Celuloza jest głównym składnikiem ścian komórkowych roślin, co czyni ją najpowszechniejszym polimerem na Ziemi. Odpowiada za właściwości materiałów takich jak drewno czy bawełna i jest głównym składnikiem błonnika pokarmowego, dlatego jego znaczenie dla ludzkości trudno przecenić.
Ze względu na jego wszechobecność i fakt, że składa się z wiązki połączonych ze sobą cząsteczek cukru, jego twardość sprawia, że bardzo trudno jest go wykorzystać jako źródło pożywienia. Zwierzęta, które są w stanie wyodrębnić znaczne kalorie z celulozy, zwykle robią to za pośrednictwem wyspecjalizowanych układów trawiennych, które stanowią siedlisko bakterii symbiotycznych, takich jak dodatkowy żołądek krów i innych przeżuwaczy.
Co zaskakujące, ludzie są także żywicielami bakterii rozkładających celulozę, co zostało potwierdzone dopiero w 2003 roku (długo po ukończeniu studiów). Nowe badanie sugeruje, że jesteśmy gospodarzami mieszanki bakterii żywiących się celulozą, niektóre od naszych przodków z rzędu naczelnych, a inne w wyniku udomowienia zwierząt roślinożernych, takich jak krowy. Jednak życie w miastach spowodowało dramatyczny spadek liczby tych bakterii.
Wśród współczesnych łowców/zbieraczy i osób żyjących na obszarach wiejskich, stosujących diety bogate w błonnik, nadal odsetek tych gatunków trawiących celulozę wynosi około 20%. Natomiast częstość występowania tej choroby w krajach uprzemysłowionych wynosiła mniej niż 5 procent.
„Nieuleczalny myśliciel. Miłośnik jedzenia. Subtelnie czarujący badacz alkoholu. Zwolennik popkultury”.
More Stories
Emdoor przygotowuje się do zaprezentowania swoich osiągnięć w zakresie nowej technologii sztucznej inteligencji podczas targów Global Sources Mobile Electronics Show 2024.
LinkedIn wykorzystuje Twoje dane do szkolenia Microsoft, OpenAI i jego modeli AI – oto jak to wyłączyć
Zapomnij o Apple Watch Series 10 — Apple Watch Ultra 2 w kolorze Satin Black to smartwatch, który warto mieć