Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Dlaczego krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe są ważne dla zdrowia jelit?

Dlaczego krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe są ważne dla zdrowia jelit?

Proces fermentacji i produkcja krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych

Być może słyszałeś o Korzyści dla zdrowia publicznego z a Dieta bogata w błonnikAle czy wiesz, skąd biorą się te korzyści? Błonnik pokarmowy, który znajduje się głównie w owocach, warzywach, zbożach i roślinach strączkowych, nie jest wchłaniany przez gospodarza i zamiast tego dociera do okrężnicy, gdzie jest fermentowany (zjadany) przez bakterie jelitowe. Bakterie namnażają się na tych podłożach i wydzielają dobroczynne związki tzw Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA)a także gazy, które mogą powodować wzdęcia.

pierwszy na pierwszym miejscu przede wszystkim Pomaga w zawartości błonnika Konsystencja stolca I czas tranzytowy. Następnie uwalniając dwutlenek węgla2 I inne gazy, sam proces fermentacji je tworzy Środowisko jelitowe jest bardziej beztlenowe (niski poziom tlenu) f Zapobiega rozwojowi patogenów które rozwijają się w środowisku tlenowym (o wysokiej zawartości tlenu).

SCFA i ich korzyści dla zdrowia jelit

wokół 90%Organizm wchłania 95% SCFA Pozostałe 5%-10% odżywia inne bakterie, zanim zostanie wyeliminowane w kale. Trzy główne SCFA są octan, propionian i maślan, które występują w jelicie grubym w stosunku 60:20:20przy czym maślan jest najlepiej zbadany.

SCFA, jak sama nazwa wskazuje, są wytwarzane okrężnica bardziej kwaśne środowisko. To niskie pH sprzyja rozwojowi pożytecznych mikroorganizmów zapobiegać kolonizacji Patogeny i wzmacnia wchłanianie minerałów jak żelazo. Ponadto kwaśne środowisko produkcji SCFA zmniejsza ilość wtórnych kwasów żółciowych, o których wiadomo, że mają niekorzystny wpływ na zdrowie jelit.

SCFA dostarczają energii komórkom okrężnicy, jednocześnie pomagając im w regeneracji i utrzymaniu przepuszczalności bariery jelitowej.. Właściwie, Maślan stymuluje tworzenie zwartych połączeń między komórkami, powodując ich ciasne zlepianie się, przez co jelito staje się bardziej duszne.

Masło też Pomaga skonfigurować śluzJest to ochronna, podobna do żelu bariera, która znajduje się nad komórkami jelitowymi i chroni je przed patogenami. Ten śluz jest również domem i źródłem pożywienia dla pożytecznych bakterii.

READ  Naukowcy twierdzą, że szczepionki przeciw COVID uratowały 20 milionów istnień ludzkich w pierwszym roku

Masło ma również inne bardzo korzystne właściwości. Na przykład jest Reguluje organizm infekcje Odpowiedź I działa jako cząsteczka przeciwzapalna, co jest kluczowe, biorąc pod uwagę, że zapalenie jelit odgrywa znaczącą rolę w rozwoju chorób metabolicznych, takich jak otyłość i cukrzyca. Ponadto stwierdzono, że maślan ogranicza proliferację i indukuje śmierć komórek nowotworowych, co wskazuje, że może go posiadać Efekty przeciwnowotworowe. Ponadto maślan może poprawić skuteczność leczenia raka, takiego jak chemioterapia, radioterapia i immunoterapia.

Metabolity drobnoustrojów poza krótkołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi

Oprócz SCFA, mikroflora jelitowa wydziela różne związki. Witaminy jak Witamina K i B12 Niektóre mikroorganizmy je wydzielają, podczas gdy inne bakterie, które żywią się pozostałymi białkami, wytwarzają neuroprzekaźniki, czyli małe cząsteczki, które oddziałują z układem nerwowym. tryptofan, który znajduje się w produktach wysokobiałkowych, takich jak chudy kurczak, ryby, jaja, tofu, płatki owsiane, orzechy i nasiona, ma właściwości podobne do maślanu, regulujące stany zapalne i barierę jelitową. Dzięki temu pokarmowi bogatemu w białko mikroflora jelitowa może wytwarzać kwasy tłuszczowe o rozgałęzionych łańcuchach, choć dopiero okaże się, czy są one korzystne, czy szkodliwe dla zdrowia jelit.

Podsumowując, mikroflora jelitowa wytwarza różnorodne korzystne metabolity, które nie tylko promują zdrowie jelit, ale także ogólny stan zdrowia. Nie możemy wycisnąć tego wystarczająco: Jedz zdrową dietę Bogaty w owoce i warzywa, jest Twoim najlepszym sprzymierzeńcem w utrzymaniu zdrowia.

Bibliografia:

Jardon KM, Canfora EE, Goossens GH i in. (2022). „Makroskładniki odżywcze w diecie i mikrobiom jelitowy: podejście do mikrożywienia w celu poprawy zdrowia układu sercowo-naczyniowego”. Jelita 71: 1214-1226.

Armitt, AM i in. (2022). „Ponowne przemyślenie zdrowego odżywiania w świetle mikrobiomu jelitowego”. Cell Host Microbe 30(6):764-785.

Lavelle, A. i H. Sokol (2020). „Metabolity pochodzące z mikroflory jelitowej jako kluczowi aktorzy w nieswoistym zapaleniu jelit”. Nature Recenzje Gastroenterologia i hepatologia 17 (4): 223-237.

READ  Rodzice w żałobie po tym, jak ich syn zmarł na chorobę meningokokową tydzień po jego pierwszych urodzinach

Roager HM i TR Licht (2018). „Mikrobialne rzęski tryptofanu w zdrowiu i chorobie”. Komunikaty natury 9 (1): 3294.

Kaźmierczak-Siedlecka, K., et al. (2022). „Maślan sodu zarówno w profilaktyce, jak i terapii wspomagającej raka jelita grubego”. Granice mikrobiologii komórkowej i infekcji 12.

Rios-Covian, D. i in. (2020). „Przegląd krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w kale na długość życia człowieka i powiązany wskaźnik masy ciała: powiązane czynniki dietetyczne i antropometryczne”. Granice w mikrobiologii 11.