Coraz więcej dowodów na to, że wysoko przetworzona i rafinowana żywność jest główną przyczyną wysokich wskaźników otyłości w świecie zachodnim, jest poparte 12-miesięcznym badaniem nawyków żywieniowych 9341 Australijczyków. Nowe badanie, zamieszczone w najnowszym wydaniu Otyłości przez Centrum Charlesa Perkinsa (CPC) Uniwersytetu Sydney, zostało oparte na krajowym badaniu dotyczącym odżywiania i aktywności fizycznej przeprowadzonym przez Australijskie Biuro Statystyczne (ABS) i dodatkowo wspiera „białko- hipoteza podnoszenia”.
Zaproponowana po raz pierwszy w 2005 roku przez profesorów Rubenheimera i Stephena Simpsona teoria wyciągu białkowego twierdzi, że ludzie przejadają się tłuszczami i węglowodanami z powodu silnego apetytu organizmu na białko, które organizm aktywnie preferuje ponad wszystko inne. Ponieważ wiele nowoczesnych diet składa się z wysoko przetworzonej i rafinowanej żywności – ubogiej w białko – ludzie są zmuszani do spożywania bardziej energochłonnych pokarmów w celu zaspokojenia ich zapotrzebowania na białko. „Ponieważ ludzie spożywają więcej fast foodów lub wysoko przetworzonej i rafinowanej żywności, zmniejszają białko w diecie i zwiększają ryzyko przyrostu masy ciała i otyłości, co, jak wiemy, zwiększa ryzyko chorób przewlekłych” – powiedziała dr Amanda Gretsch, badaczka podoktorancka. Stypendysta CPC i uniwersyteckiego Kolegium Nauk Przyrodniczych i Środowiskowych.
„Coraz bardziej oczywiste jest, że nasze ciała jedzą, aby osiągnąć cel białkowy” – dodał profesor David Rubenheimer, Leonard Ullmann Chair in Nutritional Ecology w College of Life and Environmental Sciences. „Problem polega jednak na tym, że żywność w dietach zachodnich zawiera coraz mniej białka. Dlatego musisz spożywać go więcej, aby osiągnąć swój cel białkowy, skutecznie zwiększając dzienne spożycie energii”. Ludzie, podobnie jak wiele innych gatunków, mają silniejszy apetyt na białko niż na główne składniki odżywcze dostarczające energię z tłuszczów i węglowodanów. Oznacza to, że jeśli białko w naszej diecie zostanie rozcieńczone tłuszczami i węglowodanami, zjemy więcej energii, aby uzyskać białko, którego nasz organizm pragnie. „Białka są budulcem życia: zawiera je każda komórka w ciele i są one wykorzystywane do naprawy komórek lub tworzenia nowych; szacuje się, że do funkcjonowania ludzkiego organizmu potrzeba ponad miliona form białek. Źródła białka obejmują mięso, mleko, ryby, jajka i fasolę, soję, rośliny strączkowe, fasolę i niektóre zboża, takie jak kiełki pszenicy i komosa ryżowa.
Naukowcy z University of Sydney przeanalizowali dane z przekrojowego badania dotyczącego odżywiania i aktywności fizycznej u 9341 osób dorosłych, znanego jako National Nutrition and Physical Activity Survey przeprowadzonego od maja 2011 r. do czerwca 2012 r., w średnim wieku 46,3 lat. Odkryli, że średnie spożycie energii w populacji wynosi 8671 kilodżuli (kilodżuli), przy czym średni procent energii z białka wynosi tylko 18,4 procent, w porównaniu do 43,5% z węglowodanów i 30,9 procent z tłuszczu, a 2,2 procent tylko z błonnika i 4,3 procent alkoholu. Następnie wykreślili pobór energii w zależności od czasu spożycia i stwierdzili, że wzorzec jest zgodny z przewidywanym przez hipotezę dźwigni białkowej. Ci, którzy spożywali mniej białka podczas pierwszego posiłku w ciągu dnia, nadal zwiększali całkowite spożycie pokarmu w kolejnych posiłkach, podczas gdy ci, którzy otrzymywali zalecaną ilość białka, nie – w rzeczywistości przez cały czas odmawiali jedzenia. dzień.
Stwierdzili również statystycznie istotną różnicę między grupami do trzeciego posiłku dnia: osoby z najwyższym procentem energii z białka na początku dnia miały znacznie niższe całkowite spożycie energii w ciągu dnia. Tymczasem ci, którzy na początku dnia jedli żywność niskobiałkową, zaczęli zwiększać spożycie, co wskazuje, że starali się zrekompensować zwiększone ogólne spożycie energii. Dzieje się tak pomimo faktu, że pierwszy posiłek był najmniejszy dla obu grup, zużywał najmniej energii i jedzenia, a ostatni posiłek był największy. Uczestnicy z mniej niż zalecanym białkiem przy pierwszym posiłku spożywali więcej pokarmów uznaniowych — pokarmów o dużej wartości energetycznej i bogatych w tłuszcze nasycone, cukry, sól lub alkohol — w ciągu dnia i mniej niż pięć zalecanych grup pokarmowych (ziarna; warzywa/rośliny strączkowe, nabiał owocowy i produkty mięsne). W związku z tym mieli ogólnie ubogą dietę przy każdym posiłku, z niższym procentem energii białkowej, nawet gdy wzrosło uznaniowe przyjmowanie pokarmu – efekt, który naukowcy nazywają „rozcieńczeniem białka”. (Ani)
(Ta historia nie została edytowana przez pracowników Devdiscourse i jest automatycznie generowana z udostępnionego kanału.)
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków