- Dietetyk Gabrielle Morse dba o to, aby jej dieta dbała o zdrowie jelit.
- Przechowuje zioła, przyprawy, sosy, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste, dzięki czemu posiłki są łatwe i smaczne.
- Morse uwzględnia w swojej diecie także różnorodne orzechy i nasiona, które zapewniają dodatkowe korzyści odżywcze.
Zdrowa, zbilansowana dieta może wymagać wysiłku, ale nie musi sprawiać wrażenia drugiej pracy, jeśli masz zapas podstawowych informacji.
Według Gabrielle Morse, specjalistki ds. zdrowia jelit i zarejestrowanej dietetyczki w… Klinika zdrowia jelitWiąże się to z kupowaniem co tydzień różnorodnych świeżych owoców i warzyw, a jednocześnie dbaniem o to, aby w szafce sklepowej znajdowało się kilka podstawowych artykułów potrzebnych do przygotowywania pożywnych i pysznych posiłków.
Dzięki temu może osiągnąć swój cel, jakim jest spożywanie 30 roślin – od fasoli, orzechów i nasion po przyprawy i gorzką czekoladę – przez tydzień bez planowania posiłków. „Niekoniecznie planuję posiłki na tydzień, nie sprawia mi to przyjemności” – powiedział Morse Business Insider. „Lubię po prostu patrzeć, co jest w lodówce, a potem decydować, na co zjem danego dnia”.
Morse, podobnie jak inni eksperci zajmujący się zdrowiem jelit, twierdzi, że spożywanie 30 różnych pokarmów roślinnych tygodniowo jest najlepsze dla mikrobiomu jelitowego, czyli bilionów drobnoustrojów żyjących w przewodzie pokarmowym. Badania pokazują, że ludzie, którzy jedzą szerszą gamę roślin, mają bardziej zróżnicowany mikrobiom, co wiąże się z lepszym zdrowiem jelit.
Podzieliła się z BI tym, co zawsze miała w swojej kuchni.
Zioła i przyprawy
Dla Morse’a kluczowe znaczenie ma upewnienie się, że jedzenie smakuje jej, dlatego stale zapełnia kuchnię dużą ilością ziół i przypraw do przyprawiania. Posmaruj tę mieszaninę warzywami i ułóż blachę do pieczenia, wymieszaj ciecierzycę w curry lub użyj jej do marynowania ryb.
Jej ulubione przyprawy to:
-
kminek
-
Wędzony czerwony pieprz
-
kurkuma
-
Chipotle
-
Płatki chili
-
Chile w proszku
-
curry w proszku
-
Czosnek w proszku
-
Mielona kolendra
Lubi kupować świeże zioła i od razu je zamrażać, aby zawsze mieć je pod ręką.
Jej ulubione zioła to:
Pasty i sosy
Morse wykorzystuje także szereg sosów i past do przyprawiania, zwłaszcza gdy chce, aby posiłek został szybko uzupełniony.
Ona kocha:
-
Pasta curry
-
Pasta Gochujang
-
zacier
-
pesto
-
Tahini
-
magazyn
Fasola, ciecierzyca i soczewica
Morse dodaje do potrawy rośliny strączkowe, kiedy tylko może, aby uzyskać białko i błonnik. Na przykład możesz dodać fasolę maślaną do omletu lub ciecierzycę do puree ziemniaczanego. Zawsze upewnia się, że ma zapas fasoli.
Miesza fasolę, którą je, ale niektóre z jej ulubionych to:
-
Hummus
-
soczewica
-
Masło orzechowe
-
Fasola Adobo
-
Fasola Berlutiego
-
fasolki
Całe ziarna
Całe ziarna odgrywają dużą rolę w diecie Morse'a. Są bogate w błonnik i wiążą się z niższym ryzykiem chorób serca, cukrzycy typu 2 i otyłości.
W swojej szafce sklepowej trzyma kolekcję pełnoziarnistych produktów:
Orzechy i nasiona
Morse lubi przekąsić orzechy i nasiona lub dodać je do potrawy, aby zwiększyć zawartość składników odżywczych. Nosi nawet paczkę nasion, którymi posypuje lunch w biurze.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków