować genetyczne czynniki ryzyka demencji