Województwo podlaskie w północno-wschodniej Polsce znane jest z piękna przyrody, gospodarstw mlecznych i rozległych połaci leśnych, w tym ostatniego prastarego lasu w Europie. Działa także na rzecz rozwoju innowacyjnego sektora technologii rolniczych, żywności i zdrowia.
Województwo podlaskie, posiadające najczystsze powietrze w Polsce i jedną trzecią powierzchni pokrytej lasami, uznawane jest za „zielone płuca Europy”.
Aspiruje także do pełnienia roli „krzemowej dżungli” dzięki rozwijającej się technologii i krajobrazowi IT.
Historycznie rzecz biorąc, województwo podlaskie było jednym z najbiedniejszych regionów w Polsce i korzystało ze znacznych funduszy UE. Region ten został obecnie sklasyfikowany przez Komisję Europejską jako „wschodzący innowacyjny”.
Jednym z tych innowatorów jest lokalny startup, Idealne bistro która opracowała genialny sposób dostarczania do pracy świeżo przygotowanych posiłków pochodzących od lokalnych rolników.
Pracownicy wybierają posiłki na podstawie zamówienia, a następnie odbierają je z automatów zwanych „foodomatami”.
Rozwiązanie jest wyjątkowe, wygodne i skuteczne – mówi Tomasz Korzenka, współzałożyciel Ideal Bistro.
„Możemy obsłużyć od 200 do 300 osób jednorazowo w 20-minutowych przerwach” – wyjaśnił.
Technologia ta zapobiega marnowaniu żywności, dokładnie przewidując, ile rolnicy muszą wyprodukować. Daje im także gwarantowany dochód.
Ideal Bistro rozpoczęło współpracę z dietetykami i wykorzystując sztuczną inteligencję do tworzenia spersonalizowanych posiłków, dostosowanych do indywidualnych potrzeb zdrowotnych i żywieniowych.
Jako największy w Polsce producent produktów mlecznych i lider w produkcji maszyn rolniczych, województwo podlaskie poszukuje innowacji w sektorze przemysłu surowcowego.
Region chce unowocześnić produkcję rolną z wykorzystaniem najnowszych technologii, w tym robotów i dronów – powiedział Andriej Borusiewicz, profesor inżynierii rolniczej.
„Ten obszar jest wyjątkowy, ponieważ mamy bardzo wysoką produkcję rolną. Jeśli zastosujemy nowoczesne technologie, żywność będzie bezpieczniejsza i zdrowsza. Klienci będą mogli kupić tańszą żywność na rynku. Może to również pomóc w zielonej produkcji i zielonej energii” – powiedział. .
Podlaskie uruchomiło projekt pt Dolina Rolnicza 4.0 Stymulowanie innowacji w dziedzinie technologii rolniczej, spożywczej i zdrowotnej.
Region promowany jest wśród inwestorów jako „miejsce, w którym świat przyrody i świat biznesu spotykają się w doskonałej harmonii” oraz „dom ambitnych ludzi, których pomysły podbijają międzynarodowe rynki”.
„Zdecydowaliśmy się na realizację tego projektu, ponieważ nasz region jest bardzo mocny w produkcji mleka i produkcji maszyn rolniczych” – powiedział Mariusz Dąbrowski, Dyrektor ds. Obsługi Inwestorów w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego.
„Jeśli więc połączymy to z uniwersytetami, instytucjami badawczymi, inwestorami i władzami publicznymi, możemy stworzyć wspaniały ekosystem innowacji, mam nadzieję”.
Powiedział, że w ciągu najbliższych pięciu lat organizacja skupi się na rozwoju lokalnych start-upów.
„Będziemy tworzyć programy inkubacji i akceleracji. Chcemy połączyć ten ekosystem z inwestorami z zewnątrz, zwłaszcza z aniołami biznesu i funduszami venture capital.”
Oraz w stolicy, Białymstoku Uniwersytet Medyczny w Białymstoku Stworzył pierwsze w Polsce centrum sztucznej inteligencji w medycynie.
Projekt Dolina Rolnicza 4.0 ma nadzieję przekształcić odkrycia naukowców z centrum w start-upy odnoszące sukces komercyjny.
Jedna z nich, której współzałożycielką jest dietetyczka kliniczna Selwia Naliwako, to tzw Laboratorium NutriDesign.
„Prowadzę badania naukowe dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności” – powiedziała. „Pomaga osobom starszym, zapobiegając chorobom neurodegeneracyjnym”.
„Jedną częścią naszego wsparcia żywieniowego jest aplikacja pomagająca ocenić stan odżywienia, a drugą częścią jest żywność funkcjonalna”.
Powiedziała, że żywność funkcjonalna może pomóc w walce z chorobami ze względu na „skarbnicę składników bioaktywnych”.
Obecnie firma poszukuje wsparcia finansowego na rozpoczęcie produkcji „żywności funkcjonalnej”.
„Internetowy ewangelista. Pisarz. Zapalony alkoholik. Miłośnik telewizji. Ekstremalny czytelnik. Miłośnik kawy. Bardzo upada.”
More Stories
W Polsce odkryto setki artefaktów, w tym hełm celtycki z brązu
Giełdy w Polsce spadają pod koniec sesji; Indeks WIG30 spada o 0,45% Według Investing.com
Ukraiński mistrz boksu Oleksandr Usyk został zwolniony po krótkim zatrzymaniu w Polsce