Agencja rządowa zaleciła ludziom, aby unikali jedzenia konserw mięsnych, podgrzewania ich do temperatury 165 stopni Fahrenheita lub gotowania na parze przed spożyciem.
„Listeria jest szczególnie szkodliwa dla osób w ciąży, osób powyżej 65. roku życia lub z osłabionym układem odpornościowym” – stwierdziła w oświadczeniu.
Przypadki zgłoszono w 12 stanach: siedem w Nowym Jorku, sześć w Maryland i po dwa w Gruzji, Massachusetts, Missouri, New Jersey i Wirginii. Ponadto zgłoszono jeden przypadek w Illinois, Minnesocie, Karolinie Północnej, Pensylwanii i Wisconsin. Do zgonów doszło w Illinois i New Jersey.
poszerza się
Spośród 18 osób, z którymi rozmawiali stanowi i lokalni eksperci ds. zdrowia publicznego, 16 (89%) przyznało, że w miesiącu poprzedzającym zachorowanie jadło kawałki mięsa z pakowanej żywności. Nie zgłoszono żadnych przypadków zachorowań związanych ze spożyciem konserw mięsnych.
Mówiąc o źródle epidemii, organ rządowy stwierdził: „Listeria łatwo rozprzestrzenia się między sprzętem mięsnym, powierzchniami, rękami i żywnością. Chłodzenie nie zabija Listerii, ale podgrzanie do wystarczająco wysokiej temperatury przed jedzeniem zabije wszelkie zarazki, które mogą się na niej znajdować. te mięsa.”
Objawy mogą rozpocząć się w ciągu dwóch tygodni od spożycia żywności skażonej listerią. Według Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom objawy mogą pojawić się tego samego dnia lub 10 tygodni później. Organ wymienił następujące objawy u kobiet w ciąży i niebędących w ciąży:
- gafa
- Kobiety w ciąży- Gorączka, bóle mięśni i zmęczenie.
- Nie jest w ciąży Ludzie – Gorączka, bóle mięśni, zmęczenie, ból głowy, sztywność karku, dezorientacja, utrata równowagi lub drgawki.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Bardziej ekologiczne wybory, bystrzejsze umysły: badania łączą zrównoważony rozwój i zdrowie mózgu
Coraz częstsza liczba chorób przenoszonych przez komary w Europie – jak bardzo martwią się naukowcy? | Transmisja
Badanie asocjacji całego genomu pozwala zidentyfikować genetyczne czynniki ryzyka demencji