Największy w Warszawie food court został oficjalnie otwarty w ten weekend w nowo wyremontowanym kompleksie fabrycznym Norbelin w stolicy.
Z wnętrzem zaprojektowanym przez Bernatek Architekci, „Food Town” obejmuje pięć zabytkowych hal i 3200 metrów kwadratowych dawnej Fabryki Norblina, co czyni go największą tego typu przestrzenią w mieście.
Reprezentujące różnorodne kuchnie międzynarodowe z Europy, Bliskiego Wschodu, Azji i Tex-Mex, w tym opcje wegetariańskie/wegańskie, 23 punkty gastronomiczne są zintegrowane z food courtem z czterema oryginalnymi barami i dodatkową przestrzenią rozrywkową.
Wśród pięciu sal jedna będzie poświęcona wydarzeniom kulturalnym i koncertom, a pozostałe zostaną podzielone tematycznie pod nagłówkami: Azjatycka, Śniadania i lunche, Przemysłowa i Centralna.
Z punktami gastronomicznymi, w tym kawiarniami, barami śniadaniowymi i opcjami obiadowymi w jednym miejscu, „Food Town” debiutuje na polskim rynku wiele marek dla smakoszy, w tym „Yaffo”, kuchnia bliskowschodnia z Tel Awiwu, „Sklep Krebs” ”, specjalizujący się w ciastach bretońskich, „Bukhara”, uzbecki sklep z ulicznym jedzeniem oraz kilka punktów specjalizujących się w gofrach.
Food Town to także 4 autorskie bary prowadzone przez Menedżera Napojów Tomasza Małka, zwycięzcę 66 konkursów barmańskich na całym świecie, w tym 4-krotnego Mistrza Świata Roadhouse.
„Stary Shaker” znajdujący się w holu będzie utrzymany w stylu industrialnym i skupi się na bourbonie, whisky, alkoholach i innych koktajlach, Amaro Mio serwuje likiery, kanapki i napoje niskoalkoholowe, doskonały bar w starym klasycznym stylu zwany „Gimlet”, zlokalizowany w części rozrywkowej i nastawiony na eleganckie koktajle i pandan, Zlokalizowany w Asian Hall, przywołuje atmosferę barów z nowojorskiego Chinatown.
Ma’ik powiedział: „Tworzymy niesamowite miejsce, odwiedzający będą zachwyceni jego różnorodnością i jakością. Zaplanowaliśmy 4 różne bary, w których zaserwujemy różne koktajle w stylu azjatyckim, aperitif, klasyczne, koktajlowe, bezalkoholowe, wegańskie i organiczne. Wszystko w duchu minimal waste.”
Food Town będzie otwarte siedem dni w tygodniu, z wydłużonymi godzinami otwarcia w piątki, soboty i niedziele.
Odwiedzający premierę „Food Town” mieli wgląd w kuchnie każdego z outletów dzięki serii warsztatów kulinarnych każdego dnia.
„Nie możemy się doczekać, aby wprowadzić warszawskich smakoszy do tego wyjątkowego i różnorodnego miejsca” – powiedziała Oliwia Hajn, dyrektor generalny ds. wydarzeń w Food Town przed uruchomieniem.
Wraz z otwarciem „Food Town” renowacja i ponowne otwarcie fabryki Norblina dobiega końca, choć w przyszłym roku przestrzeń ta zostanie całkowicie zajęta, gdy Art Box Experience, pierwsza polska galeria sztuki cyfrowej i Muzeum Jabłka w Polsce, przeniosą się do pozostałe miejsca na fabrykę.
„Ma skłonność do apatii. Rozwiązuje problemy. Miłośnik Twittera. Pragnący być orędownikiem muzyki”.
More Stories
Wokalista Radiohead Thom Yorke schodzi ze sceny, gdy fan skanduje w proteście przeciwko Strefie Gazy
Molly Mae Hague wygląda zupełnie nie do poznania w swoim kostiumie Babci Wilczy z Czerwonego Kapturka, gdy rzuca uroczą kulą bougie na Halloween dla swojej córki Bambi.
Recenzja historii Christophera Reeve’a – „Kompleksowa i afirmująca życie”