Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Naukowcy sugerują, że zastosowanie naturalnej fermentacji mogło zwiększyć rozmiar wczesnego ludzkiego mózgu

Naukowcy sugerują, że zastosowanie naturalnej fermentacji mogło zwiększyć rozmiar wczesnego ludzkiego mózgu

Hipoteza fermentacji zewnętrznej. kredyt: Biologia komunikacji (2023). doi: 10.1038/s42003-023-05517-3

W artykule zaproponowano trzech badaczy o różnym pochodzeniu opublikowany W magazynie Biologia komunikacji Jedzenie naturalnie sfermentowanej żywności mogło zwiększyć rozmiar mózgu u wczesnych ludzi. W swoim artykule Katherine Bryant, psycholog z Uniwersytetu Aix-Marseille, Christy Hansen, dietetyk z Hungry Heart Farm and Dietary Consulting oraz Erin Hecht, biolog z Uniwersytetu Harvarda, sugerują, że spożywanie naturalnie sfermentowanej żywności mogło również prowadzić do zmniejszenie rozmiaru jelita grubego.


Poprzednie badania wykazały, że rozmiar ludzkiego mózgu dramatycznie wzrósł w ciągu ostatnich dwóch milionów lat, a w tym samym okresie rozmiar ludzkiej okrężnicy zmniejszył się o około 74%. Naukowcy twierdzą, że te dwie zmiany są prawdopodobnie ze sobą powiązane i mogły wystąpić, gdy pierwsi ludzie zaczęli jeść żywność naturalnie sfermentowaną.

Naukowcy zauważają, że fermentacja zachodzi naturalnie w jelitach i jest to proces, który pozwala na wydobycie większej ilości składników odżywczych z żywności. Zauważyli także, że jest to proces beztlenowy, dlatego może zachodzić w jelicie pozbawionym powietrza. Zwracają również uwagę, że spożywanie żywności, która została naturalnie sfermentowana, może zmniejszyć obciążenie jelit, podobnie jak żywność gotowana.

Zwracają jednak uwagę, że gotowanie wymaga pewnego stopnia opanowania ognia, co wymagałoby większego mózgu niż mózg wczesnych ludzi. Z drugiej strony fermentacja zachodzi naturalnie. Aby z tego skorzystać, pierwsi ludzie nie musieli robić nic więcej, jak tylko układać nowe jedzenie na już sfermentowanym jedzeniu w ukrytych miejscach – takich jak zakamarki jaskini, a nawet dziura w ziemi. Warto zauważyć, że umieszczanie jedzenia w dziurze w ziemi mogło z łatwością zacząć się od zapobiegania znajdowaniu i zjedzeniu jedzenia przez inne zwierzęta, a nawet ludzi.

Naukowcy sugerują, że kiedy ludzie zaczęli jeść więcej sfermentowanej żywności, ich narządy jelitowe zaczęły się kurczyć. Ponieważ skurczone jelito zużywa mniej energii, mózg może zużywać więcej energii pochodzącej z pożywienia. Mogło to prowadzić do rozwoju mózgu i towarzyszących mu zdolności poznawczych. Dlatego większy mózg mógł pozwolić na naukę celowego fermentowania żywności, co doprowadziło do powstania mniejszych okrężnic i większych mózgów.

więcej informacji:
Katarzyna Ł. Bryant i in., Technologia fermentacji jako silnik ekspansji ludzkiego mózgu, Biologia komunikacji (2023). doi: 10.1038/s42003-023-05517-3

© 2023 Web of Science

cytat: Naukowcy sugerują, że zastosowanie naturalnej fermentacji mogło zwiększyć rozmiar ludzkiego mózgu na wczesnym etapie (2023, 4 grudnia). Źródło 4 grudnia 2023 z https://phys.org/news/2023-12-natural-fermentation-early-human-brain. Język programowania

Niniejszy dokument podlega prawu autorskiemu. Niezależnie od uczciwego obrotu w celach prywatnych studiów lub badań, żadna część nie może być powielana bez pisemnej zgody. Treść jest udostępniana wyłącznie w celach informacyjnych.

READ  Samotność przyczynia się do depresji okołoporodowej