Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Ekspert Ajurwedy sugeruje 5 produktów spożywczych, które pomogą pozbyć się chronicznych zaparć |  zdrowie

Ekspert Ajurwedy sugeruje 5 produktów spożywczych, które pomogą pozbyć się chronicznych zaparć | zdrowie

Dobre zdrowie układu trawiennego to niewidzialna siła, która napędza Twoje zdrowie, produktywność i nastrój. Jednakże, gdy zakłócone jest prawidłowe funkcjonowanie naszych jelit, może to zrujnować cały dzień, pozostawiając uczucie dyskomfortu, a w wielu przypadkach nudności, wzdęcia i słaby apetyt. Zaparcie może być trudne do leczenia i może wpływać na jakość życia przez pewien czas, jeśli jest przewlekłe. Wiele osób zmaga się z nieregularnymi wypróżnieniami za pomocą środków przeczyszczających, ale ich nadużywanie może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Stan można znacznie poprawić dzięki zmianom w stylu życia, zwłaszcza zmianom w diecie. (Przeczytaj także | Starożytna mądrość, część 24: Utrata masy ciała w celu łagodzenia zaparć; Niesamowite korzyści z Triphali)

Zaparcie może być trudne do leczenia i może wpływać na jakość życia przez pewien czas, jeśli jest przewlekłe. (Odprysk)

Pomocna może być dieta bogata w błonnik, zdrowe tłuszcze i probiotyki. Niezależnie od tego, czy są to sezonowe owoce i warzywa, organiczne oleje, czy zioła i przyprawy, takie jak imbir i triphala, oto niektóre produkty, które powinieneś włączyć do swojej diety, aby pozbyć się objawów przewlekłych zaparć.

„Zaparcia to częsty problem związany z układem trawiennym, charakteryzujący się trudnościami w oddawaniu stolca. Problem ten pojawia się, gdy stolec w okrężnicy wysycha i twardnieje, co utrudnia wydalanie. Sporadyczne zaparcia, często spowodowane typowymi wyborami dietetycznymi lub stylem życia, Jej przewlekłe lub ciężkie formy mogą zakłócać codzienne czynności, a Ajurweda przypisuje zaparcia najczęściej brakowi równowagi w Vata Dosha, która jest odpowiedzialna za ruch i funkcje organizmu.Jedną z ważnych cech Vata Dosha jest to, że jest to: siedzący tryb życia, dieta bogata w mięso i wiele innych czynników.

Zaparcie może prowadzić do powikłań, takich jak wzdęcia, dyskomfort, wzdęcia, ból, ból głowy i nieświeży oddech. Istnieje również ryzyko, że okrężnica wchłonie toksyny. Aby stawić czoła tym wyzwaniom trawiennym, konieczne jest skorygowanie braku równowagi doszy Vata w porównaniu z innymi doszami. Dlatego w Ajurwedzie stosuje się żywność, zioła i przyprawy, które pomagają zmniejszyć suchość i zrównoważyć Vata Dosha, mówi dr Krishnan.

READ  Zrównoważ swoje hormony z tymi 5 niesamowitymi nasionami

Wskazówki żywieniowe na przewlekłe zaparcia

Oto 5 sposobów, spośród wielu zalecanych w Ajurwedzie, aby pomóc w zapobieganiu przewlekłym zaparciom, zgodnie z sugestią dr Krishnana.

1. Dodaj do diety migdały

Jeżeli chroniczne zaparcia stanowią dla Ciebie problem, wybieraj produkty bogate w błonnik i charakteryzujące się wysoką skutecznością. Migdały to jeden z produktów spożywczych, który w dużym stopniu pomaga zapobiegać zaparciom. W Ajurwedzie migdały są znane ze swoich właściwości leczniczych i dzieli się je na „pushakę”, czyli tonik wspierający wszystkie tkanki organizmu, „premhanę”, sprzyjającą zwiększaniu masy ciała, oraz „baliya”, która ma zdolność wspomagania rozwój siły mięśni. Dlatego te odżywcze orzechy pomogłyby złagodzić niektóre słabości spowodowane chorobami przewlekłymi, takimi jak zaparcia, ponieważ jedną z ich głównych funkcji jest wzmocnienie wszystkich tkanek organizmu i zapewnienie efektu terapeutycznego.

Ponadto migdały są znane jako „Vatanadi uttejaka”, ponieważ stymulują układ nerwowy, oraz „Vatanadi balya”, który odżywia tkankę nerwową. Jest nawet klasyfikowany jako „Vrshya”, który ma właściwości afrodyzjaku, i „Varnya”, który przyczynia się do poprawy zdrowia skóry.

Ze względu na swój słodki smak, brak konsystencji i ciężkość, migdały mogą łagodzić zaostrzenie vata dosa, wspierać układ nerwowy oraz wzmacniać siłę i masę mięśniową. Biorąc pod uwagę te korzyści, zjedzenie garści migdałów może być doskonałym leczeniem i zapobiegawczym dodatkiem do diety, jeśli cierpisz na przewlekłe zaparcia.

2. Zwiększ spożycie olejów organicznych w swojej diecie

Wysokiej jakości oleje lub tłuszcze pomagają nawilżyć tkanki, dzięki czemu w kale pozostaje odpowiednia ilość oleju lub tłuszczu. Chociaż większość olejów ogólnie jest pomocna, najlepsze oleje lub tłuszcze dla vaty to olej sezamowy, ghee i oliwa z oliwek.

W przypadku osób cierpiących na zaparcia wprowadzenie zmian w diecie może czasami przynosić powolne rezultaty. Dlatego pomocne może być dodanie do diety wysokiej jakości olejów lub tłuszczów, takich jak olej kokosowy, oliwa z oliwek i ghee. Oleje te natłuszczają tkanki, zapewniając, że w kale pozostaje odpowiednia ilość oleju lub tłuszczu. Czasami można zastosować olej rycynowy, ale wiadomo, że wpływa on na mięśnie jelit, powodując ich skurcze, co powoduje częstszą stymulację wypróżnień.

READ  Szczepienie przeciwko COVID-19 w czasie ciąży zmniejsza ryzyko zakażenia u niemowląt

Badanie opublikowane w polskim czasopiśmie „Przegląd Gastroenterology Review” wykazało, że ghee jest bogatym źródłem kwasu masłowego. Jak wykazały badania, kwas ten poprawia metabolizm w jelitach i ułatwia wypróżnianie się stolca. Ponadto tłuszcze, takie jak ghee, mogą łagodzić objawy zaparcia, takie jak ból brzucha i wzdęcia. Dlatego włączenie umiarkowanej ilości ghee do posiłków może być przydatnym punktem wyjścia.

3. Różnorodne owoce

Owoce mogą być orzeźwiającym i korzystnym dodatkiem do Twojej diety, pomagającym ukoić Vatę. Rozważ dojrzałe banany, obrane jabłka, pulchne śliwki lub soczyste brzoskwinie jako najlepsze opcje. Aby uzyskać maksymalne korzyści, jedz owoce co najmniej godzinę przed lub po posiłku i pamiętaj, aby dobrze je przeżuć.

4. Przyprawy

Często ludzie zwracają się do kuchni, próbując uporać się z chronicznymi zaparciami, a przyprawy są świetnym sposobem na przezwyciężenie tego problemu. Przyprawy takie jak asafetida, czosnek, a nawet zwykła sól są świetnymi opcjami. Asafetyda i czosnek najlepiej równoważą Vata Dosha i pomagają w przemieszczaniu się treści jelitowej w dół, dzięki czemu rozwiązywane są zaparcia. Sól kuchenna równoważy również Vata i zwiększa zawartość wody w jelitach, przezwyciężając w ten sposób odwodnienie powodujące zaparcia.

5. Zioła

Istnieje kilka ziół, o których wiadomo, że są bardzo skuteczne w leczeniu przewlekłych zaparć. Najczęściej stosowanym jest Triphala lub kombinacja Amalaki (Emblica officinalis), Haritaki (Terminalia chebula) i Vibhitaki (Terminalia bellarica). W połączeniu równoważą wszystkie Tridosze i mają łagodne działanie przeczyszczające, które jest wymagane w tym przypadku. Innym powszechnie stosowanym ziołem jest swarnapatri lub senes (Cassia angustifolia), który jest stosowany ze względu na jego właściwości przeczyszczające.

„Wprowadzenie zmian w diecie inspirowanych ajurwedą lub włączenie ziół zapewnia całościowe podejście do leczenia przewlekłych zaparć. Włączając do codziennego jadłospisu migdały, niektóre organiczne oleje lub tłuszcze (takie jak ghee i oliwa z oliwek) oraz określone owoce lub kierując się do kuchni zaopatrzyć się w przyprawy lub stosując zioła przepisane przez lekarza ajurwedyjskiego, możesz poprawić zdrowie układu trawiennego, złagodzić zaparcia i prowadzić bardziej zrównoważony i komfortowy tryb życia. Jednakże przed zastosowaniem tych zaleceń należy skonsultować się z pracownikiem służby zdrowia lub praktykiem ajurwedyjskim sugestie” – podsumowuje dr Krishnan.

READ  Ponowne wykorzystanie zwłok pająków – student Oksfordu