Według badań opublikowanych w International Journal of Environmental Research and Public Health, nadwaga wywołuje poczucie beznadziejności i obniża poczucie własnej wartości wśród mężczyzn w średnim wieku, ale jest również postrzegana jako nieunikniona konsekwencja obowiązków rodzinnych i zawodowych. Wskaźnik masy ciała (BMI) powyżej 25 jest uważany za nadwagę, a powyżej 30 jest znany jako otyłość. Według ankiety Health England około dwie trzecie mężczyzn w wieku 16 lat i starszych ma nadwagę lub jest otyłych. 31% osób w wieku od 35 do 64 lat jest otyłych.
Naukowcy z Anglia Ruskin University (ARU) i University of Derby przeprowadzili wywiady z mężczyznami w wieku 35 lat i starszymi uczestniczącymi w programie Alpha (TAP), projekcie dotyczącym piłki nożnej i kontroli wagi, realizowanym w społeczności. Moderatorem był główny autor artykułu, dr Mark Courtnage. Badanie jakościowe obejmowało wywiady pogłębione z ośmioma uczestnikami w wieku od 35 do 58 lat. Naukowcy zbadali ich relacje z jedzeniem i dietą przed przystąpieniem do programu, dlaczego czuli, że przybierają na wadze, czy martwią się o swoje zdrowie lub jakikolwiek precedens. Próbują schudnąć i jak czuli się z powodu nadwagi lub otyłości.
Rodzina i praca były głównymi czynnikami przypisywanymi ich trudnej sytuacji, a dyskusje podkreślały poczucie porzucenia, a przyrost masy ciała był nieuniknioną konsekwencją tych życiowych wyborów. Obwiniano za przybieranie na wadze za przybieranie na wadze, ale wywiady wykazały niewielką świadomość innych czynników żywieniowych, takich jak rodzaje żywności i wielkości porcji.
43-letni mężczyzna z BMI 38,9 powiedział: „Zawsze byłem bardzo aktywny, zawsze grałem w piłkę nożną, zawsze coś robiłem, a potem pojawiły się dzieci i skończyło się, zanim się zorientowałeś. Nie młodszy i ja. jadłem ten sam rodzaj rzeczy” . Inny, który również ma 43 lata i BMI 39,6, powiedział: „Teraz jest większa presja w pracy, ponieważ pełnię bardziej kierowniczą rolę. Więc jest więcej odpowiedzialności i więcej czasu. Więc jest mniej elastyczności w tym, kiedy ja jeść.”
Dyskusje na temat ich wagi były często zabarwione przygnębieniem i demonstrowały wyrzeczenie się siebie i utratę poczucia własnej wartości, jednak mimo świadomości stanu psychicznego i zagrożeń zdrowotnych związanych z kontynuacją zachowań żywieniowych, próby ich zmiany były rzadkie i nieczęste. -zobowiązanie. 40-letni mężczyzna z BMI 49,9 powiedział: „Jestem sfrustrowany, najgorsze jest to, że kupujesz ubrania i idziesz do sklepu i widzisz naprawdę fajny garnitur i wiesz, że nie idą noszę go w moim rozmiarze i w klatce piersiowej w rozmiarze 54, wiesz, że są takie śmieszne. To musi się skończyć.
Główny autor, dr Mark Courtnage, starszy wykładowca na Anglia Ruskin University (ARU), powiedział: „Istnieje tendencja do zapominania, jak bardzo nasz styl życia, zwłaszcza rodzina i praca, wpływa na przyrost masy ciała. Taki przyrost masy ciała występuje przez lata i dekady i jako taki , wybory żywieniowe zawiodły w krótkim okresie, wpływając na głębsze problemy behawioralne i związane ze stylem życia”. „Otyłość wśród mężczyzn w Wielkiej Brytanii wzrasta pomimo komunikatów dotyczących zdrowia publicznego, a jednym z czynników jest to, że stajemy się coraz bardziej ubogi w czas. Jednym z tematów w naszych badaniach był sposób, w jaki niektórzy mężczyźni podjęli skuteczne inicjatywy odchudzania w przeszłości, ale szybko przybrali na wadze, ponieważ dieta była niezgodna z ich długoterminowym stylem życia.
„Chociaż często zgłaszali spożywanie posiłków zapewniających komfort, uczestnicy wykazali również słabą świadomość innych czynników, które powodują przyrost masy ciała. Wielu mężczyzn odniosłoby korzyści z edukacji na temat żywności, takiej jak wybór żywności, integracja diety i zrównoważone praktyki zarządzania wagą. pełniejsze zrozumienie związków między jedzeniem a stylem życia”. (Ani)
(Ta historia nie została edytowana przez pracowników Devdiscourse i jest automatycznie generowana z udostępnionego kanału.)
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków