Hotele Kentish odnotowały w tym roku największe sukcesy w Wielkiej Brytanii na liście 50 najlepszych gastropubów sporządzonej przez Estrella Damm.
Na czwartym i piątym miejscu uplasowały się restauracja Fordwich Arms niedaleko Canterbury – gdzie Dan Smith zdobył także nagrodę Szefa Kuchni Roku 2024 – oraz Sportsman w Seasalter.
Za najwyższy nowy wpis nagrodzono Bridge Arms, również zlokalizowany w pobliżu miasta, wyróżniono także The Dog at Wingham i The Kentish Hare.
Hiszpański gigant piwny Estrella ujawnił w tym tygodniu swoje roczne wyniki, już po raz 15. chwaląc „pracowicie pracujących ludzi w branży gastro pubów”.
Opisując The Fordwich Arms, który znajduje się w najmniejszym miasteczku w hrabstwie Kent, jurorzy stwierdzili: „To jeden z najpiękniejszych gastropubów w hrabstwie.
mpu1
„Szefowie kuchni korzystają z lokalnych składników z Kentish, pochodzących bezpośrednio z pobliskich gospodarstw i producentów.
„Ale to nie wina Smitha, za pubem stoi znakomity zespół, w którym wszyscy są wysoko wykwalifikowani”.
Patron kuchni Daniel Smith został wybrany przez The Observer Młodym Szefem Kuchni Roku 2016 i odegrał kluczową rolę w kulinarnym sukcesie pubu.
Jury doceniło innowacyjne menu nagrodzonego gwiazdką Michelin lokalu, które obejmuje takie dania, jak surowe przegrzebki orkajskie z jabłkami, kapustą i przyprawami vadovan oraz pieczona dziczyzna Chart Farm.
Tylko jeden punkt dalej znajdował się The Sportsman niedaleko Seasalter w Whitstable.
Bracia Philip i Stephen Harris przejęli prowadzenie zajazdu w listopadzie 1999 roku i od 2008 roku posiadają gwiazdkę Michelin.
Lokal od kilku lat cieszy się powszechnym uznaniem jako jeden z najlepszych gastropubów w Wielkiej Brytanii, zajmując pierwsze miejsca na liście 50 najlepszych gastropubów w latach 2015, 2016, 2018, 2019 i 2021.
Komentując listę, sędziowie stwierdzili: „Wielu smakoszy na całym świecie odbyło świętą pielgrzymkę do Sportsman w Seasalter w hrabstwie Kent, aby spróbować pysznej kuchni serwowanej w jego murach.
mpu2
„Produkty serwowane w Sportsman pochodzą niemal wyłącznie z terenów otaczających pub.
„Jest również niezwykle przystępna cenowo jak na restaurację tej rangi i oferuje teraz jedno menu – pięciodaniowe menu degustacyjne – celebrujące sezonowe małe talerze, które prezentują lokalne środowisko.
„W przeszłości najważniejsze pozycje w menu obejmowały pieczony comber jagnięcy z farmy Monkshill z sosem miętowym, promienicę cierniową z brązowym masłem, ostrygami i winegretem z sherry oraz duszony pieczony filet z małżami i boczkiem”.
W pobliżu miasta znajdowały się jeszcze dwa inne miejsca na piętnastym i szesnastym piętrze.
The Bridge Arms właśnie wyprzedzili w rankingach The Dog at Wingham.
Znajdujący się na obrzeżach Canterbury hotel Bridge Arms był pierwotnie XVI-wiecznym zajazdem, a dawniej łaźnią.
Chwalone za „koncentrację na sezonowości i pochodzeniu”, menu obejmuje kotlet schabowy po szkockiej langoustine i Gloucester Old Spot.
Menu psa nie jest obce, ale w tym roku przesunęło się o 13 miejsc.
Jej szefowie napisali na jej stronie na Facebooku: „Wow, nie możemy w to uwierzyć!
„W zeszłym roku zajęliśmy 29. miejsce, co jest ogromnym osiągnięciem dla całego zespołu The Dog at Wingham.
„Dziękujemy Estrelli Damm oraz wszystkim naszym pracownikom i klientom za wsparcie.
„Co za początek roku.”
Sędziowie powiedzieli: „To miejsce jest owocem miłości wszystkich, którzy tam pracują, którzy zapewniają gościom profesjonalną, ciepłą i przyjazną atmosferę.
„Jeśli chodzi o jedzenie, Mantegna i jego zespół wiedzą, co robią, dlatego zalecamy rozpoczynanie każdego posiłku – lub napoju – od raviolo z homarem szefa kuchni z szalotką z masłem i bisque”.
Wreszcie, jeśli chodzi o puby w Kent, na listę 50 najlepszych pubów znalazł się także The Kentish Hare w Tunbridge Wells.
Miejsce założone przez braci Chrisa i Jamesa Tannerów w 2014 roku „emanuje osobowością tego dynamicznego duetu smakoszy”.
Krytycy kulinarni kontynuowali, mówiąc: „Pub został podzielony prawie w proporcji 50:50 na część restauracyjną i barową i zrobiono to celowo, aby pub miał atmosferę prawdziwej społeczności.
„Z tyłu znajduje się również przestronny ogród z dużą ilością miejsc do siedzenia, ale skupiamy się głównie na jedzeniu”.
Dania obejmowały twaróg kozi z White Lake Farm z tradycyjnymi burakami, orzechami włoskimi, klementynkami i gorzkimi liśćmi; Kubańska wieprzowina z pęczakiem, pieczonym w soli selerem i cavolo nero; Kruszonka z jabłek Bramley podawana z gęstą śmietaną.
More Stories
Wokalista Radiohead Thom Yorke schodzi ze sceny, gdy fan skanduje w proteście przeciwko Strefie Gazy
Molly Mae Hague wygląda zupełnie nie do poznania w swoim kostiumie Babci Wilczy z Czerwonego Kapturka, gdy rzuca uroczą kulą bougie na Halloween dla swojej córki Bambi.
Recenzja historii Christophera Reeve’a – „Kompleksowa i afirmująca życie”