Nowe Delhi, 24 marca: Naukowiec pochodzenia indyjskiego w swoich badaniach odkrył, że zmniejszenie ryzyka otępienia w chorobie Alzheimera jest możliwe poprzez dobre kontrolowanie cukrzycy lub przede wszystkim jej unikanie.
Narendra Kumar, profesor nadzwyczajny na amerykańskim Texas A&M University, który kierował badaniem opublikowanym w czasopiśmie Journal of the American Society for Biochemistry and Molecular Biology, odkrył, że cukrzyca i choroba Alzheimera są ze sobą silnie powiązane.
„Podejmując działania zapobiegawcze lub łagodzące cukrzycę, możemy zapobiec lub przynajmniej spowolnić rozwój objawów demencji w chorobie Alzheimera” – powiedział.
Cukrzyca i choroba Alzheimera to dwa najszybciej rosnące problemy zdrowotne na świecie. Cukrzyca zmienia zdolność organizmu do przekształcania pożywienia w energię i dotyka szacunkowo 1 na 10 dorosłych w Stanach Zjednoczonych. Według badania choroba Alzheimera znajduje się wśród dziesięciu głównych przyczyn zgonów w Stanach Zjednoczonych.
Naukowcy zbadali, jak dieta wpływa na rozwój choroby Alzheimera u osób chorych na cukrzycę.
Odkryli, że dieta wysokotłuszczowa zmniejsza ekspresję określonego białka w jelitach zwanego Jak3. Myszy pozbawione tego białka wykazywały kaskadę stanu zapalnego rozciągającą się od jelit do wątroby, a następnie do mózgu. W rezultacie myszy wykazywały w mózgu objawy podobne do choroby Alzheimera wraz z zaburzeniami funkcji poznawczych.
Naukowcy uważają, że droga z jelit do mózgu przebiega przez wątrobę.
„Ponieważ wątroba jest odpowiedzialna za metabolizm wszystkiego, co jemy, wierzymy, że droga z jelit do mózgu przebiega przez wątrobę” – powiedział Kumar.
Długo badali funkcje Jak3 i odkryli, że zmiany w ekspresji Jak3 pod wpływem pożywienia mogą prowadzić do nieszczelnego jelita, co prowadzi do przewlekłego stanu zapalnego, cukrzycy, zmniejszonej zdolności mózgu do eliminacji substancji toksycznych i demencji. Objawy występujące w chorobie Alzheimera.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Bardziej ekologiczne wybory, bystrzejsze umysły: badania łączą zrównoważony rozwój i zdrowie mózgu
Coraz częstsza liczba chorób przenoszonych przez komary w Europie – jak bardzo martwią się naukowcy? | Transmisja
Badanie asocjacji całego genomu pozwala zidentyfikować genetyczne czynniki ryzyka demencji