Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Dieta śródziemnomorska wiąże się z niższym ryzykiem demencji i została szeroko omówiona

Dieta śródziemnomorska wiąże się z niższym ryzykiem demencji i została szeroko omówiona

W niedawnym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Starzenie się badania kliniczne i eksperymentalne, Naukowcy ocenili związek między dietą śródziemnomorską (MedDiet) a niższym ryzykiem demencji u osób starszych w drodze przeglądu systematycznego i metaanalizy.

Pobyt: Związek między dietą śródziemnomorską a demencją i chorobą Alzheimera: przegląd systematyczny z metaanalizą. Źródło zdjęcia: Luigi Giordano

tło

Demencja, grupa zaburzeń mózgu upośledzających funkcje poznawcze, dotyka głównie osoby starsze, a prognozy mówią, że do 2060 r. będzie dotkniętych prawie 14 milionów ludzi. Choroba Alzheimera, najczęstsza postać, jest spowodowana gromadzeniem się peptydów beta amyloidu (amyloidu beta). Beta). Czynniki ryzyka obejmują uwarunkowania genetyczne i styl życia, jednak środki takie jak wyższe wykształcenie i zdrowa dieta, zwłaszcza dieta śródziemnomorska, mogą zapewnić korzyści ochronne. Dieta ta koncentruje się na owocach, warzywach i oliwie z oliwek, ale badania nad jej skutecznością w leczeniu demencji wykazały mieszane wyniki. Dlatego potrzebne są dalsze badania, aby rozwiązać te rozbieżności i zrozumieć, w jaki sposób te wzorce żywieniowe mogą zmniejszać ryzyko demencji w różnych grupach.

O badaniu

W niniejszym przeglądzie systematycznym i metaanalizie zastosowano zalecenia Cochrane Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses 2020 (PRISMA-2020) oraz Meta-Analytics of Observational Studies in Epidemiology (MOOSE), przy użyciu szczegółowego protokołu zarejestrowanego w ramach International Prospective Rejestr przeglądów systematycznych (PROSPERO) CRD 42023444368. W badaniu, które przeprowadzono w drodze kompleksowych przeszukiwań w PubMed/MEDLINE i Scopus w dniu 17 lipca 2023 r., dokładnie zbadano powiązanie między wynikami MedDiet, starzeniem się i demencją.

Kryteria włączenia, skupiające się na badaniach obserwacyjnych starszych osób dorosłych oceniających wpływ MedDiet na demencję, ułatwiły wyodrębnienie odpowiednich badań, wykluczając jednocześnie badania dietetyczne obcojęzyczne, nieanglojęzyczne lub nieistotne. Niezależni recenzenci dokonali przeglądu wybranych badań w ramach dwupoziomowego procesu selekcji. Dane zostały starannie wyodrębnione do wstępnie przetestowanego arkusza Excel, zawierającego szeroki zakres szczegółów badania, od projektu po narzędzia oceny wartości odżywczej, co zapewniło solidną analizę.

READ  Multimodalna terapia nerwowo-mięśniowa łagodzi ból i poprawia funkcjonowanie wulwodynii | Najnowsze wiadomości dla lekarzy, pielęgniarek i farmaceutów

Jakość została rygorystycznie oceniona przy użyciu skali Newcastle-Ottawa (NOS), która wyznacza standard wysokiej jakości na poziomie siedmiu lub więcej punktów. Analiza statystyczna, zgodna z zasadą przejrzystości PRISMA 2020 w dokumentowaniu procesów selekcji, połączyła wielkości efektów z różnych projektów badań, aby ocenić wpływ MedDiet na ryzyko demencji. Dokładnie oceniono heterogeniczność i stronniczość publikacji, wprowadzając korekty w przypadku wykrytych błędów. Analizy wrażliwości i analizy podgrup pozwoliły lepiej zrozumieć związek między dietą a demencją, koncentrując się na typach demencji, jakości badań i metodologiach.

Wyniki

W tym badaniu odkryto łącznie 682 rekordy, co dało poprawiony zestaw 21 badań do włączenia po kompleksowych procesach przesiewowych i ewaluacyjnych. Ta selekcja, charakteryzująca się rygorystycznymi kryteriami i rygorystyczną metodologią, uwypukliła różnorodne globalne wysiłki badawcze obejmujące kontynenty od Europy po Australię, obejmujące badania prowadzone od 1970 do 2022 r. W badaniach wykorzystano różne projekty, głównie kohortowe i przekrojowe. Badania przekrojowe, w których liczebność próbek jest bardzo zróżnicowana. Warto zauważyć, że do oceny przestrzegania diety wykorzystano szereg wyników MedDiet, odzwierciedlających różnorodność metodologiczną w wychwytywaniu powiązań między dietą a demencją.

Skład demograficzny populacji objętej badaniem składał się głównie z osób starszych zamieszkujących społeczności lokalne, chociaż niektóre badania koncentrowały się na określonych grupach, takich jak beneficjenci Medicare lub mieszkańcy instytucji opieki zdrowotnej. Reprezentacja płci miała zasadniczo charakter włączający, chociaż niektóre badania dotyczyły wyłącznie kobiet lub mężczyzn po menopauzie. Wszystkim badaniom uwzględnionym w metaanalizie przyznano wysokie oceny jakościowe, potwierdzając rzetelność i siłę przedstawionych wyników.

Najważniejszym elementem tego przeglądu była metaanaliza, która wykazała umiarkowane zmniejszenie ryzyka demencji związane ze zwiększonym przestrzeganiem diety MedDiet pomimo umiarkowanej do dużej statystycznej heterogeniczności między zbiorami danych. Odkrycie to udoskonalono na podstawie różnych analiz wrażliwości i analiz podgrup, w ramach których przeanalizowano dane między innymi według rodzaju demencji, projektu badania i regionów geograficznych. Każda analiza przyczyniła się do zrozumienia złożonego związku między dietą a demencją, zwiększając potencjał MedDiet jako modyfikowalnego czynnika ryzyka w zapobieganiu demencji.

READ  Badanie: Jedzenie większej ilości owoców i warzyw zmniejsza stres

Szczególnie przekonująca była zbiorcza analiza dotycząca choroby Alzheimera, która wykazała bardziej wyraźny efekt ochronny MedDiet przeciwko tej specyficznej formie demencji. Jednak w badaniu potwierdzono również istnienie potencjalnej stronniczości publikacji, co wymaga ostrożnej interpretacji wyników. Pomimo tych wyzwań spójność wyników różnych analiz podkreśla znaczenie MedDiet w strategiach zmniejszania ryzyka demencji.

Wnioski

Podsumowując, w tym przeglądzie systematycznym i metaanalizie zbadano związek pomiędzy MedDiet a zmniejszonym ryzykiem demencji wśród osób starszych i stwierdzono zmniejszenie ryzyka o 11% wśród osób dobrze przestrzegających zaleceń. Na szczególną uwagę zasługuje o 27% niższe ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, chociaż związek z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi (MCI) nie był istotny. Ponadto w badaniu uwzględniono statystyczną heterogeniczność i różnice metodologiczne w punktacji MedDiet, co wzmocniło siłę jego ustaleń.