Mrożona kawa z sieci supermarketów może być bardziej słodka niż czekolada i napoje gazowane, wynika z badań przeprowadzonych przez grupę lobbystów konsumenckich What? został znaleziony.
Porównano frappese i frappuccino z Costa, Starbucks i Caffe Nero i stwierdzono, że niektóre mają „wyjątkowo wysoki” poziom cukru.
NHS twierdzi, że dorośli powinni spożywać nie więcej niż 30 g cukru dziennie, ale jeden napój zawiera 48,5 g.
Każda firma stwierdziła, że oferuje alternatywne opcje.
Baton Mars zawiera 31 g cukru, a puszka Coca-Coli o pojemności 330 ml zawiera 35 g.
To Starbucks Caramel Frappuccino wykonane z półtłustego mleka zawiera 48,5 grama — najwyższą zawartość cukru ze wszystkich napojów analizowanych przez Who?
Firma jest zaangażowana w pomaganie klientom w „dokonywaniu świadomych, lepszych wyborów”, powiedziała rzeczniczka firmy i oferuje opcje dostosowywania napojów, które mogą zmniejszyć zawartość cukru.
Rzeczniczka dodała: „Zawartość cukru w naszej mrożonej latte z półtłustym mlekiem, jednym z naszych najpopularniejszych napojów, zaczyna się od 8,7 g dla wysokiego rozmiaru”.
Tymczasem Café Nero Belgian Chocolate and Strawberry with Hazelnut zawierała 44,3 grama (lub 11 łyżeczek) cukru,
Powiedziała, że napój był „deserem” i stanowił mniej niż 5% letniej sprzedaży napojów. Firma twierdzi, że jej mrożona latte, najlepiej sprzedający się produkt, nie zawiera dodatku cukru.
Tymczasem ankieta zawierała 42,6 grama cukru w Fudge Brownie Frappe Mocha z mlekiem owsianym firmy Costa Coffee.
Rzeczniczka firmy powiedziała, że oferuje tylko „ograniczoną liczbę napojów sezonowych, w tym naszą letnią ofertę frappe, w małych i średnich rozmiarach”.
Dodała, że podawała inne napoje, niektóre mające mniej niż 40 kalorii i 2 łyżeczki dodatku cukru na porcję.
„Wszystkie napoje można również dostosować, aby zmniejszyć zawartość kalorii lub cukru, w tym zamówić odtłuszczone mleko i usunąć dodatki lub zmniejszyć rozmiar filiżanki do mniejszego rozmiaru” – powiedziała.
W 2018 r. rząd wprowadził podatek zwany „podatkiem od cukru”, co oznacza, że producenci płacą podatek od sprzedawanych przez siebie napojów o wysokiej zawartości cukru.
Jednak niektóre napoje są zwolnione z podatku, w tym soki owocowe i napoje wytwarzane na miejscu i podawane w otwartych kubkach. Soki, które są często używane w frappe, są również zwolnione.
Dietetyk Shefali Luth – Kto to zrobił? Badania – powiedział: „Sieci supermarketów muszą wziąć na siebie większą odpowiedzialność i zmniejszyć nadmierną zawartość cukru w niektórych napojach, aby chronić zdrowie ludzi”.
każdy? Zasugerowali konsumentom, którzy zamiast tego chcą ograniczyć spożycie cukru ze zwykłej kawy.
Ile cukru powinniśmy jeść?
- Według NFZ, Dorośli powinni spożywać nie więcej niż 30 gramów (około siedmiu łyżeczek) wolnych cukrów – cukrów dodawanych do żywności lub napojów – dziennie.
- Dzieci w wieku od 7 do 10 lat powinny jeść nie więcej niż 24 gramy (sześć łyżeczek) dziennie.
- Dzieci w wieku od 4 do 6 lat powinny jeść nie więcej niż 19 gramów (pięć łyżeczek) dziennie.
- Służba zdrowia poinformowała, że nie ma limitu dla dzieci poniżej czwartego roku życia, ale zaleca się unikanie napojów słodzonych cukrem i żywności z dodatkiem cukru.
Ultraprzetworzona przetworzona żywność zawiera chemikalia, które według brytyjskich organów regulacyjnych są bezpieczne, ale Panorama bada pojawiające się dowody naukowe na związek między niektórymi z tych chemikaliów a rakiem, cukrzycą i udarami.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Stopy procentowe w Wielkiej Brytanii: Bank Anglii wkrótce ujawni swoją kolejną decyzję
Pracodawcy zmuszający pracowników do powrotu do pracy odchodzą w zapomnienie – twierdzi ekspert, twórca terminu prezenteizm Pracuj w domu
BlackRock i Microsoft planują fundusz o wartości 30 miliardów dolarów na inwestycje w infrastrukturę sztucznej inteligencji