- Jeśli chodzi o długowieczność, według nowego japońskiego badania spożywanie zbyt małej ilości węglowodanów i tłuszczów może skrócić długość życia.
- Badanie wykazało, że mężczyźni spożywający codziennie bardzo małe ilości węglowodanów mogą zwiększać ryzyko śmierci, podczas gdy kobiety spożywające niewystarczającą ilość tłuszczów mogą to samo zrobić.
- Naukowcy badali ludzi w Japonii, więc wyniki mogą, ale nie muszą, odnosić się również do populacji zachodnich.
Nowe badanie przeprowadzone przez Szkołę Medyczną Uniwersytetu Nagoya w Japonii wykazało, że nadmierne spożycie węglowodanów i tłuszczów może skrócić długość życia. Ryzyko jest jednak inne u mężczyzn i kobiet. Wszyscy uczestnicy badania w momencie rekrutacji byli zdrowi.
Badanie wykazało, że u mężczyzn spożywających bardzo małe ilości węglowodanów występowało znacznie zwiększone ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Tymczasem u kobiet, które spożywały bardzo mało tłuszczu, ryzyko śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny i związanej z nowotworem było nieznacznie zwiększone.
Autorzy badania przedstawiają złożony obraz zdrowego odżywiania pod względem węglowodanów i tłuszczów, ogólnie sugerując, że posuwanie się za daleko może negatywnie wpłynąć na długowieczność.
Badanie pojawia się w Magazyn o odżywianiu.
Jeśli chodzi o spożycie węglowodanów, naukowcy odkryli, że w badanej grupie mężczyźni, którzy spożywali mniej niż 40% dziennego zapotrzebowania kalorycznego z węglowodanów, byli bardziej narażeni na ryzyko śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny.
Z kolei w przypadku kobiet, u których ponad 65% kalorii pochodziło z węglowodanów, ryzyko śmierci z dowolnej przyczyny było wyższe.
Naukowcy nie stwierdzili znaczącej różnicy pomiędzy wpływem spożywania węglowodanów minimalnie przetworzonych w porównaniu z węglowodanami rafinowanymi.
Jeśli chodzi o tłuszcz w diecie, mężczyźni, którzy spożywali ponad 35% kalorii z dowolnego rodzaju tłuszczu, byli bardziej narażeni na raka i zgony z przyczyn sercowo-naczyniowych.
U mężczyzn, badając jakość spożycia tłuszczów, nie zaobserwowano wyraźnego związku ze spożyciem tłuszczów nasyconych. Jednak spożywanie mniejszych ilości tłuszczów trans wiązało się ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności ogólnej i związanej z nowotworem.
W przypadku kobiet spożywanie większej ilości tłuszczów – szczególnie tłuszczów nasyconych – zmniejsza ryzyko śmiertelności z powodu nowotworów o dowolnej przyczynie.
W badaniu wzięło udział 34 893 mężczyzn i 46 440 kobiet w wieku od 35 do 69 lat. Średni wskaźnik masy ciała (BMI) dla mężczyzn wyniósł w ciągu roku 23,7, a dla kobiet 22,2.
Zdaniem kardiologa Michelle Rotenstein„, który nie brał udziału w badaniach”[t]Jego badanie sugeruje, że dieta niskowęglowodanowa i dieta niskotłuszczowa stosowana w celu utraty wagi u kobiet mogą skrócić długowieczność.
Epidemiolog żywienia klinicznego Profesor Linda Van HornOn, który również nie był zaangażowany w badanie, wyraził obawę, że Amerykanie mogą wyciągnąć z jego wyników błędne przesłanie.
– To nic o nim nie sugeruje [fad diets]„A te badania nie powinny tego robić” – stwierdził dr Van Horn. [be] Badanie przeprowadzono różnymi metodami w różnych populacjach, z których większość nie występuje w Stanach Zjednoczonych, gdzie występuje wysoki wskaźnik otyłości, spożycie ultraprzetworzonej żywności i ogólnie niski poziom składników odżywczych.
W Stanach Zjednoczonych prawie co trzeci, czyli 30,7% dorosłych, ma nadwagę, a dwóch na pięciu, czyli 42,4%, klasyfikuje się jako otyłych.
Doktor Van Horn dodał: „…
Wyraziła również zaniepokojenie, że niektóre ze zgonów opisanych w badaniu mogą oznaczać „ubóstwo i ogólnie niewystarczające spożycie składników odżywczych, co różni się od populacji USA”.
„Niektóre źródła tłuszczów nasyconych obejmują czerwone mięso, olej kokosowy, masło, olej palmowy i pełnotłuste produkty mleczne” – powiedział Rothenstein. Profesor Van Horn zwraca również uwagę, że „tłuszcze nasycone pochodzą ze źródeł zwierzęcych: masła, śmietany, bekonu i przetworów mięsnych”.
„Niektóre źródła tłuszczów trans obejmują awokado, oliwki, orzechy pekan i pestki dyni” – zauważył Rothenstein. Profesor Van Horn dodał do tej listy olej kukurydziany, a także ogólnie orzechy i nasiona.
Jeśli mężczyźni potrzebują co najmniej 40% kalorii pochodzących z węglowodanów, aby uniknąć skrócenia swojej długości życia, dlaczego tak się dzieje i dlaczego mogą mieć trudności ze zdobyciem niezbędnych węglowodanów?
Profesor Van Horn zasugerował, że „[i]W tym badaniu, [this is] Jest to prawdopodobnie spowodowane złą jakością diety, brakiem odpowiedniej opieki zdrowotnej związanym z ubóstwem, paleniem, [and] Alkohol.”
„Diety są ubogie w węglowodany i brakuje im błonnika pokarmowego oraz składników odżywczych, takich jak magnez, potas, witamina C i witaminy z grupy B, które są niezbędne dla wzrostu naszego organizmu. Brak tych ochronnych składników odżywczych może zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów chorób rak.
-Michelle Rothenstein
Badanie sugeruje, że pewną rolę mogą odgrywać niedobory bioaktywnych składników odżywczych. W szczególności autorzy stwierdzają, że brakuje błonnika, żelaza hemowego, witamin, minerałów, aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach, kwasów tłuszczowych i substancji fitochemicznych.
Autorzy badania stwierdzają również, że dieta uboga w źródła roślinne – zwłaszcza gdy produkty zwierzęce mają znaczenie – sprzyja szlakom zapalnym, powoduje szybsze starzenie biologiczne i powoduje stres oksydacyjny.
Profesor Van Horn zasugerował, że biorąc pod uwagę „niższe BMI” uczestniczki, prawdopodobnie jadły one mniej cukru i piły mniej alkoholu, a zatem spożywały więcej tłuszczu niż mężczyźni.
„Ale […] Przestrzegła, że to wszystko tylko spekulacje, ponieważ w artykule nie poruszono tych kwestii.
Rothenstein zauważył, że kobiety potrzebują „pewnej ilości tłuszczu, aby wytworzyć wystarczającą ilość hormonów, takich jak estrogen, który chroni serce”.
Sami autorzy nie spekulują na ten temat, zauważają jednak, że spożycie tłuszczów nasyconych było odwrotnie powiązane z ryzykiem śmierci tylko wśród kobiet.
Badanie potwierdza potrzebę dalszych badań. W przypadku mieszkańców Stanów Zjednoczonych i innych krajów zachodnich podobne badanie przeprowadzone na bardziej reprezentatywnej populacji lokalnej może dostarczyć bardziej praktycznych wyników, które uwzględniają lokalny krajobraz żywieniowy i zdrowotny.
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków