Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Na całym świecie rośnie liczba masowych zgonów łososia hodowlanego

Na całym świecie rośnie liczba masowych zgonów łososia hodowlanego

  • Napisane przez Matta McGratha
  • Korespondent ds. środowiska

Źródło obrazu, Obrazy Getty’ego

Naukowcy twierdzą, że w ciągu ostatniej dekady setki milionów łososi hodowlanych zginęło w wyniku masowego wymierania.

Naukowcy twierdzą, że do zgonów na dużą skalę dochodzi obecnie częściej i na większą skalę niż kiedykolwiek wcześniej.

Twierdzą, że cieplejsze morza i większa zależność od technologii przyczyniają się do większej liczby zgonów.

W tej globalnej ocenie zbadano śmiertelność łososia u niektórych głównych producentów, w tym w Norwegii, Wielkiej Brytanii i Kanadzie.

Hodowla łososia przeszła długą drogę od czasu, gdy w latach 60. XX wieku w Norwegii po raz pierwszy hodowano ją na skalę komercyjną w klatkach. W ostatnich dziesięcioleciach branża ta szybko się rozwinęła, a około 70% łososia spożywanego na całym świecie pochodzi obecnie z gospodarstw.

Jednak branża akwakultury od dawna budzi kontrowersje – wiążą się z nią poważne obawy dotyczące chorób ryb, ich ucieczki na wolność i ogólnego wpływu hodowli w klatkach na środowisko.

Dobrze udokumentowano poważne zdarzenia związane ze śmiertelnością, obejmujące nagłą śmierć milionów ryb, czasami spowodowane epidemiami chorób, ale także powiązane ze wzrostem temperatury morza w wyniku zmiany klimatu.

W zeszłym roku w Szkocji dane rządowe wykazały, że zginęło ponad 17 milionów łososi, najwięcej w historii. Za straty producenci obwinili cieplejsze oceany.

Źródło obrazu, Obrazy Getty’ego

Skomentuj zdjęcie,

Do monitorowania łososia coraz częściej wykorzystuje się technologię, co zdaniem naukowców prowadzi do większego ryzyka

W innych krajach liczba zgonów jest większa. Norwegia twierdzi, że w 2023 r. prawie 17% ryb hodowlanych umrze nagle.

Aby rzucić trochę światła na te przypadki zgonów, naukowcy przeanalizowali dane z krajów, które w ciągu ostatniej dekady produkowały 92% łososia hodowlanego.

Naukowcy odkryli w tym okresie 865 milionów przypadków przedwczesnej śmierci łososia hodowlanego.

Ustalili, że częstotliwość największych zgonów z biegiem czasu rosła w przypadku Norwegii, Kanady i Wielkiej Brytanii.

Źródło obrazu, Obrazy Getty’ego

Skomentuj zdjęcie,

Norwegia poniosła znaczne straty w wyniku poważnej śmiertelności łososia

Autorzy twierdzą, że nie tylko wzrosła śmiertelność, ale także liczba zgonów.

Autorzy szacują, że maksymalne potencjalne straty w przypadku pojedynczego zdarzenia masowego śmiertelności wynoszą 5,14 miliona ryb w Norwegii, 5,05 miliona w Kanadzie i ponad 1 milion w Wielkiej Brytanii.

Autorzy twierdzą, że ocieplenie klimatu odgrywa rolę, ale także rosnące uzależnienie od technologii, takich jak kamery podwodne i sztuczna inteligencja.

„Coraz bardziej zmienne środowisko oceaniczne, głównie ze względu na zmiany klimatyczne, może oznaczać, że takie zdarzenia będą częściej doświadczane w większej liczbie zakładów produkcyjnych” – powiedział dr Gerald Singh z Uniwersytetu Wiktorii w Kanadzie, główny autor badania.

„Ponadto praktyki i technologie produkcyjne, które w coraz większym stopniu zmuszają produkcję do bardziej niebezpiecznych warunków i pozwalają na większą produkcję w jednym miejscu, mogą narażać coraz większą liczbę ryb na warunki powodujące śmiertelność”.

Autorzy twierdzą, że technologie, takie jak zdalne monitorowanie hodowli ryb w czasie rzeczywistym, mogą pomóc w uzasadnieniu umieszczania ich w lokalizacjach na morzu.

Źródło obrazu, Obrazy Getty’ego

Skomentuj zdjęcie,

Duży łosoś w Chile umiera z powodu alg

Jednakże przebywanie na morzu może zwiększyć zagrożenia i zmniejszyć szanse na wczesne wykrycie. Dlatego zwiększone poleganie na technologii w rzeczywistości prowadzi do większego ryzyka dla ryb.

Działacze przeciwko hodowli łososia twierdzą, że to nowe badanie jest „niepokojące” i podkreśla fakt, że na dyskomfort odczuwany przez ryby mają wpływ zarówno ludzkie decyzje, jak i cieplejsze oceany.

„Śmierci to tylko jeden z wielu poważnych problemów zdrowotnych łososia hodowlanego” – powiedziała Kirsty Jenkins, specjalistka ds. polityki w OneKind.

„Cierpią na wszy morskie i choroby, cierpią z powodu stresującego obchodzenia się z nimi i leczenia oraz prowadzą monotonne życie w jałowych, zatłoczonych klatkach”.

„Branża okazała się niezdolna lub niechętna do reform i należy zadać sobie pytanie, czy hodowla łososia ma jakiekolwiek miejsce w współczującym i zrównoważonym systemie żywnościowym”.

Niektórzy eksperci wątpią, czy branża jest w stanie przetrwać rosnącą częstotliwość masowych zgonów w głównych ośrodkach produkcyjnych.

Dr Singh uważa, że ​​akwakultura będzie kontynuowana na całym świecie, jednak masowe wymieranie w połączeniu z wysokimi kosztami oczyszczania może zagrozić przyszłej działalności wielu społeczności.

„Jest mało prawdopodobne, aby te wydarzenia zniweczyły lub zakłóciły produkcję żywności na całym świecie” – powiedział BBC News.

„Zamiast tego wydarzenia te mogą mieć znaczące skutki lokalne, zwłaszcza biorąc pod uwagę dobro społeczności przybrzeżnych i pracowników”.

READ  Paperchase stoi w obliczu niepewnej przyszłości, ponieważ właściciele rozważają sprzedaż Sektor detaliczny