× Zamknąć
Źródło: Pixabay/CC0 domena publiczna
Za niecały tydzień rodziny w całym kraju zasiądą do tradycyjnego świątecznego obiadu. Chociaż okres świąteczny jest często czasem nadmiernego pobłażania sobie, czy elementy świątecznej uczty mogą rzeczywiście pomóc poprawić nasze zdrowie?
Eksperci z Uniwersytetu w Newcastle w Wielkiej Brytanii zbadali właściwości i skład różnych dekoracji świątecznych i odkryli, że niektóre dodatki oferują ogromne korzyści.
Zwalczanie schorzeń przewlekłych
Mokre kiełki powinny być wyłączone z menu, i to nie tylko ze względu na smak, twierdzą badacze z Newcastle. Naukowcy odkryli, że gotowanie brukselki na parze pomaga warzywu zatrzymać glukozynolany, co może pomóc organizmowi w walce z chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca i rak.
Brukselka to warzywa kapustne, takie jak brokuły, kapusta, kapusta włoska i jarmuż, i są bogate w zdrowe właściwości. W szczególności są bogate w glukozynolany, ważną cząsteczkę oddziałującą z białkami związanymi z naprawą uszkodzonego DNA i promowaniem śmierci komórek w nowotworach nowotworowych.
Chociaż glukozynolany są wyższe w surowej brukselce, gotowanie wpływa na ich zawartość, a badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Newcastle dotyczyło pieczenia, gotowania lub gotowania na parze oraz ich wpływu na skład chemiczny warzywa.
Dr Kirsten Brandt, starszy wykładowca żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie w Newcastle, powiedziała: „Jeśli gotujesz brukselkę, tracisz wiele ważnych składników z wody. Jeśli je pieczesz, ulegną rozkładowi w procesie gotowania. ” Gotowanie, czyli gotowanie na parze, uwalnia większość tych pysznych i zdrowych związków do produktu końcowego.
Marchew zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
Naukowcy z Uniwersytetu w Newcastle odkryli, że popularny dodatek do marchewki może pomóc zmniejszyć ryzyko raka o prawie jedną czwartą.
W Nowe wyszukiwanieopublikowany dzisiaj w Krytyczne recenzje z zakresu nauk o żywności i żywieniaEksperci odkryli, że pięć porcji warzyw tygodniowo wiązało się z 20% zmniejszeniem częstości występowania wszystkich typów nowotworów. Ponadto spożywanie tylko jednej porcji tygodniowo nadal dawało znaczną redukcję, przy 4% mniejszym ryzyku rozwoju choroby w porównaniu z osobami, które w ogóle nie jedzą warzyw.
Na potrzeby badania naukowcy przeprowadzili systematyczny przegląd i metaanalizę prawie 200 badań, w których wzięło udział 4,7 miliona uczestników.
Marchew zawiera mnóstwo różnych związków, które badano pod kątem korzyści zdrowotnych w połączeniu z beta-karotenem – związkiem powodującym czerwono-pomarańczowy pigment w warzywach, co było przedmiotem wielu badań w przeszłości.
Jednakże eksperci z Uniwersytetu w Newcastle wykazali, że całe marchewki, a nie karotenoidy, mają działanie przeciwnowotworowe, jeśli są spożywane w wystarczająco dużych ilościach. Wykazali, że jedzenie marchwi prowadziło do niższej zachorowalności na raka w wielu różnych grupach, od regionu geograficznego po narażenie i rodzaj nowotworu.
Doktorat Badanie prowadził student Charles Ogubor z Centrum Badań nad Żywieniem Człowieka i Ćwiczeniami na Uniwersytecie w Newcastle. „Wielu badaczy zauważyło już korzyści płynące ze spożycia marchwi, dlatego mamy wiele danych do analizy” – powiedział. „Jednak większość wcześniejszych badań skupiała się na beta-karotenie, jednym z fitochemikaliów karotenoidów pomarańczowych. , co nadaje pomarańczowym marchewkom kolor.”
„Niestety, w kontrolowanych badaniach beta-karoten nie wykazał znaczącego korzystnego wpływu na raka. W rezultacie badaliśmy marchew ze względu na zawartość innego rodzaju fitochemikaliów, poliacetylenu, który jest bezbarwny, ale ma silne działanie przeciwnowotworowe. ” W badaniu przyjrzeliśmy się różnym typom nowotworów i nasza analiza wykazała, że u osób, które jadły pięć porcji marchwi tygodniowo, ryzyko zachorowania na tę chorobę było zmniejszone o 20%.
Idealna świąteczna pieczeń
Naukowcy z Uniwersytetu w Newcastle zbadali ponad 250 odmian ziemniaków, sprawdzając ich cechy, od cech bulw po ich odporność na choroby i stres klimatyczny. Ziemniaki są bogate w błonnik i idealnie nadają się do wrzucenia do frytownicy, jako zdrowy sposób na przygotowanie świątecznych dekoracji, aż staną się chrupiące i złociste.
Ale przy tak dużej liczbie różnych rodzajów ziemniaków do wyboru, który ziemniak jest idealny do pieczenia?
Doktorat Studentka Sophia Long z College of Science, Agriculture and Engineering na Uniwersytecie w Newcastle powiedziała: „Ziemniaki koguta [red potatoes] Idealny do przygotowania najlepszych pieczonych ziemniaków. Mają piękną czerwoną skórkę, a po obraniu odsłaniają pod spodem piękny złoty kolor – idealne do pieczeni w Boże Narodzenie.
więcej informacji:
Charlesa C. Ojobor i wsp., Spożycie marchwi jest konsekwentnie negatywnie powiązane z występowaniem raka: przegląd systematyczny i metaanaliza prospektywnych badań obserwacyjnych, Krytyczne recenzje z zakresu nauk o żywności i żywienia (2023). doi: 10.1080/10408398.2023.2287176
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków