Nowe badanie wykazało, że spożywanie jednego awokado dziennie może poprawić ogólną jakość diety i obniżyć niezdrowy poziom cholesterolu. nauka Opublikowano w publikacji medycznej Dziennik Amerykańskiego Stowarzyszenia Kardiologicznego. Było to jak dotąd największe i najbardziej kompleksowe badanie dotyczące wpływu awokado na zdrowie, w tym największą liczbę uczestników i długość badania.
Badania przeprowadzono wspólnie z Loma Linda University, Tufts University i UCLA oraz przy skoordynowanym wsparciu Wake Forest University. W ramach badania naukowcy przeprowadzili sześciomiesięczną próbę z udziałem ponad 1000 uczestników z nadwagą lub otyłością, z których połowa została poinstruowana, aby codziennie jeść awokado, podczas gdy druga połowa kontynuowała swoją zwykłą dietę i została poproszona o ograniczenie spożycia. awokado Zużycie do mniej niż dwóch miesięcznie. Tłuszcz w jamie brzusznej i wokół innych narządów został dokładnie zmierzony za pomocą rezonansu magnetycznego (MRI) przed i na końcu badania.
Badanie wykazało, że codzienne spożywanie awokado poprawiło ogólną jakość diety uczestników o osiem punktów w 100-punktowej skali, obniżyło całkowity cholesterol o 2,9 miligrama na decylitr (mg/dl) i obniżyło poziom cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości o 2,5 mg/dl .
„Przestrzeganie wytycznych żywieniowych dla Amerykanów jest ogólnie słabe w Stanach Zjednoczonych, a nasze wyniki sugerują, że spożywanie jednego awokado dziennie może znacznie poprawić ogólną jakość diety” – powiedziała Kristina Petersen, profesor nauk żywieniowych na Texas Tech University, oświadczenie. . „Jest to ważne, ponieważ wiemy, że wyższa jakość diety wiąże się z niższym ryzykiem wielu chorób, w tym chorób serca, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów”.
Czy awokado powoduje tycie?
Podczas gdy poprzednie mniejsze badania wykazały związek między jedzeniem awokado a Schudnąć Obniżając wskaźnik masy ciała i obwód talii, badanie to wykazało, że spożywanie jednego awokado dziennie przez sześć miesięcy nie miało wpływu na tłuszcz brzuszny, tłuszcz wątrobowy ani obwód talii u osób z nadwagą lub otyłością.
„Chociaż awokado nie wpływa na tłuszcz na brzuchu ani na przyrost masy ciała, badanie wciąż dostarcza dowodów na to, że awokado może być korzystnym dodatkiem do zbilansowanej diety” – powiedział Penny Chris Etherton, profesor nauk żywieniowych na Uniwersytecie Evana Pugha w Pensylwanii. w obecnej sytuacji. „Włączenie awokado codziennie do tego badania nie doprowadziło do przyrostu masy ciała, ale spowodowało również niewielki spadek poziomu cholesterolu LDL, z których wszystkie są ważnymi wynikami dla lepszego zdrowia”.
Naukowcy zauważyli również, że codzienne spożywanie awokado nie prowadziło do przyrostu masy ciała – co często wiąże się z pokarmami wysokotłuszczowymi, takimi jak awokado. „Podczas gdy jedno awokado dziennie nie doprowadziło do klinicznie znaczącej poprawy w tłuszczu w jamie brzusznej i innych czynników ryzyka chorób serca, spożywanie jednego awokado dziennie nie doprowadziło do wzrostu masy ciała” – powiedział Joan Sabati, profesor w Loma Linda University School Zdrowia Publicznego. w obecnej sytuacji. „Jest to pozytywne, ponieważ spożywanie dodatkowych kalorii z awokado nie wpływa na masę ciała ani tłuszcz na brzuchu, a także nieznacznie obniża poziom cholesterolu całkowitego i LDL”.
Naukowcy powiedzieli, że w przyszłości będą nadal analizować dane z badania. Na przykład uczestnicy nie zostali poinstruowani, jak codziennie jeść awokado, a przyszłe badania mogłyby sprawdzić, w jaki sposób uczestnicy włączają awokado do swojej diety i czy zaobserwowano jakiekolwiek różnice w wynikach w przypadku tych konkretnych zmian.
Awokado dla zdrowia serca
Wcześniejsze badania wykazały również dodatkowe korzyści wynikające ze spożywania tłuszczów roślinnych, takich jak awokado. a nauka Zeszłoroczna publikacja wykazała, że tłuszcz w diecie odgrywa główną rolę w ryzyku udaru. W badaniu wzięło udział ponad 117 000 pracowników służby zdrowia, które wykazały, że ryzyko udaru mózgu zmniejszyło się nawet o 12% u uczestników, którzy spożywali najwięcej tłuszczów ze źródeł roślinnych (takich jak awokado, oliwa, krokosz barwierski i olej rzepakowy).
W przypadku uczestników, którzy spożywali większość tłuszczu w diecie ze źródeł mięsnych (takich jak wołowina, wieprzowina, jagnięcina, bekon, salami i inne przetworzone mięsa), ryzyko udaru wzrosło o 16%. Co więcej, każda porcja mięsa zwiększała ryzyko udaru o 8%, podczas gdy porcja przetworzonego mięsa zwiększała ryzyko udaru o 12%. Naukowcy nie powiązali tłuszczów dietetycznych ze źródeł nabiału ze zwiększonym ryzykiem udaru.
Główny autor, Fenglei Wang z Harvard TH Chan School of Public Health, powiedział w oświadczeniu.
Aby uzyskać najnowsze wiadomości botaniczne, przeczytaj:
Czy mleko z ciecierzycy jest kluczem do spienionego wegańskiego cappuccino?
Magnum właśnie zadebiutowała sukienką z kakaowych łusek
Burger King dodaje do menu w Chile wegańskiego kurczaka Nutco
Wszystkiego najlepszego, VegNews! Aby to uczcić, przygotowaliśmy ogromne zniżki na subskrypcję – wraz z niesamowitymi nagrodami wegańskimi.
Wszystkiego najlepszego, VegNews! Aby to uczcić, przygotowaliśmy ogromne zniżki na subskrypcję – wraz z niesamowitymi nagrodami wegańskimi.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków