Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Gotowane, tłuczone, smażone lub pieczone: 7 powodów, by pokochać skromny ziemniak

Gotowane, tłuczone, smażone lub pieczone: 7 powodów, by pokochać skromny ziemniak

Ziemniaki mogą być powszechne, ale są wyjątkowe pod wieloma względami.

Pochodzą z peruwiańskich Andów, przybyły do ​​Nowej Zelandii wraz z pierwszymi brytyjskimi osadnikami i szybko stały się podstawą.

Dziś ziemniak, czyli rīwai, jest naszym ulubionym warzywem, gdyż zjada go 97% kiwi.

Jesteśmy dobrzy w uprawie ziemniaków w Nowej Zelandii – a jedzenie ich też jest dla nas dobre.

Czytaj więcej:
* Dobre jedzenie, dobre wibracje: czego można się spodziewać na Vegan Food Truck Festival
* Frytownice powietrzne w piekarnikach: co jest lepsze?
* Trymery — dostawcy z supermarketów celują w klientów świadomych kosztów
Ziemniaki w doniczkach: przewodnik po zbieraniu większej ilości ziemniaków na małych przestrzeniach

Czy wiesz, że ziemniaki są tak ważnym pożywieniem dla wyżywienia świata, że ​​rok 2008 został ogłoszony przez ONZ Rokiem Ziemniaka?

Oto dlaczego dodanie worka ziemniaków do koszyka może pomóc Ci zachować zdrowie, zaoszczędzić pieniądze i żyć w sposób bardziej zrównoważony.

1. Niezawodna uprawa o niskim wpływie na środowisko

„Ziemniaki można uprawiać w różnych klimatach i typach gleb” — mówi Gemma Carroll z Potato New Zealand. „Mamy szczęście, że możemy uprawiać ziemniaki od Northland po Southland – ale głównie w Canterbury, Auckland, Hawkes Bay i Manawatu”.

Ziemniaki są tak ważnym pożywieniem dla wyżywienia świata, że ​​rok 2008 został ogłoszony przez ONZ Rokiem Ziemniaka.

Moniki Grabkowskiej

Ziemniaki są tak ważnym pożywieniem dla wyżywienia świata, że ​​rok 2008 został ogłoszony przez ONZ Rokiem Ziemniaka.

Rocznie w Nowej Zelandii uprawiamy około 522 000 ton ziemniaków, a nowe sezonowe ziemniaki są dostępne od końca sierpnia do lutego.

Uprawa ziemniaków ma mniejszy ślad węglowy i wymaga mniej ziemi i wody niż wiele innych owoców, warzyw i zbóż.

2. Przedłużaj wydatki na artykuły spożywcze

Podobnie jak inne warzywa, ceny ziemniaków wzrosły. Ale nadal oferują dobry zwrot za te pieniądze, a im więcej kupisz, tym lepsza wartość.

READ  Tonga wybiera nowego premiera George'a Sovalini

Najtańsze ziemniaki kupuj niemyte, w dużych papierowych workach 10 kg (około 12-14 USD). Supermarkety nie zawsze je oferują; Szukajcie go w sklepach z owocami i warzywami.

3. Pyszne i pożywne

Ziemniaki są jednymi z najbardziej Warzywa bogate w składniki odżywcze. Nawet mały ziemniak może załatwić sprawę 15% dziennej dawki witaminy C Potrzebować.

Sałatka z ziemniaków, papryki i salami z dressingiem musztardowym.

Todd Eyre/NZ Dom i ogród

Sałatka z ziemniaków, papryki i salami z dressingiem musztardowym.

Ziemniaki zawierają witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez i składniki odżywcze. Mają naturalnie wysoki poziom związków przeciwutleniających.

Spożywane ze skórkami są doskonałym źródłem błonnika. Spożywanie dużej ilości skrobi pomaga zachować uczucie sytości przez dłuższy czas.

4. Dużo potraw

Nieco ponad połowa Nowozelandczyków je ziemniaki cztery razy w tygodniu, a 21% z nas je je codziennie. Jednym z czynników przyczyniających się do tego jest ogromna różnorodność metod przygotowania.

Może być nawet używany do robienia mleka.

Wypróbuj to w domu: smażone skórki ziemniaczane, dodawane jako dodatek do pysznej zupy cebulowej.

Sharon Sandkull / Wprowadzenie

Wypróbuj to w domu: smażone skórki ziemniaczane, dodawane jako dodatek do pysznej zupy cebulowej.

Jest również naturalnie bezglutenowy, więc jest zdrową i pyszną opcją dla osób z celiakią lub osób, które muszą unikać glutenu.

W Nowej Zelandii uprawia się ponad 50 gatunków.

Ziemniaki są zbierane ze wspólnego ogrodu Te Aitarakihi do wykorzystania w lokalnym hango, whitingi-dai.

Eman Emrul Moner/takie rzeczy

Ziemniaki są zbierane ze wspólnego ogrodu Te Aitarakihi do wykorzystania w lokalnym hango, whitingi-dai.

Nasze najpopularniejsze odmiany ziemniaków to Innovator, Rua, Nadine, Agria, Moonlight, Desiree, Ilam Hardy i Red Rascal.

Ziemniaki są również opisywane jako woskowe, uniwersalne lub mączne, w zależności od odmiany i wieku. Każdy z nich lepiej nadaje się do określonych rodzajów gotowania.

Jak powiedział kiedyś słynny miłośnik ziemniaków, Samwise Gamgee: „Ziemniaki ziemniaczane! Ugotować, rozgnieść, włożyć do zupy. Śliczne duże złote płatki z kawałkiem smażonej ryby”.

5. Zwiększenie przyszłego bezpieczeństwa żywnościowego

„Zmiana klimatu utrudni uprawę i dystrybucję żywności” – mówi Carroll z New Zealand Potato Company. Jednym z wyzwań jest uprawa rzeczy przy użyciu mniejszej ilości wody.

READ  Koniec linii do słynnych kafejek ulicznych w Hanoi?

Ziemniaki doskonale nadają się do sprostania przyszłym wyzwaniom klimatycznym, a rolników wspiera lokalna wiedza specjalistyczna w zakresie uprawy odmian odpornych na suszę.

Ziemniaki można uprawiać w wiadrach lub dużych doniczkach, jeśli nie masz wystarczająco dużo miejsca w grządce warzywnej.

Barbara Smith / Rozwijaj się / Rzeczy

Ziemniaki można uprawiać w wiadrach lub dużych doniczkach, jeśli nie masz wystarczająco dużo miejsca w grządce warzywnej.

mówi dr Rebecca Plummer, naukowiec zajmujący się badaniami nad roślinami i żywnością oraz ekspert w dziedzinie adaptacji roślin do zmian klimatycznych.

6. Łatwy w uprawie

Możesz uprawiać ziemniaki bez kopania, umieszczając sadzeniaki na ziemi (lub nawet bezpośrednio na trawniku) i układając na wierzchu stos starej, zgniłej słomy.

7. Proste przechowywanie

Nie wkładaj surowych ziemniaków do lodówki, ponieważ może to zmienić ich smak.

Ziemniaki najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. W ten sposób konserwowany może trwać nawet kilka miesięcy. Wystarczy zwykła brązowa papierowa torba w szafie.

Najpierw ugotuj i zjedz miękkie.