- Napisane przez Matta McGratha
- Korespondent ds. środowiska
Naukowcy twierdzą, że w ciągu ostatniej dekady setki milionów łososi hodowlanych zginęło w wyniku masowego wymierania.
Naukowcy twierdzą, że do zgonów na dużą skalę dochodzi obecnie częściej i na większą skalę niż kiedykolwiek wcześniej.
Twierdzą, że cieplejsze morza i większa zależność od technologii przyczyniają się do większej liczby zgonów.
W tej globalnej ocenie zbadano śmiertelność łososia u niektórych głównych producentów, w tym w Norwegii, Wielkiej Brytanii i Kanadzie.
Hodowla łososia przeszła długą drogę od czasu, gdy w latach 60. XX wieku w Norwegii po raz pierwszy hodowano ją na skalę komercyjną w klatkach. W ostatnich dziesięcioleciach branża ta szybko się rozwinęła, a około 70% łososia spożywanego na całym świecie pochodzi obecnie z gospodarstw.
Jednak branża akwakultury od dawna budzi kontrowersje – wiążą się z nią poważne obawy dotyczące chorób ryb, ich ucieczki na wolność i ogólnego wpływu hodowli w klatkach na środowisko.
Dobrze udokumentowano poważne zdarzenia związane ze śmiertelnością, obejmujące nagłą śmierć milionów ryb, czasami spowodowane epidemiami chorób, ale także powiązane ze wzrostem temperatury morza w wyniku zmiany klimatu.
W zeszłym roku w Szkocji dane rządowe wykazały, że zginęło ponad 17 milionów łososi, najwięcej w historii. Za straty producenci obwinili cieplejsze oceany.
W innych krajach liczba zgonów jest większa. Norwegia twierdzi, że w 2023 r. prawie 17% ryb hodowlanych umrze nagle.
Aby rzucić trochę światła na te przypadki zgonów, naukowcy przeanalizowali dane z krajów, które w ciągu ostatniej dekady produkowały 92% łososia hodowlanego.
Naukowcy odkryli w tym okresie 865 milionów przypadków przedwczesnej śmierci łososia hodowlanego.
Ustalili, że częstotliwość największych zgonów z biegiem czasu rosła w przypadku Norwegii, Kanady i Wielkiej Brytanii.
Autorzy twierdzą, że nie tylko wzrosła śmiertelność, ale także liczba zgonów.
Autorzy szacują, że maksymalne potencjalne straty w przypadku pojedynczego zdarzenia masowego śmiertelności wynoszą 5,14 miliona ryb w Norwegii, 5,05 miliona w Kanadzie i ponad 1 milion w Wielkiej Brytanii.
Autorzy twierdzą, że ocieplenie klimatu odgrywa rolę, ale także rosnące uzależnienie od technologii, takich jak kamery podwodne i sztuczna inteligencja.
„Coraz bardziej zmienne środowisko oceaniczne, głównie ze względu na zmiany klimatyczne, może oznaczać, że takie zdarzenia będą częściej doświadczane w większej liczbie zakładów produkcyjnych” – powiedział dr Gerald Singh z Uniwersytetu Wiktorii w Kanadzie, główny autor badania.
„Ponadto praktyki i technologie produkcyjne, które w coraz większym stopniu zmuszają produkcję do bardziej niebezpiecznych warunków i pozwalają na większą produkcję w jednym miejscu, mogą narażać coraz większą liczbę ryb na warunki powodujące śmiertelność”.
Autorzy twierdzą, że technologie, takie jak zdalne monitorowanie hodowli ryb w czasie rzeczywistym, mogą pomóc w uzasadnieniu umieszczania ich w lokalizacjach na morzu.
Jednakże przebywanie na morzu może zwiększyć zagrożenia i zmniejszyć szanse na wczesne wykrycie. Dlatego zwiększone poleganie na technologii w rzeczywistości prowadzi do większego ryzyka dla ryb.
Działacze przeciwko hodowli łososia twierdzą, że to nowe badanie jest „niepokojące” i podkreśla fakt, że na dyskomfort odczuwany przez ryby mają wpływ zarówno ludzkie decyzje, jak i cieplejsze oceany.
„Śmierci to tylko jeden z wielu poważnych problemów zdrowotnych łososia hodowlanego” – powiedziała Kirsty Jenkins, specjalistka ds. polityki w OneKind.
„Cierpią na wszy morskie i choroby, cierpią z powodu stresującego obchodzenia się z nimi i leczenia oraz prowadzą monotonne życie w jałowych, zatłoczonych klatkach”.
„Branża okazała się niezdolna lub niechętna do reform i należy zadać sobie pytanie, czy hodowla łososia ma jakiekolwiek miejsce w współczującym i zrównoważonym systemie żywnościowym”.
Niektórzy eksperci wątpią, czy branża jest w stanie przetrwać rosnącą częstotliwość masowych zgonów w głównych ośrodkach produkcyjnych.
Dr Singh uważa, że akwakultura będzie kontynuowana na całym świecie, jednak masowe wymieranie w połączeniu z wysokimi kosztami oczyszczania może zagrozić przyszłej działalności wielu społeczności.
„Jest mało prawdopodobne, aby te wydarzenia zniweczyły lub zakłóciły produkcję żywności na całym świecie” – powiedział BBC News.
„Zamiast tego wydarzenia te mogą mieć znaczące skutki lokalne, zwłaszcza biorąc pod uwagę dobro społeczności przybrzeżnych i pracowników”.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Stopy procentowe w Wielkiej Brytanii: Bank Anglii wkrótce ujawni swoją kolejną decyzję
Pracodawcy zmuszający pracowników do powrotu do pracy odchodzą w zapomnienie – twierdzi ekspert, twórca terminu prezenteizm Pracuj w domu
BlackRock i Microsoft planują fundusz o wartości 30 miliardów dolarów na inwestycje w infrastrukturę sztucznej inteligencji