- Przez Noor Nanji
- Korespondent biznesowy BBC News
Detaliści twierdzą, że konsumenci przechodzą ze świeżej żywności na mrożonki, próbując walczyć z rosnącymi cenami artykułów spożywczych.
Dane firmy badawczej Kantar sugerują, że mrożonki mają obecnie lepsze wyniki niż świeże w supermarketach.
Najpopularniejsze pozycje to mrożony kurczak, dania gotowe, pizza i chipsy ziemniaczane.
Oto niektóre z rzeczy, które Laura Tedder, matka trójki dzieci, powiedziała BBC, że zdecydowała się pomóc obniżyć rachunki za jedzenie. „Kupujemy więcej mrożonek. Nie możemy kupić świeżej żywności” – powiedziała.
Pani Tedder nie jest sama. Brytyjskie Konsorcjum Detalistów stwierdziło, że konsumenci dokonują tych samych „kompromisów oszczędzających pieniądze”, gdy koszty utrzymania rosną.
„Mrożonki są zwykle znacznie tańsze i jest mniej odpadów, więc można zrozumieć, dlaczego tak dobrze się sprzedają w kryzysie kosztów utrzymania” – powiedział analityk handlu detalicznego Jed Vetter.
Pani Tedder z Ampthill w Bedfordshire powinna zwracać uwagę na to, ile wydaje w supermarkecie.
„Kiedy masz tak wiele dzieci do wykarmienia, wszystko się sumuje” – powiedziała.
Często porównuje ceny świeżych i mrożonych produktów, takich jak kurczak, i w ostatnich miesiącach kupuje dużo mrożonych warzyw.
Używa również mrożonych owoców do przygotowywania koktajli dla swoich córek — 10-letniej Milly, 9-letniej Pip i 6-letniej Ottilie.
W przeszłości kupowała świeżą żywność, ponieważ uważała, że jest ona lepsza pod względem odżywczym dla jej dzieci.
„Teraz bardziej martwię się o słodycze, które jedzą moje dzieci, niż o posiłki, które dla nich gotuję” – powiedziała.
Lindsay Hawkshaw z hrabstwa Durham również zaopatrzyła się w mrożonego kurczaka, ryż i gofry dla trójki swoich dzieci.
„Jest tańszy niż świeży i jest mniej odpadów, więc nie ma się co zastanawiać, kiedy liczymy grosze” – powiedziała.
Powiedziała, że zauważyła więcej ofert supermarketów na mrożonki.
„To nie jest idealne” – powiedziała. „Świeże smakuje lepiej, co do tego nie ma wątpliwości”.
„Ale opakowanie mówi, że jest natychmiast zamrożone, więc myślę, że to obala mit, że jest mniej zdrowy” – powiedziała.
Mrożona żywność „miała złą reputację od lat”, ale jej jakość jest „naprawdę wysoka” – powiedział Futter.
„Niezależnie od tego, czy jest to groszek, ziemniaki czy ryba – często jest to dla ciebie lepsze, ponieważ te produkty są zamrażane, gdy tylko są gotowe, podczas gdy świeże produkty mogą czasami przechowywać dłużej” – powiedział.
Koszty utrzymania
Fraser McKevitt, szef działu detalicznego i konsumenckiego w Kantar UK, powiedział BBC, że mrożonki w supermarketach są obecnie „znacząco lepsze” niż świeża żywność.
„Oczywiście część z tego ma związek z kosztami utrzymania” – dodał.
Dane Kantar, widziane przez BBC, pokazują, że popyt na artykuły takie jak mrożony kurczak wzrósł o 5,9%. Tymczasem ceny gotowej żywności mrożonej, w tym dań gotowych do spożycia, pizzy i chipsów ziemniaczanych, wzrosły o 2,6%.
Ogólnie rzecz biorąc, wolumeny mrożonek utrzymywały się na stałym poziomie, chociaż kupujący generalnie kupowali mniej. Dane pokazały, że w ciągu 12 tygodni do połowy marca całkowity wolumen artykułów spożywczych spadł o 4%, podczas gdy wolumen zakupionych mrożonek pozostał niezmieniony.
„przyjazne dla budżetu”
Waitrose powiedział, że jego asortyment mrożonek rozszerza się, gdy klienci pilnują swoich budżetów.
M&S powiedział BBC, że coraz więcej klientów wybiera mrożone warzywa i mrożone zioła, co według niego jest „opcją o dużej wartości”.
Mrożonki odblokowują „wiele korzyści” dla konsumentów, powiedział Richard Walker, dyrektor generalny Iceland Foods, dodając: „W tych trudnych ekonomicznie czasach coraz więcej kupujących przekonuje się do tej bardziej przyjaznej dla budżetu opcji”.
Według British Retail Consortium inflacja cen świeżej żywności osiągnęła w marcu 17 proc., w porównaniu z 16,3 proc.
Mama dwójki dzieci, Kate Hall z Bromley, stworzyła stronę internetową The Full Freezer, aby doradzać ludziom, jak oszczędzać pieniądze i ograniczać ilość odpadów poprzez prawidłowe korzystanie z zamrażarki.
Powiedziała, że w ciągu ostatnich sześciu miesięcy uczestniczyła znacznie częściej, ponieważ koszty życia wzrosły.
„Ludzie przezwyciężają strach przed mrożonkami i to dobrze” – powiedziała.
Pani Hall zamraża wszystko, od orzechów nerkowca po jajka. Zamrażasz również czerwone wino do gotowania.
„Możesz zamrozić resztki, a może to być tak proste, jak włożenie zapasowej cebuli do zamrażarki, a później użycie jej do zrobienia zupy.
„Będzie znacznie mniej odpadów żywnościowych, jeśli będziesz efektywnie korzystać z zamrażarki, i to jest coś, z czego ludzie naprawdę zdają sobie teraz sprawę”.
Jak mogę zaoszczędzić pieniądze w moim sklepie spożywczym?
- Przyjrzyj się swoim szafkom, aby wiedzieć, co już masz
- Najpierw przejdź do sekcji mini, aby sprawdzić, czy zawiera ona wszystko, czego potrzebujesz
- Kupuj rzeczy bliskie daty przydatności do spożycia, które będą tańsze i korzystaj z zamrażarki
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Stopy procentowe w Wielkiej Brytanii: Bank Anglii wkrótce ujawni swoją kolejną decyzję
Pracodawcy zmuszający pracowników do powrotu do pracy odchodzą w zapomnienie – twierdzi ekspert, twórca terminu prezenteizm Pracuj w domu
BlackRock i Microsoft planują fundusz o wartości 30 miliardów dolarów na inwestycje w infrastrukturę sztucznej inteligencji