Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Eksperyment pokazuje, jak dieta śródziemnomorska działa na poziomie komórkowym: ScienceAlert

Eksperyment pokazuje, jak dieta śródziemnomorska działa na poziomie komórkowym: ScienceAlert

Dieta śródziemnomorska stała się sławna daleko poza morzem o tej samej nazwie, a badania w coraz większym stopniu potwierdzają jej długoletnią reputację promowania zdrowia i długowieczności.

Badania wykazały, że ludzie przestrzegający diety śródziemnomorskiej, która kładzie nacisk na pokarmy roślinne i ryby, a nie dużo czerwonego mięsa i produktów mlecznych, są zdrowsi pod względem wiele sposobówz niższymi wskaźnikami chorób serca, raka, cukrzycy, demencji i ogólnej śmiertelności.

ale dlaczego? Pomimo mocnych dowodów na korzyści zdrowotne, pozostaje niejasne, w jaki sposób na poziomie komórkowym ta kombinacja żywności może wydłużyć życie.

To może się jednak zmienić. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Stanforda w USA po raz pierwszy ujawniło wpływ diety śródziemnomorskiej na komórki, opierając się na tym, jak jeden zdrowy tłuszcz wpływa na długość życia nicieni, znanych również jako glisty.

Znalezienie tego związku jest dużym problemem, twierdzą autorzy badania, dostarczając nowych informacji na temat wpływu różnych tłuszczów na zdrowie i roli, jaką dieta odgrywa w długowieczności.

Powszechnie uważa się, że tłuszcz jest szkodliwy dla zdrowia. On mówi Anne Brunet, genetyk z Uniwersytetu Stanforda. „Jednak niektóre badania wykazały, że niektóre rodzaje tłuszczów lub lipidów mogą być korzystne”.

Dieta śródziemnomorska jest pełna dobroczynnych tłuszczów, znanych również jako jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA), znajdujących się w żywności, takiej jak orzechy, ryby i oliwa z oliwek. Nowe badanie skupiło się na jednym zdrowym tłuszczu, kwas oleinowyJest głównym MUFA w oliwie z oliwek i niektórych orzechach.

Użyj okrągłego robaka Niektóre typy są eleganckieBrunet i jej współpracownicy odkryli dwie zalety kwasu oleinowego: chroni błony komórkowe przed uszkodzeniem przez peroksydację lipidów i zwiększa ilość dwóch głównych składników komórkowych zwanych organellami.

Naukowcy stwierdzili, że efekty te mają duże znaczenie, ponieważ robaki karmione kwasem oleinowym żyją około 35 procent dłużej niż robaki karmione konwencjonalną dietą.

READ  Siedmioetapowy przewodnik po poprawie zdrowia i kondycji, napisany przez osobistego trenera

Jeden rodzaj organelli, zbiornik tłuszczu zwany kroplą lipidu, pozwala naukowcom przewidzieć z zaskakującą dokładnością, ile dni robak przeżyje.

„Liczba kropelek lipidów w poszczególnych robakach mówi mi o pozostałym życiu zwierzęcia” On mówi biochemik z Uniwersytetu Stanforda, Katharina Babsdorf. „Robaki z większą ilością kropelek tłuszczu żyją dłużej niż te z mniejszą ich liczbą”.

Zbliżenie kropelek lipidów użytych w badaniu: kwas oleinowy po lewej i kwas elaidynowy po prawej. (Kathrina Babsdorf/Uniwersytet Stanforda)

Glisty zjadały bakterie wzmocnione kwasem oleinowym lub elaidynowym, jednonienasyconym kwasem tłuszczowym występującym w margarynie i smażonych potrawach. Oba kwasy mają podobne struktury molekularne, ale bardzo różne skutki zdrowotne.

Tłuszcze trans, takie jak kwas lidynowy, są uważane za niezdrowe lub „złe”, ponieważ zwiększają ryzyko chorób serca, demencji i innych problemów zdrowotnych.

„Widzieliśmy, że liczba kropelek lipidów w komórkach jelitowych robaków wzrasta, jeśli robaki są wystawione na działanie kwasu oleinowego, co wiąże się z wydłużeniem życia” On mówi.

Z drugiej strony ekspozycja na kwas elaidynowy nie zwiększyła liczby kropelek lipidów ani liczby dni życia robaków.

Naukowcy zauważają, że kropelki lipidów są ważne dla metabolizmu komórkowego, ponieważ pomagają regulować wykorzystanie zapasów tłuszczu jako energii dla komórek. Kiedy naukowcy zablokowali gen dla białek, które pomagają komórkom glisty tworzyć kropelki tłuszczu, efekt przedłużający życie zniknął.

Oprócz wzrostu kropelek lipidów, komórki jelitowe glisty zawierają również większą liczbę organelli tzw peroksysomyktóre zawierają enzymy biorące udział w utlenianiu i metabolizmie.

Naukowcy stwierdzili, że kropelki lipidów i peroksysomy były bardziej obfite w komórkach młodszych zwierząt i naturalnie zmniejszały się wraz z wiekiem.

Liczba tych organelli również różni się między osobnikami, a robaki, które naturalnie mają ich więcej w swoich komórkach, zwykle żyją dłużej, wykazując podobny efekt do robaków żywiących się kwasem oleinowym.

Oprócz wpływu na organelle, kwas oleinowy chroni komórki, zmniejszając utlenianie lipidów, reakcję chemiczną, która uszkadza błony komórkowe. Kwas elaidynowy miał odwrotny skutek, zwiększając stres oksydacyjny kosztem integralności komórkowej.

READ  Zumba: Co to jest, korzyści zdrowotne i jak zacząć

„Utlenianie błon to bardzo zła wiadomość dla organizmu” – mówi Brunte On mówi. „Błony komórkowe mogą zacząć przeciekać i zawodzić, co może powodować kaskadę niekorzystnych skutków biologicznych”.

Są to kluczowe spostrzeżenia na temat powiązań między dietą a długowiecznością, napisali naukowcy, ujawniając kluczowe szczegóły dotyczące tego, w jaki sposób niektóre składniki diety śródziemnomorskiej mogą przedłużyć życie.

Może to poprawić wytyczne żywieniowe i ostatecznie zainspirować sposoby walki ze skutkami starzenia poprzez naśladowanie obrony kwasu oleinowego przed utlenianiem.

Na razie jednak naukowcy zwracają uwagę, że jest to interesujące odkrycie, które wymaga dalszych badań, w tym badań nad tym, czy i jak te odkrycia odnoszą się do ludzi.

„Od lat bardzo interesuje nas, jak dieta wpływa na długość życia” – mówi Brunet On mówi. „Byłoby interesujące zobaczyć, czy obserwujemy podobny związek między kropelkami lipidów a długowiecznością u ssaków i ludzi. Odkrycia te sugerują, że może istnieć strategia oparta na tłuszczach, mająca na celu poprawę zdrowia i długowieczności ludzi”.

Badanie zostało opublikowane w Biologia komórki przyrody.