W tym tygodniu na polskim rynku hurtowym ruszyła masowa sprzedaż pomidorów z lokalnych szklarni. Jednocześnie tegoroczny krajowy sezon na pomidory szklarniowe rozpoczął się z miesięcznym opóźnieniem – podają analitycy EastFruit Project, powołując się na Fresh-market.
Pierwsze partie polskich pomidorów szklarniowych pojawiły się na rynku 20 lutego ubiegłego roku, a ich cena zaczynała się od 20 zł/kg. W tym sezonie pierwsze partie czerwonych pomidorów od lokalnych zbieraczy szklarniowych pojawiły się na rynku dopiero w zeszłym tygodniu, a ich cena została ogłoszona na poziomie 25 zł/kg (5,74 USD/kg). Od 22 marca cena pomidorów szklarniowych spadła średnio o 13%, ale w ujęciu rok do roku są one teraz o około 38% droższe niż rok temu.
Drastyczny wzrost kosztów produkcji warzyw szklarniowych oraz problemy z pozyskaniem paliwa spowodowały ogromne opóźnienia w rozpoczęciu sezonu produkcyjnego i wpłynęły na bieżącą podaż lokalnych pomidorów. Ponadto ceny większości importowanych pomidorów są nadal bardzo wysokie, również ze względu na problemy z zaopatrzeniem w głównych krajach-dostawcach – głównie w Hiszpanii, ale także w Turcji (która zakazała eksportu pomidorów, ale zniosła zakaz w ciągu kilku dni) i Maroku.
po więcej informacji: East-fruit.com
„Internetowy ewangelista. Pisarz. Zapalony alkoholik. Miłośnik telewizji. Ekstremalny czytelnik. Miłośnik kawy. Bardzo upada.”
More Stories
„Majestatyczna jasność”: Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie znajduje nową stałą siedzibę | Wakacje w Polsce
Ochama wkracza do Europy, uruchamiając nowy magazyn w Polsce, aby zwiększyć efektywność
Polska może pozyskać inwestycje w pobliżu