Ser jest pełen zdrowego białka i wapnia, ale zawiera również tłuszcze nasycone i sól. Według British Heart Foundation 30-gramowy kawałek sera cheddar może zawierać więcej soli niż paczka chipsów ziemniaczanych.
Poziomy tłuszczów nasyconych są na ogół wyższe cholesterol Zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Istnieje jednak coraz więcej dowodów na to, że ser ma „efekt matrycy”, który w pewnym stopniu chroni nas przed szkodliwym działaniem tłuszczów nasyconych.
Większość serów jest przygotowywana przy użyciu enzymu zwanego chymozyną, który powoduje ścinanie mleka. Niektóre świeże sery, takie jak twaróg, są wytwarzane z kwasem. Inne, takie jak paneer, używają kombinacji ciepła i kwasu. Sposób produkcji sera wpłynie na jego trawienie.
Pokazało to kanadyjskie badanie przeprowadzone w 2017 roku na 43 zdrowych ochotnikach Tłuszcz z twarogu był trawiony szybciej I jest do bani z cheddarem. Naukowcy zasugerowali, że małe kropelki tłuszczu w serze śmietankowym mogą być dostępne dla enzymów trawiących tłuszcz w organizmie.
W 2018 roku oddzielne badanie przeprowadzone przez zespół z University College Dublin właśnie to wykazało Jedzenie sera znacznie obniżyło poziom cholesterolu niż gdy jego składniki, takie jak masło, białko i wapń, były brane oddzielnie. Niech więc Matrix Effect będzie Twoją wymówką, by sobie pofolgować.
Czytaj więcej:
Prośba: Agnes Cunningham, Fife
Aby przesłać pytania, wyślij e-mail na adres [email protected] (nie zapomnij podać swojego imienia i nazwiska oraz lokalizacji)
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków