Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Naukowcy szerzą świąteczną radość, ponieważ badania pokazują, że świąteczny obiad może być zdrowy

Naukowcy szerzą świąteczną radość, ponieważ badania pokazują, że świąteczny obiad może być zdrowy

Ten artykuł został zrecenzowany według Science Proces edycji
I Zasady.
Redaktorzy Przy zapewnieniu wiarygodności treści wyróżniono następujące cechy:

Weryfikacja faktów

zaufane źródło

Korekta

Źródło: Pixabay/CC0 domena publiczna

× Zamknąć

Źródło: Pixabay/CC0 domena publiczna

Za niecały tydzień rodziny w całym kraju zasiądą do tradycyjnego świątecznego obiadu. Chociaż okres świąteczny jest często czasem nadmiernego pobłażania sobie, czy elementy świątecznej uczty mogą rzeczywiście pomóc poprawić nasze zdrowie?

Eksperci z Uniwersytetu w Newcastle w Wielkiej Brytanii zbadali właściwości i skład różnych dekoracji świątecznych i odkryli, że niektóre dodatki oferują ogromne korzyści.

Zwalczanie schorzeń przewlekłych

Mokre kiełki powinny być wyłączone z menu, i to nie tylko ze względu na smak, twierdzą badacze z Newcastle. Naukowcy odkryli, że gotowanie brukselki na parze pomaga warzywu zatrzymać glukozynolany, co może pomóc organizmowi w walce z chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca i rak.

Brukselka to warzywa kapustne, takie jak brokuły, kapusta, kapusta włoska i jarmuż, i są bogate w zdrowe właściwości. W szczególności są bogate w glukozynolany, ważną cząsteczkę oddziałującą z białkami związanymi z naprawą uszkodzonego DNA i promowaniem śmierci komórek w nowotworach nowotworowych.

Chociaż glukozynolany są wyższe w surowej brukselce, gotowanie wpływa na ich zawartość, a badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Newcastle dotyczyło pieczenia, gotowania lub gotowania na parze oraz ich wpływu na skład chemiczny warzywa.

Dr Kirsten Brandt, starszy wykładowca żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie w Newcastle, powiedziała: „Jeśli gotujesz brukselkę, tracisz wiele ważnych składników z wody. Jeśli je pieczesz, ulegną rozkładowi w procesie gotowania. ” Gotowanie, czyli gotowanie na parze, uwalnia większość tych pysznych i zdrowych związków do produktu końcowego.

Marchew zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Naukowcy z Uniwersytetu w Newcastle odkryli, że popularny dodatek do marchewki może pomóc zmniejszyć ryzyko raka o prawie jedną czwartą.

W Nowe wyszukiwanieopublikowany dzisiaj w Krytyczne recenzje z zakresu nauk o żywności i żywieniaEksperci odkryli, że pięć porcji warzyw tygodniowo wiązało się z 20% zmniejszeniem częstości występowania wszystkich typów nowotworów. Ponadto spożywanie tylko jednej porcji tygodniowo nadal dawało znaczną redukcję, przy 4% mniejszym ryzyku rozwoju choroby w porównaniu z osobami, które w ogóle nie jedzą warzyw.

Na potrzeby badania naukowcy przeprowadzili systematyczny przegląd i metaanalizę prawie 200 badań, w których wzięło udział 4,7 miliona uczestników.

Marchew zawiera mnóstwo różnych związków, które badano pod kątem korzyści zdrowotnych w połączeniu z beta-karotenem – związkiem powodującym czerwono-pomarańczowy pigment w warzywach, co było przedmiotem wielu badań w przeszłości.

Jednakże eksperci z Uniwersytetu w Newcastle wykazali, że całe marchewki, a nie karotenoidy, mają działanie przeciwnowotworowe, jeśli są spożywane w wystarczająco dużych ilościach. Wykazali, że jedzenie marchwi prowadziło do niższej zachorowalności na raka w wielu różnych grupach, od regionu geograficznego po narażenie i rodzaj nowotworu.

Doktorat Badanie prowadził student Charles Ogubor z Centrum Badań nad Żywieniem Człowieka i Ćwiczeniami na Uniwersytecie w Newcastle. „Wielu badaczy zauważyło już korzyści płynące ze spożycia marchwi, dlatego mamy wiele danych do analizy” – powiedział. „Jednak większość wcześniejszych badań skupiała się na beta-karotenie, jednym z fitochemikaliów karotenoidów pomarańczowych. , co nadaje pomarańczowym marchewkom kolor.”

„Niestety, w kontrolowanych badaniach beta-karoten nie wykazał znaczącego korzystnego wpływu na raka. W rezultacie badaliśmy marchew ze względu na zawartość innego rodzaju fitochemikaliów, poliacetylenu, który jest bezbarwny, ale ma silne działanie przeciwnowotworowe. ” W badaniu przyjrzeliśmy się różnym typom nowotworów i nasza analiza wykazała, że ​​u osób, które jadły pięć porcji marchwi tygodniowo, ryzyko zachorowania na tę chorobę było zmniejszone o 20%.

Idealna świąteczna pieczeń

Naukowcy z Uniwersytetu w Newcastle zbadali ponad 250 odmian ziemniaków, sprawdzając ich cechy, od cech bulw po ich odporność na choroby i stres klimatyczny. Ziemniaki są bogate w błonnik i idealnie nadają się do wrzucenia do frytownicy, jako zdrowy sposób na przygotowanie świątecznych dekoracji, aż staną się chrupiące i złociste.

Ale przy tak dużej liczbie różnych rodzajów ziemniaków do wyboru, który ziemniak jest idealny do pieczenia?

Doktorat Studentka Sophia Long z College of Science, Agriculture and Engineering na Uniwersytecie w Newcastle powiedziała: „Ziemniaki koguta [red potatoes] Idealny do przygotowania najlepszych pieczonych ziemniaków. Mają piękną czerwoną skórkę, a po obraniu odsłaniają pod spodem piękny złoty kolor – idealne do pieczeni w Boże Narodzenie.

więcej informacji:
Charlesa C. Ojobor i wsp., Spożycie marchwi jest konsekwentnie negatywnie powiązane z występowaniem raka: przegląd systematyczny i metaanaliza prospektywnych badań obserwacyjnych, Krytyczne recenzje z zakresu nauk o żywności i żywienia (2023). doi: 10.1080/10408398.2023.2287176

READ  Hospitalizacja jest przełomem w przypadku COVID-19 i jest mniej prawdopodobna u osób zaszczepionych lub wcześniej zakażonych