- Leah Mancuso schudła 200 funtów w ciągu dwóch lat dzięki zdrowemu odżywianiu i nawykom chodzenia.
- Mancuso przeszedł z diety składającej się z żywności gotowej i mrożonej na żywność minimalnie przetworzoną.
- Jej podstawowe posiłki to jajka, miseczki z serem, kanapki na zakwasie i kurczak z ziemniakami.
Kiedy Leah Mancuso rozpoczęła swoją przygodę z odchudzaniem w marcu 2022 r., zaczęła od małych kroków: jadła jeden pożywny posiłek dziennie i od razu chodziła po domu przez 10 minut.
Z biegiem czasu 35-letni Mancuso, mieszkaniec Scottsdale w Arizonie, zaczął budować zdrowe nawyki, a po dwóch latach fotograf schudł 200 funtów.
Wcześniej Mancuso jadła głównie potluki i mrożonki, ponieważ nienawidziła gotowania i nadal to robi.
„Staram się jeść przynajmniej głównie przetworzoną żywność, ale bardzo to ułatwiam, ponieważ nie lubię gotować” – Mancuso powiedziała Business Insider.
Opracowała więc nowe podstawowe posiłki, takie jak półmiski serów i kurczak z ziemniakami.
„Wiele rzeczy jest bardzo prostych, ale czułem się, jakbym przynajmniej jadł prawdziwe jedzenie” – powiedział Mancuso.
Zmiana w diecie Mancuso wynika z rosnącej świadomości związku między ultraprzetworzoną żywnością a szeregiem problemów zdrowotnych, od przyrostu masy ciała po choroby serca, chociaż badacze nie są do końca pewni dlaczego.
Mancuso podzieliła się prostymi, podstawowymi posiłkami, które pomogły jej schudnąć 200 funtów w ciągu dwóch lat.
1. Jajka
Powiedziała, że pierwszą zmianą diety Mancuso w marcu 2022 r. było zjedzenie jajek, które od tego czasu stały się jej ulubionym śniadaniem.
Jej ulubione grupy to:
- Jajecznica z serem i owocami na boku
- Jajka sadzone, znowu z owocami na boku
- Gotowane jajka na grzance
Jajka są doskonałym źródłem białka, które pomaga zachować uczucie sytości, a także witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy A.
2. Miseczki serowe
„Przez większość dni jadłem talerze serów” – powiedział Mancuso.
Powiedziała, że czasami je ser w takiej postaci, ale innym razem miksuje go na gładką konsystencję przypominającą jogurt.
„Dodaję syrop klonowy, aby osłodzić, a czasami dodaję smakowy proszek białkowy, aby dodać więcej białka” – powiedział Mancuso. „Następnie posypuję granolą i owocami”.
Twaróg jest naturalnie bogaty w białko i niskokaloryczny, jeśli zastosujemy wersję beztłuszczową, a dzięki mediom społecznościowym przeżywa renesans.
3. Otwórz kanapki na zakwasie
Mancuso powiedziała, że jadła dużo chleba na zakwasie i lubiła układać kromki w kombinacjach takich jak:
- Salami, ser kozi, pesto
- Dżem, szynka i kozi ser
- Tuńczyk wymieszany z majonezem i serem z piklami na wierzchu
Chleb na zakwasie jest bogaty w składniki odżywcze i ogólnie łatwiejszy do strawienia niż inne formy chleba.
4. Plasterki kurczaka z ziemniakami
Zdrowe odżywianie nie oznacza, że nigdy nie będziesz używać mrożonych składników.
Mancuso jest fanem organicznych mrożonych pasków kurczaka. Zwykle podaje się je z ziemniakami pokrojonymi na kawałki, skropionymi olejem z awokado i smażonymi we frytkownicy.
Mancuso przyznaje, że nie jest największą fanką warzyw, ale dietetycy na ogół zalecają przygotowywanie dań składających się w 50% z warzyw, 25% białka i 25% węglowodanów skrobiowych.
5. Makaron kiełbasowo-warzywny
Mancuso czasami używa makaronu białkowego, ale jest też fanką makaronów sfermentowanych – powiedziała.
Mancuso przygotowuje dania makaronowe z kiełbasą wieprzową lub drobiową, warzywami takimi jak brokuły, papryka lub kalafior, ryżem i sosem, takim jak marinara lub pesto, zmieszanym z twarogiem.
Mieszanie sera z klasycznym sosem do makaronu dodaje więcej białka, a także tworzy bardziej kremową konsystencję.
Mancuso nie zrezygnowała ze wszystkich swoich ulubionych potraw
Mancuso wiedziała, że jej styl życia musi być zrównoważony i możliwy do osiągnięcia, aby utrzymać utratę wagi, dlatego nie próbowała eliminować wszystkich ulubionych potraw ani gotować skomplikowanych potraw.
„Ja też uwielbiam bekon i będę go jeść jako posiłek” – zażartował Mancuso.
Ale zamiast jeść sama poza domem, teraz cieszy się tylko mniej pożywnymi potrawami w towarzystwie.
„Spędzałam dużo czasu na kupowaniu fast foodów i jedzeniu sama w swoim pokoju, co z wielu powodów nie jest dla nas zdrowe” – powiedziała. „Zamiast tego zdecydowałem się czerpać przyjemność z przebywania z ludźmi i społecznością”.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków