Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Niedawno opracowano zaktualizowane wytyczne dotyczące diagnostyki alergii pokarmowej zależnej od IgE

Nowo zmienione Wytyczne dotyczące alergii pokarmowych Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej (EAACI) stanowią dokument, który pomaga pracownikom służby zdrowia w diagnozowaniu alergii pokarmowych zależnych od IgE oraz stanowi aktualizację postępowania klinicznego w takich alergiach pokarmowych.1

Badania prowadzące do powstania nowych wytycznych prowadziła Alexandra F. Santos, lekarz medycyny, mgr z Wydziału Zdrowia Kobiet i Dzieci (Alergologia Dziecięca) w School of Life Course Sciences w King’s College London.

„Istnieją inne przyczyny niepożądanych reakcji na żywność, które nie mają mechanizmu odpornościowego i należy je uwzględnić w diagnostyce różnicowej alergii pokarmowej zależnej od IgE” – napisali Santos i współpracownicy. „Te jednostki kliniczne mogą mieć pochodzenie metaboliczne, farmakologiczne lub toksyczne albo mieć inny mechanizm leżący u ich podstaw”.

Nowe wytyczne zostały opracowane przez EAACI w oparciu o wytyczne dotyczące replikacji z 2014 r. oraz wytyczne dotyczące immunoterapii pacjentów z alergiami IgE-zależnymi opublikowane w 2018 r.2,3

Wytyczne EAACI dotyczące alergii pokarmowych dotyczyły przede wszystkim alergii pokarmowych zależnych od IgE i były przeznaczone dla alergologów, a także specjalistów pracujących z podejrzeniem alergii pokarmowych. Komitet sterujący pod przewodnictwem Santosa nadzorował tworzenie nowych wytycznych.

Aby zapewnić ogólnoświatowe znaczenie, wniesiono wkład panelu ekspertów, w skład którego wchodzili autorzy z obecnych członków sekcji EAACI, poprzednie wytyczne EAACI dotyczące alergii pokarmowych, eksperci z całego świata, pielęgniarki, psychologowie, młodsi członkowie i przedstawiciele pacjentów z Unii Europejskiej. Allergy and Airlines (EFA) oraz Komitet Organizacji Pacjentów EAACI (POC).

Moduł diagnostyczny nowych wytycznych zespołu opierał się zarówno na systematycznych przeglądach literatury prowadzonych przez zespół, jak i na metaanalizach. W przypadku braku dowodów badacze korzystali z konsensusu ekspertów i formułowano zalecenia, stosując metodę Grading of Rekomendacje, Ewaluacja, Rozwój i Ewaluacje (GRADE).

Panel ekspertów ds. wytycznych okresowo dokonywał przeglądu wyników, a następnie przeprowadzał głosowanie elektroniczne. Proces ten wymaga co najmniej 80% zgody, aby zalecenia panelu zostały zaakceptowane.

READ  Ochrona przed chorobą Covid w obecnej szkole jest „nie do przyjęcia”

Zespół badawczy zwraca uwagę, że diagnozowanie alergii pokarmowych u pacjentów rozpoczyna się od szczegółowego wywiadu klinicznego, skupiającego się na alergiach pacjenta. Po tym badaniu przesiewowym przeprowadza się testy oceniające wrażliwość IgE – w tym IgE swoiste dla alergenu w surowicy (sIgE) i punktowy test skórny (SPT) – wraz z podstawowym testem aktywacyjnym (BAT), jeśli zostanie udowodniony, że jest dostępny.

Zespół podkreślił także znaczenie poszukiwania dowodów na wrażliwość IgE na potencjalne alergeny pokarmowe. Dodali, że SPT i sigE surowicy mogą dobrze działać w przypadku niektórych rodzajów żywności, takich jak orzechy nerkowca czy orzeszki ziemne, a wiadomo, że testy te są mniej wiarygodne w przypadku innych, takich jak soja i pszenica.

Aby usprawnić diagnostykę pacjentów przez pracowników służby zdrowia, przydatny może być pomiar sigE w stosunku do określonych alergenów, takich jak Cor a 14 (orzech laskowy), Ara h 2 (orzech ziemny) i Ana o 3 (nerkowiec), a zespół potwierdził wyjątkową korzyść dla ludzi wiadomo, że ma uczulenie na zboża.szczepionka.

Zespół badawczy zauważył również, że BAT można stosować zarówno w przypadku orzeszków ziemnych, jak i sezamu, dodając, że najwyższym kryterium rozpoznania alergii pokarmowej jest doustna prowokacja pokarmowa (OFC) i że specjaliści powinni brać ją pod uwagę w niejednoznacznych przypadkach. Poinformowali, że otwarte wyzwania są praktyczne w większości typów przypadków.

Ponadto zespół stwierdził, że okresowa ponowna ocena pacjentów z alergią pokarmową, którzy są dziećmi i przeszli testy alergiczne i/lub OFC, może w pewnym momencie doprowadzić do ponownego wprowadzenia pokarmów, jeśli wykaże się, że u tych osób tolerancja doustna rozwinie się samoistnie.

„Obecne wytyczne mają na celu zapewnienie wskazówek dotyczących najlepszej praktyki klinicznej i wskazanie konkretnych badań uwzględnionych w systematycznym przeglądzie literatury i metaanalizach, na których opierały się wytyczne” – napisali. „Jednak przy rozważaniu ekstrapolacji wyników badań, tj. punktów odcięcia i miar dokładności diagnostycznej, do własnej praktyki klinicznej, należy dokładnie rozważyć jakość i projekt włączonych badań”.

  1. Santos, AF, Rigioni, C, Agaci, I i in. Wytyczne EAACI dotyczące diagnostyki alergii pokarmowej zależnej od IgE. wrażliwy. 2023; 00:1-20. doi:10.1111/all.15902.
  2. Bagno JP, Fernandez-Rivas M, Arasi S i in. Wytyczne EAACI dotyczące immunoterapii alergenowej: alergia pokarmowa zależna od IgE. wrażliwy. 2018; 73 ust. 4): 799-815. doi:10.1111/all.13319.
  3. Moraro A, Werfel T, Hoffmann-Sommergruber K i in. Wytyczne EAACI dotyczące alergii pokarmowych i anafilaksji: diagnostyka i leczenie alergii pokarmowej. wrażliwy. 2014; 69(8): 1008-1025. doi:10.1111/all.12429.
READ  Posłuchaj twórczości unoszącej się na powierzchni Marsa! NASA wydaje pierwszy dźwięk buczenia wirników helikoptera