Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Dietetyk mówi, że najgorsze białko dla twojego serca – nie jedz tego

Dietetyk mówi, że najgorsze białko dla twojego serca – nie jedz tego

białko Jest makroskładnikiem odżywczym dostarczającym organizmowi aminokwasy, które są wykorzystywane w wielu biologicznych rolach w organizmie. Możesz otrzymać białko zarówno z pokarmów roślinnych, jak i zwierzęcych, ale musisz być bardziej ostrożny przy wyborze, jeśli chodzi o źródła pochodzenia zwierzęcego.

Z białkiem zwierzęcym chcesz wybierać Beztłuszczowe kawałki Otrzymujesz wiele niezbędnych składników odżywczych, których potrzebuje Twój organizm, ale w mniejszych ilościach z tłuszczów nasyconych i całkowitych. Przetworzone mięso Kawałki o wysokiej zawartości tłuszczu są również bardzo bogate w tłuszcze nasycone, składnik odżywczy powiązany ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. z tego powodu, Przetworzone mięso nie jest najzdrowszą opcją dla twojego serca.

Jak przetworzone mięso wpływa na twoje serce?

walka o akcje

Mięso przetworzone to każde mięso, które zostało poddane soleniu, peklowaniu lub wędzeniu, przy czym najczęstszymi przykładami są kiełbasa i bekon. Przetwarzając mięso w ten sposób, powstałe białko ma tendencję do wyższa zawartość sodu Oprócz dużych ilości tłuszczów nasyconych, które może już zawierać mięso.

Jak wspomnieliśmy wcześniej, jedzenie Dużo tłuszczów nasyconych Wiąże się to ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. Badanie PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology) zostało opublikowane w: American Journal of Clinical Nutrition Śledził 134 297 osób przez prawie 10 lat. Badanie wykazało, że spożywanie większej ilości przetworzonego mięsa w ilości co najmniej 150 gramów tygodniowo w porównaniu do zera gramów tygodniowo wiązało się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Należy zauważyć, że nie stwierdzono istotnego związku między czerwonym mięsem i nieprzetworzonym drobiem a poważnymi chorobami układu krążenia.

Związane z: Dietetyk mówi, że 5 rodzajów mięsa najgorszych dla Twojego cholesterolu

Ile powinienem spożywać?

Zgodnie z wytycznymi dietetycznymi dla Amerykanów na lata 2020-2025 zaleca się spożywanie nie więcej niż 10% wszystkich kalorii pochodzących z tłuszczów nasyconych i maksymalnie 2300 miligramów sód. Dane z Dietary Guidelines pokazują, że prawie wszyscy Amerykanie spożywają powyżej obecnych zaleceń dotyczących sodu.

READ  Nawracająca sieć neuronowa oparta na podwójnej uwadze w przewidywaniu chorób dłoni, stóp i jamy ustnej w Korei

Aby spojrzeć na to z perspektywy, trzy kawałki gotowany bekon Zawiera około 95 kalorii, 7,75 grama białka, 6,54 grama tłuszczu, 2,38 grama tłuszczów nasyconych i 345 miligramów sodu. To około 12% zalecanej dziennej ilości tłuszczów nasyconych w oparciu o dietę 2000 kalorii – i pamiętaj, że bekon jest zwykle spożywany z innymi pokarmami bogatymi w tłuszcze nasycone i sód.

Związane z: Dietetyk mówi, że najlepsze białko, które należy jeść dla serca

Jeśli zdecydujesz się jeść przetworzone mięsa, takie jak bekon, zdecyduj się na spożywanie ich okazjonalnie i w mniejszych porcjach. Dostępny jest również niepeklowany boczek. Nieprzetworzony boczek nie zawiera sodu azotyn wyleczyć. Zwykle jest przetwarzany w formie selera, który zawiera naturalne azotyny oraz sól morską i inne aromaty. To samo dotyczy innych przetworów mięsnych i drobiowych – często można znaleźć lepsze dla siebie wersje z mniejszą ilością soli lub z chudszymi kawałkami mięsa.

Toby Amidor, MS, RD, CDN

Toby Amidor jest wielokrotnie nagradzanym dietetykiem i Dziennik Wall Street Autor bestsellerowej książki kucharskiej, który wierzy, że zdrowe i zdrowe może być również apetyczne i smaczne. Czytaj więcej