Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Korzyści z orzechów włoskich dla mózgu, serca i utraty wagi |  zdrowie

Korzyści z orzechów włoskich dla mózgu, serca i utraty wagi | zdrowie

Orzechy włoskie, suszone owoce w kształcie mózgu, znane są z wielu korzyści, zwłaszcza dla zdrowia mózgu. Liczne badania prowadzone przez lata donosiły o przeciwzapalnych i przeciwutleniających właściwościach pożywienia, które mogą wspomagać funkcje poznawcze. Niedawne badanie przeprowadzone przez hiszpańskich naukowców i opublikowane w czasopiśmie eClinicalMedicine wykazało, że chłopcy i dziewczęta, którzy jedli garść orzechów włoskich dziennie lub co najmniej trzy razy w tygodniu, mogą znacznie poprawić swoje zdolności poznawcze, w tym uwagę. (Przeczytaj także: Namoczone orzechy włoskie: dlaczego to pożywienie? Dowiedz się o niesamowitych korzyściach i czasie jedzenia od ekspertów.)

Orzechy włoskie: zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i poprawiają ruchliwość plemników.

Bogate w to, co uważane jest za ważne pokarmy dla mózgu – kwas alfa-linolenowy, roślinny kwas tłuszczowy omega-3 i związki polifenolowe, orzechy włoskie mogą skutecznie zmniejszać stres oksydacyjny i stany zapalne, dwa czynniki powodujące pogorszenie funkcji poznawczych. Według National Library of Medicine stres oksydacyjny i zapalenie nerwów są częścią procesu starzenia, łagodnych zaburzeń poznawczych, choroby Alzheimera i innych zaburzeń mózgu. Suplementy orzechowe mogą poprawić funkcje poznawcze i zmniejszyć ryzyko lub rozwój zaburzeń poznawczych i choroby Alzheimera.

Orzechy włoskie mogą zwiększyć moc mózgu we wszystkich grupach wiekowych, od noworodków i dorosłych po osoby starsze.

„Orzechy włoskie są najlepszym orzechem dla zdrowia mózgu. Zawierają niezwykle wysokie stężenie DHA, rodzaju kwasu tłuszczowego omega-3. Wykazano między innymi, że DHA chroni zdrowie mózgu u noworodków, poprawia zdolności poznawcze u dorosłych i zapobiegać lub poprawiać związane z wiekiem pogorszenie funkcji poznawczych” – mówi Sonia Bakshi, zarejestrowana dietetyczka i założycielka DtF.

Kiedy najlepiej jeść orzechy włoskie i jak dodawać je do diety

Orzechy włoskie można namoczyć na noc dla lepszego trawienia i wchłaniania składników odżywczych i zjeść rano. Dobrym pomysłem jest również dodawanie ich do koktajli, sałatek, koktajli, sosów, płatków śniadaniowych, deserów i dipów.

„Najlepszą porą na jedzenie orzechów włoskich latem jest poranek. Możesz namoczyć 6 do 8 połówek orzecha włoskiego na noc i zjeść je na pusty żołądek. Możesz także dodać je do koktajli lub zrobić dressing orzechowy. Posyp sałatki ” mówi Bakshi.

Korzyści z orzechów włoskich

Orzechy włoskie są nie tylko świetne dla funkcji mózgu, ale są również świetne dla zdrowia jelit. Ich właściwości przeciwzapalne zapewniają ochronę przed chorobami serca, cukrzycą typu 2, a nawet rakiem. Poza tym zjedzenie garści orzechów włoskich może sprawić, że poczujesz się pełny, a tym samym pomoże ograniczyć ochotę na częste przekąski między posiłkami.

1. Zmniejsza stany zapalne

Zapalenie leży u podstaw wielu chorób, w tym chorób serca, choroby Alzheimera, cukrzycy typu 2 i raka. Ponieważ orzechy włoskie zawierają polifenole, mogą pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych.

2. Zdrowie jelit

Badania wykazały, że zdrowe jelita zapewniają dobry ogólny stan zdrowia. Jedzenie namoczonych orzechów włoskich pomaga zwiększyć liczbę pożytecznych bakterii, które odżywiają i promują zdrowie jelit, utrzymując w ten sposób aktywność mózgu.

3. Kontroluje apetyt i wspomaga utratę wagi

Regularne spożywanie namoczonych orzechów wiąże się ze zwiększoną aktywacją w regionie mózgu, który pomaga oprzeć się pokarmom, które są zbyt kuszące. W ten sposób orzechy włoskie pomagają kontrolować głód i apetyt.

4. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi

Wysokie ciśnienie krwi może być głównym czynnikiem ryzyka udaru mózgu. Wiadomo, że namoczone orzechy włoskie obniżają ciśnienie krwi, zwłaszcza rozkurczowe.

5. Zapobiega chorobie Alzheimera

Składniki odżywcze w orzechach włoskich pomagają zmniejszyć oksydacyjne uszkodzenia mózgu. Wykazano, że regularne spożywanie namoczonych orzechów znacznie poprawia pamięć i umiejętności uczenia się, zwiększa szybkość przetwarzania i zwiększa elastyczność umysłową.

READ  Badanie ujawnia nierozpoznaną wcześniej rolę CEPT1 w hamowaniu ferroptozy