Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Mrożona kawa może być bardziej słodka niż czekolada – która?

Mrożona kawa może być bardziej słodka niż czekolada – która?

Źródło obrazu, Getty Images

Mrożona kawa z sieci supermarketów może być bardziej słodka niż czekolada i napoje gazowane, wynika z badań przeprowadzonych przez grupę lobbystów konsumenckich What? został znaleziony.

Porównano frappese i frappuccino z Costa, Starbucks i Caffe Nero i stwierdzono, że niektóre mają „wyjątkowo wysoki” poziom cukru.

NHS twierdzi, że dorośli powinni spożywać nie więcej niż 30 g cukru dziennie, ale jeden napój zawiera 48,5 g.

Każda firma stwierdziła, że ​​oferuje alternatywne opcje.

Baton Mars zawiera 31 g cukru, a puszka Coca-Coli o pojemności 330 ml zawiera 35 g.

To Starbucks Caramel Frappuccino wykonane z półtłustego mleka zawiera 48,5 grama — najwyższą zawartość cukru ze wszystkich napojów analizowanych przez Who?

Firma jest zaangażowana w pomaganie klientom w „dokonywaniu świadomych, lepszych wyborów”, powiedziała rzeczniczka firmy i oferuje opcje dostosowywania napojów, które mogą zmniejszyć zawartość cukru.

Rzeczniczka dodała: „Zawartość cukru w ​​naszej mrożonej latte z półtłustym mlekiem, jednym z naszych najpopularniejszych napojów, zaczyna się od 8,7 g dla wysokiego rozmiaru”.

Tymczasem Café Nero Belgian Chocolate and Strawberry with Hazelnut zawierała 44,3 grama (lub 11 łyżeczek) cukru,

Powiedziała, że ​​napój był „deserem” i stanowił mniej niż 5% letniej sprzedaży napojów. Firma twierdzi, że jej mrożona latte, najlepiej sprzedający się produkt, nie zawiera dodatku cukru.

Tymczasem ankieta zawierała 42,6 grama cukru w ​​Fudge Brownie Frappe Mocha z mlekiem owsianym firmy Costa Coffee.

Rzeczniczka firmy powiedziała, że ​​oferuje tylko „ograniczoną liczbę napojów sezonowych, w tym naszą letnią ofertę frappe, w małych i średnich rozmiarach”.

Dodała, że ​​podawała inne napoje, niektóre mające mniej niż 40 kalorii i 2 łyżeczki dodatku cukru na porcję.

W 2018 r. rząd wprowadził podatek zwany „podatkiem od cukru”, co oznacza, że ​​producenci płacą podatek od sprzedawanych przez siebie napojów o wysokiej zawartości cukru.

Jednak niektóre napoje są zwolnione z podatku, w tym soki owocowe i napoje wytwarzane na miejscu i podawane w otwartych kubkach. Soki, które są często używane w frappe, są również zwolnione.

Dietetyk Shefali Luth – Kto to zrobił? Badania – powiedział: „Sieci supermarketów muszą wziąć na siebie większą odpowiedzialność i zmniejszyć nadmierną zawartość cukru w ​​niektórych napojach, aby chronić zdrowie ludzi”.

każdy? Zasugerowali konsumentom, którzy zamiast tego chcą ograniczyć spożycie cukru ze zwykłej kawy.

Ile cukru powinniśmy jeść?

  • Według NFZ, Dorośli powinni spożywać nie więcej niż 30 gramów (około siedmiu łyżeczek) wolnych cukrów – cukrów dodawanych do żywności lub napojów – dziennie.
  • Dzieci w wieku od 7 do 10 lat powinny jeść nie więcej niż 24 gramy (sześć łyżeczek) dziennie.
  • Dzieci w wieku od 4 do 6 lat powinny jeść nie więcej niż 19 gramów (pięć łyżeczek) dziennie.
  • Służba zdrowia poinformowała, że ​​nie ma limitu dla dzieci poniżej czwartego roku życia, ale zaleca się unikanie napojów słodzonych cukrem i żywności z dodatkiem cukru.

Ultraprzetworzona przetworzona żywność zawiera chemikalia, które według brytyjskich organów regulacyjnych są bezpieczne, ale Panorama bada pojawiające się dowody naukowe na związek między niektórymi z tych chemikaliów a rakiem, cukrzycą i udarami.