Nowe badanie sugeruje, że osoby, które jedzą więcej niż jedną porcję czerwonego mięsa tygodniowo, mogą być bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2 niż ich rówieśnicy, którzy jedzą mniej czerwonego mięsa.
Na potrzeby badania naukowcy przeanalizowali dane zdrowotne prawie 217 000 osób, które wypełniły wiele kwestionariuszy żywieniowych w ciągu 36 lat obserwacji. W tym czasie u ponad 22 000 uczestników rozwinęła się cukrzyca typu 2.
Naukowcy podali, że w porównaniu z osobami spożywającymi najmniej przetworzonego czerwonego mięsa, uczestnicy, którzy jedli największe ilości czerwonego mięsa, byli o 62 procent bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu 2. Wyniki badania opublikowane w Amerykański dziennik żywienia klinicznego.
Osoby, które jadły duże ilości nieprzetworzonego czerwonego mięsa, były o 40 procent bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2 niż osoby, które jadły mniejsze ilości.
„Jeśli chodzi o zapobieganie cukrzycy typu 2, zalecamy zastąpienie czerwonego mięsa roślinnymi źródłami białka, takimi jak orzechy i rośliny strączkowe” – mówi główny autor badania. Doktor Xiao Gubadacz z Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Powiązany: Migdały, orzechy włoskie czy pistacje – które orzechy są zdrowsze?
Badanie wykazało, że zastąpienie codziennej porcji czerwonego mięsa orzechami i roślinami strączkowymi wiązało się z o 30% niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Podobnie zastąpienie czerwonego mięsa produktami mlecznymi wiązało się z o 22% niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Aby zmniejszyć ryzyko cukrzycy, ogranicz spożycie przetworzonego mięsa
Wyniki badania sugerują, że aby wywrzeć największy wpływ na ryzyko cukrzycy, ludzie powinni najpierw zwracać uwagę na ilość spożywanego przetworzonego mięsa. Dzieje się tak, ponieważ każda dodana dzienna porcja przetworzonego czerwonego mięsa – takiego jak bekon, kiełbasa lub wędliny – wiązała się z 46% zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Natomiast każda dodatkowa porcja nieprzetworzonego czerwonego mięsa, takiego jak wołowina, wieprzowina i jagnięcina, wiązała się z 24% wzrostem ryzyka cukrzycy typu 2.
W badaniu zauważono również, że ważne jest kontrolowanie wielkości porcji. Jedna porcja nieprzetworzonego czerwonego mięsa w badaniu ważyła około 3 uncji, czyli znacznie mniej niż ćwierćfuntowy burger. Porcje przetworzonego mięsa odpowiadały mniej więcej jednemu plasterkowi bekonu, jednemu hot dogowi lub dwóm plasterkom wędlin.
Wybór białek roślinnych może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Jedynym ograniczeniem badania jest to, że zdecydowana większość uczestników była rasy białej, co umożliwia, że wyniki będą się różnić w przypadku osób o innym pochodzeniu rasowym lub etnicznym. Kolejną wadą jest to, że badacze polegali na tym, że uczestnicy zapamiętywali i dokładnie opisywali swoje nawyki żywieniowe na przestrzeni czasu.
Wyniki sugerują jednak, że dla osób chcących zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę dobrym sposobem na wprowadzenie zmian w diecie może być pomocne, mówi dr Guo. Kluczem jest zastąpienie białek zwierzęcych, które zwiększają to ryzyko, białkami roślinnymi, które je zmniejszają.
„Białka roślinne zawierają mnóstwo witamin, minerałów i błonnika pokarmowego, co czyni je pożywną alternatywą dla czerwonego mięsa pod wieloma względami” – mówi Joe. „Obecnie nie mamy dowodów na to, że zastąpienie czerwonego mięsa rafinowanymi zbożami, takimi jak makaron, jest korzystne dla zdrowia”.
Mówi, że istnieje wiele zdrowych białek roślinnych, które można stosować zamiast czerwonego mięsa Samanta Heller, RDzarejestrowana dietetyczka z Nowego Jorku, która nie była zaangażowana w nowe badanie.
„Spożywaj białko z posiłkami i przekąskami, takimi jak tofu, edamame, fasola, orzechy, masło orzechowe, nasiona i seitan” – mówi Heller. Makarony nie są całkowicie wykluczone, ale osoby chcące zmniejszyć ryzyko cukrzycy powinny szukać wersji pełnoziarnistych i kontrolować porcje.
Większość ziaren powinna być cała, włączając pszenicę pełnoziarnistą i brązowy ryż, a porcje powinny być dostosowane. Według jednej porcji makaronu należy ugotować około 1/2 szklanki Amerykańskie wytyczne żywieniowe.
Heller dodaje, że pomoc jest również dostępna, jeśli nie jesteś pewien, jak zmienić wszystko we właściwy sposób.
„Praca z zarejestrowanym dietetykiem może być bardzo korzystna dla pacjentów i pozwala uniknąć domysłów podczas zakupów spożywczych i planowania posiłków” – mówi Heller. „Większość pacjentów jest mile zaskoczona szeroką gamą produktów spożywczych, dań i kuchni, które mogą włączyć do swojej codziennej diety”.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków