Laurie Solomon
PONIEDZIAŁEK, 8 maja 2023 r. (HealthDay News) — Diety niskotłuszczowe (LFD) zmniejszają ryzyko śmiertelności u osób dorosłych w średnim i starszym wieku, zgodnie z badaniem opublikowanym w Internecie 3 maja. Journal of Internal Medicine.
Yimin Zhao z Peking University School of Public Health w Pekinie wraz ze współpracownikami wykorzystał dane od 371 159 uczestników (w wieku od 50 do 71 lat; następnie średnio 23,5 roku) do oceny długoterminowych związków między dietami niskowęglowodanowymi (LCD) i LFD ze zgonami.
Naukowcy odkryli, że uczestnicy z najwyższym kwintylem całkowitych wyników LCD i niezdrowych wyników LCD mieli znacznie wyższe ryzyko ogólnej i specyficznej dla przyczyny śmiertelności (współczynniki ryzyka, 1,12 do 1,18), podczas gdy zdrowe wyniki LCD były związane z nieznacznie niższym ryzykiem całkowitego śmiertelność (współczynnik ryzyka, 0,95). Najwyższy kwintyl zdrowego LFD w porównaniu z najniższym wiązał się ze znacznie niższą śmiertelnością o 18%, śmiertelnością sercowo-naczyniową o 16% i śmiertelnością z powodu raka o 18%. Równe kaloryczne zastąpienie 3 procent energii z tłuszczów nasyconych innymi makroskładnikami odżywczymi wiązało się ze znacznym spadkiem śmiertelności całkowitej i specyficznej dla przyczyny. Śmiertelność znacząco spadła po zastąpieniu węglowodanów niskiej jakości białkiem roślinnym i tłuszczami nienasyconymi.
Ludzie też czytają…
„Nasze odkrycia potwierdzają znaczenie utrzymania zdrowego błonnika pokarmowego z mniejszą ilością tłuszczów nasyconych w zapobieganiu śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny i określonej przyczyny wśród osób w średnim i starszym wieku” – napisali autorzy.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Bardziej ekologiczne wybory, bystrzejsze umysły: badania łączą zrównoważony rozwój i zdrowie mózgu
Coraz częstsza liczba chorób przenoszonych przez komary w Europie – jak bardzo martwią się naukowcy? | Transmisja
Badanie asocjacji całego genomu pozwala zidentyfikować genetyczne czynniki ryzyka demencji