Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Dieta wysokobiałkowa prowadzi do utraty wagi u myszy

Dieta wysokobiałkowa prowadzi do utraty wagi u myszy


Rejestr Posłuchaj tego artykułu za darmo

Dziękuję. Posłuchaj tego artykułu, korzystając z odtwarzacza powyżej.

Chcesz posłuchać tego artykułu za darmo?

Wypełnij poniższy formularz, aby odblokować dostęp do wszystkich artykułów audio.

Nowe badania podkreślają wpływ diet wysokobiałkowych na mikrobiom jelitowy i ogólny stan zdrowia. Pomimo wzrostu spożycia białka w zachodniej diecie, szczególnie wśród sportowców i osób otyłych, los niestrawionego białka i jego wpływ na zdrowie człowieka pozostaje w dużej mierze nieznany. Nowe badanie, zaprezentowane w ASM Microbe, bada, w jaki sposób nadmiar niestrawionego białka może być fermentowany w okrężnicy w celu wytworzenia korzystnych metabolitów, takich jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), lub prowadzić do wytwarzania szkodliwych metabolitów, takich jak amoniak i siarczki. Co wiąże się z zaburzeniami trawienia i innymi problemami zdrowotnymi.

Zespół badawczy przeprowadził serię eksperymentów na myszach i odkrył, że przejście na dietę wysokobiałkową spowodowało znaczną utratę wagi, redukcję tkanki tłuszczowej i natychmiastowe zmiany w mikrobiomie jelitowym. W badaniu porównano także różne diety białkowe, aby sprawdzić wpływ poszczególnych aminokwasów na skład i aktywność mikrobiomu jelitowego. Warto zauważyć, że myszy, które jadły białka bogate w aminokwasy aromatyczne, doświadczyły największej utraty wagi i masy tłuszczowej w porównaniu do tych, które jadły standardowe białko i dietę bogatą w białka o rozgałęzionych łańcuchach.

„Odkrycia te stanowią kluczową podstawę do zrozumienia, w jaki sposób diety białkowe wpływają na mikrobiom jelitowy i otwierają drzwi do dalszych badań nad rolą diety w promowaniu zdrowia jelit i ogólnego stanu zdrowia” – powiedział Samson Adejomo, doktorant biologii na Uniwersytecie Illinois w Chicago. .

Chcesz więcej najświeższych wiadomości?

udział w Sieci technologiczneCodzienny biuletyn dostarczający najświeższe informacje naukowe prosto do Twojej skrzynki odbiorczej.

Subskrybuj za darmo

Aby głębiej poznać wpływ aminokwasów w diecie wysokobiałkowej na bakterie jelitowe, zespół przeprowadził 4-tygodniowe badanie na 16 myszach. Początkowo myszom podawano standardową dietę karmową przez 2 tygodnie, a następnie przez kolejne 2 tygodnie izogeniczną dietę wysokobiałkową wzbogaconą albo w aminokwasy rozgałęzione, albo w aminokwasy aromatyczne. Zbierano codzienne próbki kału i cotygodniowe pomiary składu ciała w celu monitorowania zmian w masie tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej. DNA ekstrahowano z kału i sekwencjonowano w celu analizy składu i dynamiki drobnoustrojów w okresie badania.

READ  Opublikowano zaktualizowane wytyczne dotyczące postępowania w atopowym zapaleniu skóry

Porównanie składu mikroorganizmów w czterech grupach białek ujawniło znaczne różnice w liczebności i składzie taksonów drobnoustrojów po wzbogaceniu w białko. Korzystając z technik uczenia maszynowego, naukowcy przewidzieli dietę białkową w oparciu o taksony drobnoustrojów jelitowych z dokładnością do 97%, potwierdzając związek między dietą a zmianami w mikrobiomie.

Ogólnie rzecz biorąc, rodzaje bakterii jelitowych różnie reagowały na zmiany w diecie, począwszy od standardowej diety węglowodanowej po dietę białkową i, co najważniejsze, na różne kombinacje aminokwasów. Najbardziej dramatyczne zmiany zaszły w grupie karmionej BCAA. Chociaż jest zbyt wcześnie, aby ostatecznie stwierdzić, że diety białkowe spowodowały wszystkie zaobserwowane zmiany w składzie ciała i bakteriach jelitowych, spójny wzór zmian silnie sugeruje związek między dietami białkowymi a zmianami w mikrobiomie jelitowym.

Ten artykuł został ponownie opublikowany od dołu Materiał. Uwaga: Materiał mógł zostać zmieniony pod względem długości i treści. Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się ze wspomnianym źródłem. Możesz uzyskać dostęp do naszej polityki dotyczącej komunikatów prasowych Tutaj.