streszczenie: Naukowcy zidentyfikowali nowe mechanizmy percepcji smaku. Badanie wskazuje, że kanały jonów chlorkowych wiążą się z receptorami smaku słodkiego, wyzwalając odczuwanie smaku.
źródło: Uniwersytet Okayama
Ludzie postrzegają pięć podstawowych doznań smakowych: słodki, umami, gorzki, słony i kwaśny. Niektóre pokarmy wyzwalają rozpoznawanie smaku tych doznań poprzez aktywację różnych receptorów w naszych kubkach smakowych.
W przypadku soli kuchennej koncentracja jest również ważnym czynnikiem decydującym o smaku. Na przykład preferowane stężenie soli kuchennej wynosi 100 mM, czyli tam, gdzie ludzie odczuwają słony smak.
Jednak wyższe stężenia soli, powyżej 500 mM, mogą być postrzegane przez ludzi jako gorzkie i/lub kwaśne, podczas gdy bardzo niskie stężenia, poniżej 10 mM, mogą być postrzegane przez ludzi jako słodkie.
Badania naukowe sugerują, że istnieje wiele ścieżek wykrywania soli w kubkach smakowych, ale ich dokładny mechanizm nie jest w pełni poznany.
W przypadku soli kuchennej (NaCl) za odczucie smaku soli odpowiada przede wszystkim jon sodu Na+. Jednak anion (jon chlorkowy Cl–) jest również wykrywany przez unikalne mechanizmy molekularne i zaangażowany w zmysł smaku.
Aby zbadać mechanizm wykrywania jonów chlorkowych, naukowcy z Uniwersytetu Okayama w Japonii przeprowadzili badanie z wykorzystaniem metod biologii strukturalnej i modeli mysich.
Badanie to zostało opublikowane w eŻycie Dzień 28y luty 2023 r.
Naukowcy przeanalizowali wcześniej strukturę receptora smaku japońskiej ryby ryżowej (medaka), który jest podobny do ludzkiego receptora smaku słodkiego i jest również zgodny z analizą strukturalną. Część receptora dla tej przynęty na ryby może być związana z jonem chlorkowym.
Profesor Atsuko Yamashita wyjaśnia: „Wcześniej analizowaliśmy strukturę receptorów T1r2a/T1r3LBD u ryb Medaka, co doprowadziło nas do nieoczekiwanego odkrycia Cl– Wiązanie z T1r3LBD. W tym badaniu zbadaliśmy, czy Cl– Wiązanie powoduje zmianę konformacyjną akceptora i byliśmy w stanie potwierdzić indukcję tej zmiany przez Cl–. „
Stwierdzono, że zmiana konformacyjna (lub zmiana struktury) w receptorze T1r jest podobna do tej wywołanej przez inne substancje smakowe, co wskazuje, że Cl– Aktywuje słodkie receptory na T1r2a/T1r3LBD. Ponieważ zmiana kształtu często wskazuje na aktywację receptora, naukowcy zbadali również w tym badaniu aktywację jonów chlorkowych receptorów słodkiego smaku (heterodimery T1r2/T1r3), które reagują na cukry.
Profesor Yamashita wyjaśnia: „Chcieliśmy dalej badać to zjawisko przy użyciu lepszych modeli zwierzęcych–Miejsce wiązania w T1r3 jest konserwowane u różnych gatunków i zdecydowaliśmy się wykorzystać nagrania nerwów smakowych myszy, aby zbadać fizjologiczne znaczenie Cl–. „
Aby to udowodnić, przeprowadzili badania elektrofizjologiczne na myszach, w których byli w stanie zademonstrować aktywację neuronów zaangażowanych w wysyłanie sygnałów o słodkim smaku, gdy niewielkie ilości chlorku zostały umieszczone na językach myszy. W ten sposób wykazali, że niskie stężenia Cl– Może wywoływać „lekkie” uczucie słodkiego smaku poprzez T1r w kubkach smakowych.
na przedmiotach–Powstały posmak jest podobny do kanonicznego smaku substancji T1rs, takich jak aminokwasy lub cukry, chociaż z nieco mniejszą mocą. mówi profesor Yamashita.
Co więcej, gdy szczury miały wybór między rozcieńczonym roztworem chlorku a zwykłą wodą, rozpoznawały smak roztworu chlorku i wykazywały jego preferencje. Stwierdzono, że stężenie NaCl indukuje subtelną słodką reakcję, nawet tak niską jak 10 mM, a to uczucie słodyczy można stłumić przez zewnętrzne zastosowanie inhibitorów słodkiego smaku zawierających jormarin.
Odkrycia te potwierdzają hipotezę, że szczury identyfikują chlorek jako słodki poprzez działanie określonych receptorów i neuronów. Wykazali również, że rozcieńczona sól kuchenna zapewnia bodziec smakowy dzięki obecności Cl– negatywy.
Sól kuchenna jest ważnym składnikiem w utrzymaniu homeostazy lub homeostazy organizmu. Równowaga ta jest regulowana przez optymalne spożycie i wydalanie sodu.
To badanie pokazuje, że poprzedni proces wykorzystuje licznik Cl– Jon regulujący funkcje molekularne odpowiednich receptorów. Wyniki tego badania utorują drogę do dokładniejszego zrozumienia percepcji smaku w organizmach żywych.
O tych badaniach w Neuroscience News
autor: Biuro prasowe
źródło: Uniwersytet Okayama
Komunikacja: Biuro Prasowe – Uniwersytet Okayama
zdjęcie: Autorzy zdjęć: Atsuko Yamashita z Uniwersytetu Okayama
Oryginalne wyszukiwanie: otwarty dostęp.
„Jony chlorkowe wywołują wrażenia smakowe poprzez wiązanie się z zewnątrzkomórkową domeną wiążącą ligand receptorów smaku słodkiego/umami.Napisane przez Atsuko Yamashita i in. eŻycie
podsumowanie
Jony chlorkowe wywołują wrażenia smakowe poprzez wiązanie się z zewnątrzkomórkową domeną wiążącą ligand receptorów smaku słodkiego/umami.
Wrażenie smaku soli jest wielopłaszczyznowe: NaCl w niskich lub wysokich stężeniach jest faworyzowany lub odbierany awersyjnie różnymi drogami. Kl– Uważa się, że jest zaangażowany w zmysł smaku poprzez nieznany mechanizm.
Tutaj opisujemy kl– Wiązanie jonów i odpowiedź na receptory smaku typu 1 (T1r), rodzina receptorów składająca się z receptorów słodkich/umami. wykazał heterodimer T1r2a/T1r3 ryby Medaka, obecnie jedyny T1r nadający się do analiz strukturalnych,– Wiązanie jest blisko miejsca wiązania aminokwasów w domenie wiążącej ligand (LBD) T1r3, która prawdopodobnie jest konserwowana u różnych gatunków, w tym u ludzi T1r3. na przedmiotach– Wiązanie powodowało zmianę konformacyjną w T1r2a/T1r3LBD przy stężeniach sub- do niskich mM, podobnie do kanonicznych substancji smakowych.
Ponadto ustny Cl– Podanie myszom zwiększyło częstotliwość impulsów nerwów smakowych połączonych z komórkami smakowymi wykazującymi ekspresję T1r i wzmocniło ich preferencje behawioralne osłabione przez specyficzny inhibitor T1r lub nokaut T1r3.
Wyniki te wskazują, że Cl– Pobudza doznania smakowe przez wiązanie się z T1r, służąc w ten sposób jako kolejna korzystna ścieżka smaku soli przy niskim stężeniu.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków