streszczenie: Naukowcy zidentyfikowali nowe mechanizmy percepcji smaku. Badanie wskazuje, że kanały jonów chlorkowych wiążą się z receptorami smaku słodkiego, wyzwalając odczuwanie smaku.
źródło: Uniwersytet Okayama
Ludzie postrzegają pięć podstawowych doznań smakowych: słodki, umami, gorzki, słony i kwaśny. Niektóre pokarmy wyzwalają rozpoznawanie smaku tych doznań poprzez aktywację różnych receptorów w naszych kubkach smakowych.
W przypadku soli kuchennej koncentracja jest również ważnym czynnikiem decydującym o smaku. Na przykład preferowane stężenie soli kuchennej wynosi 100 mM, czyli tam, gdzie ludzie odczuwają słony smak.
Jednak wyższe stężenia soli, powyżej 500 mM, mogą być postrzegane przez ludzi jako gorzkie i/lub kwaśne, podczas gdy bardzo niskie stężenia, poniżej 10 mM, mogą być postrzegane przez ludzi jako słodkie.
Badania naukowe sugerują, że istnieje wiele ścieżek wykrywania soli w kubkach smakowych, ale ich dokładny mechanizm nie jest w pełni poznany.
W przypadku soli kuchennej (NaCl) za odczucie smaku soli odpowiada przede wszystkim jon sodu Na+. Jednak anion (jon chlorkowy Cl–) jest również wykrywany przez unikalne mechanizmy molekularne i zaangażowany w zmysł smaku.
Aby zbadać mechanizm wykrywania jonów chlorkowych, naukowcy z Uniwersytetu Okayama w Japonii przeprowadzili badanie z wykorzystaniem metod biologii strukturalnej i modeli mysich.
Badanie to zostało opublikowane w eŻycie Dzień 28y luty 2023 r.
Naukowcy przeanalizowali wcześniej strukturę receptora smaku japońskiej ryby ryżowej (medaka), który jest podobny do ludzkiego receptora smaku słodkiego i jest również zgodny z analizą strukturalną. Część receptora dla tej przynęty na ryby może być związana z jonem chlorkowym.
Profesor Atsuko Yamashita wyjaśnia: „Wcześniej analizowaliśmy strukturę receptorów T1r2a/T1r3LBD u ryb Medaka, co doprowadziło nas do nieoczekiwanego odkrycia Cl– Wiązanie z T1r3LBD. W tym badaniu zbadaliśmy, czy Cl– Wiązanie powoduje zmianę konformacyjną akceptora i byliśmy w stanie potwierdzić indukcję tej zmiany przez Cl–. „
Stwierdzono, że zmiana konformacyjna (lub zmiana struktury) w receptorze T1r jest podobna do tej wywołanej przez inne substancje smakowe, co wskazuje, że Cl– Aktywuje słodkie receptory na T1r2a/T1r3LBD. Ponieważ zmiana kształtu często wskazuje na aktywację receptora, naukowcy zbadali również w tym badaniu aktywację jonów chlorkowych receptorów słodkiego smaku (heterodimery T1r2/T1r3), które reagują na cukry.
Profesor Yamashita wyjaśnia: „Chcieliśmy dalej badać to zjawisko przy użyciu lepszych modeli zwierzęcych–Miejsce wiązania w T1r3 jest konserwowane u różnych gatunków i zdecydowaliśmy się wykorzystać nagrania nerwów smakowych myszy, aby zbadać fizjologiczne znaczenie Cl–. „
Aby to udowodnić, przeprowadzili badania elektrofizjologiczne na myszach, w których byli w stanie zademonstrować aktywację neuronów zaangażowanych w wysyłanie sygnałów o słodkim smaku, gdy niewielkie ilości chlorku zostały umieszczone na językach myszy. W ten sposób wykazali, że niskie stężenia Cl– Może wywoływać „lekkie” uczucie słodkiego smaku poprzez T1r w kubkach smakowych.
na przedmiotach–Powstały posmak jest podobny do kanonicznego smaku substancji T1rs, takich jak aminokwasy lub cukry, chociaż z nieco mniejszą mocą. mówi profesor Yamashita.
Co więcej, gdy szczury miały wybór między rozcieńczonym roztworem chlorku a zwykłą wodą, rozpoznawały smak roztworu chlorku i wykazywały jego preferencje. Stwierdzono, że stężenie NaCl indukuje subtelną słodką reakcję, nawet tak niską jak 10 mM, a to uczucie słodyczy można stłumić przez zewnętrzne zastosowanie inhibitorów słodkiego smaku zawierających jormarin.
Odkrycia te potwierdzają hipotezę, że szczury identyfikują chlorek jako słodki poprzez działanie określonych receptorów i neuronów. Wykazali również, że rozcieńczona sól kuchenna zapewnia bodziec smakowy dzięki obecności Cl– negatywy.
Sól kuchenna jest ważnym składnikiem w utrzymaniu homeostazy lub homeostazy organizmu. Równowaga ta jest regulowana przez optymalne spożycie i wydalanie sodu.
To badanie pokazuje, że poprzedni proces wykorzystuje licznik Cl– Jon regulujący funkcje molekularne odpowiednich receptorów. Wyniki tego badania utorują drogę do dokładniejszego zrozumienia percepcji smaku w organizmach żywych.
O tych badaniach w Neuroscience News
autor: Biuro prasowe
źródło: Uniwersytet Okayama
Komunikacja: Biuro Prasowe – Uniwersytet Okayama
zdjęcie: Autorzy zdjęć: Atsuko Yamashita z Uniwersytetu Okayama
Oryginalne wyszukiwanie: otwarty dostęp.
„Jony chlorkowe wywołują wrażenia smakowe poprzez wiązanie się z zewnątrzkomórkową domeną wiążącą ligand receptorów smaku słodkiego/umami.Napisane przez Atsuko Yamashita i in. eŻycie
podsumowanie
Jony chlorkowe wywołują wrażenia smakowe poprzez wiązanie się z zewnątrzkomórkową domeną wiążącą ligand receptorów smaku słodkiego/umami.
Wrażenie smaku soli jest wielopłaszczyznowe: NaCl w niskich lub wysokich stężeniach jest faworyzowany lub odbierany awersyjnie różnymi drogami. Kl– Uważa się, że jest zaangażowany w zmysł smaku poprzez nieznany mechanizm.
Tutaj opisujemy kl– Wiązanie jonów i odpowiedź na receptory smaku typu 1 (T1r), rodzina receptorów składająca się z receptorów słodkich/umami. wykazał heterodimer T1r2a/T1r3 ryby Medaka, obecnie jedyny T1r nadający się do analiz strukturalnych,– Wiązanie jest blisko miejsca wiązania aminokwasów w domenie wiążącej ligand (LBD) T1r3, która prawdopodobnie jest konserwowana u różnych gatunków, w tym u ludzi T1r3. na przedmiotach– Wiązanie powodowało zmianę konformacyjną w T1r2a/T1r3LBD przy stężeniach sub- do niskich mM, podobnie do kanonicznych substancji smakowych.
Ponadto ustny Cl– Podanie myszom zwiększyło częstotliwość impulsów nerwów smakowych połączonych z komórkami smakowymi wykazującymi ekspresję T1r i wzmocniło ich preferencje behawioralne osłabione przez specyficzny inhibitor T1r lub nokaut T1r3.
Wyniki te wskazują, że Cl– Pobudza doznania smakowe przez wiązanie się z T1r, służąc w ten sposób jako kolejna korzystna ścieżka smaku soli przy niskim stężeniu.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Bardziej ekologiczne wybory, bystrzejsze umysły: badania łączą zrównoważony rozwój i zdrowie mózgu
Coraz częstsza liczba chorób przenoszonych przez komary w Europie – jak bardzo martwią się naukowcy? | Transmisja
Badanie asocjacji całego genomu pozwala zidentyfikować genetyczne czynniki ryzyka demencji