Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Miejscowi w Hutt mówią: „Smród morza” osiąga najwyższy poziom

W ciągu ostatnich dwóch tygodni do organów regulacyjnych w Hutt Valley wpłynęły dziesiątki skarg dotyczących nieprzyjemnych zapachów w związku z tym, co miejscowi nazywają „nieprzyjemnym smrodem morskim”.

Wydaje się, że zapach wydobywający się z oczyszczalni ścieków Sea View osiągnął najwyższy poziom po tym, jak suszarnia przestała działać w zeszłym miesiącu.

„Smród, który tam panował wczoraj, jest całkowicie nie do przyjęcia” – powiedział burmistrz Lower Hutt Campbell Barry.

Nieprawidłowo działająca suszarnia powodowała gromadzenie się mokrego osadu, co zwiększało nieprzyjemny zapach wydobywający się z instalacji.

Chris Mann z pobliskiej Cafe 36 powiedział, że to najgorszy zapach, jaki poczuł w ciągu pięciu lat prowadzenia sklepu.

„Poszedłem na farmę świń. To jak świńskie odchody” – powiedział.

Niektórzy pracownicy w okolicy powiedzieli 1News, że zapach był szczególnie silny, a jeden z mężczyzn stwierdził, że opuszczenie biura było „atakiem na zmysły”.

Zakład jest własnością samorządów Lower Hutt i Upper Hutt i jest zarządzany przez Wellington Water.

Niektóre zapachy zostały zatwierdzone, ale od 24 września ostatni nieprzyjemny zapach wywołał 90 skarg.

Rzecznik Rady Regionalnej Greater Wellington powiedział, że skargi są w toku aktywnego dochodzenia i nie podjęto żadnych działań egzekucyjnych.

Barry powiedział, że udał się w to miejsce, aby sprawdzić zapach i pomyślał, że narusza to przepisy.

Spółka Wellington Water przeprosiła za wzmożony zapach odczuwany w społeczności w ciągu ostatniego tygodnia.

Rzecznik powiedział: „Oceniamy, że obecny poziom zapachu jest nie do zaakceptowania i żałujemy, że zajmuje to więcej czasu, niż byśmy chcieli, aby zmniejszyć jego wpływ na społeczność”.

Wszelkie prace w fabryce mogące przyczynić się do wzrostu odoru zostały zawieszone, a fabryka pracuje tak szybko, jak to możliwe, aby zredukować nieprzyjemny zapach.

„Gromadzenie się osadu w tym procesie zmniejsza się, ale usunięcie bakterii powodujących wzmożony zapach w procesach biologicznych zajmie trochę czasu”.

READ  Red Bull może zatrzymać Helmuta Marko