Wśród osób, które pracują w nocy, spożywanie posiłków w ciągu dnia wydaje się zmniejszać prawdopodobieństwo wystąpienia powiązanych objawów nastroju
martwić się A
depresjajak doniesiono w niedawnym badaniu.
„Znaleźliśmy dowody na to, że czas posiłków miał umiarkowany lub znaczący wpływ na poziom nastroju podobny do depresji i lęku podczas symulowania pracy nocnej i że te efekty były związane ze stopniem zaburzeń rytmu dobowego” – twierdzą naukowcy.
„[The observed] Efekty były mało prawdopodobne ze względu na różnice w projekcie badania, w którym protokół laboratoryjny dla obu grup był identyczny (tj. spożycie kalorii/makroskładników odżywczych, aktywność fizyczna, postawa, czas snu i warunki oświetleniowe), z wyjątkiem czasu posiłków”.
W badaniu 19 dorosłych (średnia wieku 26,5 lat, 63,16% mężczyzn) zostało losowo przydzielonych do spożywania posiłków zgodnie z 28-godzinnym cyklem (co skutkuje jedzeniem w ciągu dnia i nocy, co jest typowe wśród pracowników pracujących w nocy; posiłkiem dziennym i nocnym). [DNMC] grupy) lub 24-godzinne pory posiłków (co skutkuje jedzeniem tylko w ciągu dnia;
Wprowadź tylko posiłek dzienny [DMI] Kolekcja).
Wszyscy uczestnicy przeszli protokół wymuszonej desynchronizacji w słabym świetle przez cztery 28-godzinne „dni”, tak że czwartego „dnia” ich cykle behawioralne zostały odwrócone o 12 godzin, naśladując pracę nocną i powodując zakłócenia dobowe.
Czas posiłków istotnie zmodyfikował wpływ symulacji pracy w nocy na poziom nastroju przypominający depresję i lęk (p = 0,001). W grupie DNMC symulowana praca nocna przyczyniła się do wzrostu o 26,2 procent (95% przedział ufności) [CI], 21-31,5) na poziomie nastroju podobnego do depresji (p = 0,001) i 16,1% (95% CI, 8,5–23,6) na poziomie nastroju podobnego do lęku (p = 0,005) w stosunku do wartości wyjściowej każdego uczestnika. Wręcz przeciwnie, w grupie DMI nie zaobserwowano znaczących efektów.
Naukowcy zaobserwowali również, że poziomy nastrojów depresyjnych i lękowych podczas symulowanej pracy nocnej wzrastały proporcjonalnie do stopnia wewnętrznej nierównowagi okołodobowej (odpowiednio p = 0,001 i p = 0,002).
„Pracownicy zmianowi są narażeni na 25-40% ryzyka rozwoju depresji i lęku, częściowo z powodu niedopasowania między centralnym zegarem dobowym a codziennymi cyklami środowiskowymi/behawioralnymi, które mogą negatywnie wpływać na nastrój i samopoczucie emocjonalne. codzienne interwencje wymagane, aby zapobiec złemu samopoczuciu w pracy zmianowej” – powiedzieli badacze.
Dodali: „Odkrycia te potwierdzają słuszność koncepcji opartej na dowodach interwencji w zakresie pory posiłków, która może zapobiegać pogorszeniu nastroju w pracy zmianowej”.
Współautorka badania, dr Sarah Chelapa z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie w stanie Massachusetts, uważa, że pracownicy zmianowi, a także osoby z zaburzeniami rytmu dobowego, takimi jak jet lag, mogą odnieść korzyści z przepisanych interwencji dotyczących czasu posiłków.
„Nasze odkrycia otwierają drzwi do nowej strategii behawioralnej snu / okołodobowej, która może również przynieść korzyści osobom z zaburzeniami zdrowia psychicznego. Nasze badanie dodaje do coraz większej liczby dowodów, że strategie poprawiające rytm snu i okołodobowy mogą pomóc w poprawie snu i rytmów okołodobowych. ” Zdrowie psychiczne „.
„Czas posiłków staje się ważnym aspektem odżywiania, który może wpływać na zdrowie fizyczne. Ale przyczynowa rola czasu jedzenia na zdrowie psychiczne pozostaje do przetestowania” – dodała.
Chelapa i współpracownicy wezwali do przeprowadzenia dodatkowych badań w celu ustalenia, czy zmiany w czasie posiłków mogą pomóc osobom z depresją i zaburzeniami lękowymi/lękowymi.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków