Dieta śródziemnomorska jest potężnym sprzymierzeńcem zdrowia nawet po zdiagnozowaniu raka. To główny wynik włoskiego badania przeprowadzonego w ramach projektu UMBERTO, prowadzonego przez Wspólną Platformę Badawczą Fundacji Umberto Veronesi – Zakład Epidemiologii i Prewencji w IRCCS Neuromed w Pozzilli, we współpracy z Uniwersytetem LUM „Giuseppe Degennaro” Casamassimy (BA). Z tego badania wynika, że osoby, u których zdiagnozowano jakikolwiek rodzaj nowotworu, które w roku poprzedzającym włączenie do badania ściśle przestrzegały diety śródziemnomorskiej, żyły dłużej i były w grupie mniejszego ryzyka śmierci z powodu chorób układu krążenia w porównaniu z osobami, które w mniejszym stopniu przestrzegały diety śródziemnomorskiej. tę dietę.
Badanie opublikowane w Centrum Kardiologii i Onkologii GascoNaukowcy zbadali 800 dorosłych Włochów, zarówno mężczyzn, jak i kobiety, u których w momencie włączenia do badania Moli Sanni, w latach 2005–2010, zdiagnozowano raka. Uczestników obserwowano przez ponad 13 lat i dla wszystkich dostępne były szczegółowe informacje na temat spożycia przez nich pożywienia w ciągu roku poprzedzającego włączenie do badania.
„W literaturze dobrze znana jest korzystna rola diety śródziemnomorskiej w pierwotnej profilaktyce niektórych nowotworów, jednakże nie jest to stwierdzenie: „Niewiele wiadomo na temat potencjalnych korzyści, jakie ten model diety może zaoferować osobom, u których zdiagnozowano już raka”.
Ponieważ oczekuje się, że w nadchodzących latach liczba osób, które wyleczą się z raka, wzrośnie, być może dzięki ukierunkowanym i skutecznym terapiom, niezwykle ważne jest zrozumienie, w jakim stopniu zdrowa dieta może przedłużyć przeżycie. Dlatego włoscy badacze zbadali rolę diety śródziemnomorskiej w odniesieniu do śmiertelności u osób, które w momencie włączenia do badania Moli-Sani, jednej z największych kohort populacyjnych w Europie, miały już historię nowotworu.
„Wyniki naszego badania wskazują, że ryzyko śmierci u osób chorych na nowotwór, które regularnie przestrzegały diety śródziemnomorskiej, było o 32% mniejsze w porównaniu z uczestnikami, którzy nie przestrzegali diety śródziemnomorskiej” – dodaje Bonacio. „Korzyść była szczególnie wyraźna w przypadku śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych, która była obniżona o 60%”.
Maria Benedetta Donati, główna badaczka wspólnej platformy, potwierdza, że dane te potwierdzają interesującą hipotezę, że różne choroby przewlekłe, takie jak nowotwory i choroby serca, mają te same mechanizmy molekularne. W literaturze nazywa się to „wspólną glebą”, tj. wspólną płaszczyzną, z której powstają te dwa zestawy zaburzeń.
„Dieta śródziemnomorska – wyjaśnia Chiara Tonelli, przewodnicząca Komitetu Naukowego Fundacji Umberto Veronese – składa się głównie z produktów spożywczych, takich jak owoce, warzywa i oliwa z oliwek, które są naturalnym źródłem związków przeciwutleniających, co może wyjaśniać obserwowaną przewagę w zakresie śmiertelność nie tylko z powodu raka, ale także chorób układu krążenia, którą można zmniejszyć poprzez stosowanie diet szczególnie bogatych w te związki bioaktywne, dlatego projekt Umberto ma na celu zwiększenie wiedzy na temat mechanizmów, aby wykazać korzyści płynące z tego modelu diety również dla najbardziej bezbronnych grup społecznych, takich jak osoby, które przeżyły raka”.
źródło:
Odniesienie w czasopiśmie:
Bonacieux, M. i in. (2024) Dieta śródziemnomorska jest powiązana z niższą śmiertelnością ogólną i z przyczyn sercowo-naczyniowych wśród osób, które długotrwale przeżyły raka.. JACC: Kardio-Onkologia. doi.org/10.1016/j.jaccao.2024.05.012.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków