Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Dieta składająca się z wysoce przetworzonej żywności wiąże się ze wzrostem…: Neuroscience Today

Dieta składająca się z wysoce przetworzonej żywności wiąże się ze wzrostem…: Neuroscience Today

Artykuł w skrócie

Analiza dużego badania epidemiologicznego wykazała związek między niezdrową dietą wysoko przetworzonej żywności a ryzykiem rozwoju demencji. Zastępowanie lub zastępowanie zdrowej żywności wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem.

Zgodnie z dużym badaniem epidemiologicznym opublikowanym w internetowym wydaniu z 22 lipca, osoby, które stosują dietę bogatą w wysoko przetworzoną żywność, są bardziej narażone na rozwój demencji i otępienia naczyniowego. Neurologia.

Badanie prospektywne oparto na analizie danych z dużej grupy ponad 72 000 osób, które stosowały dietę zawierającą wyższy poziom ultra przetworzonej żywności.

„Nasze wyniki sugerują, że zmiana w kierunku mniejszego spożycia wysoce przetworzonej żywności i wyższe spożycie nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności może pomóc w zapobieganiu demencji” – powiedział starszy autor badania, dr Yaogang Wang ze Szkoły Zdrowia Publicznego w Tianjin. Uniwersytet Medyczny w Chinach.

Powiedział, że zastąpienie tylko niewielkiego odsetka tych produktów żywnością nieprzetworzoną lub minimalnie przetworzoną – na przykład zastąpienie pół jabłka lub porcji kukurydzy odpowiednikiem batonika czekoladowego – może zmniejszyć ryzyko demencji i demencji naczyniowej.

Badanie dodaje do coraz większej liczby dowodów na niekorzystne skutki zdrowotne związane ze spożywaniem wysoce przetworzonej żywności, w tym choroby układu krążenia, cukrzycę, nowotwory i śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny, i jest pierwszym, który oszacował wpływ zastąpienia go na ryzyko demencji . Autorzy badania napisali, że żywność ultra przetworzona zawiera żywność nieprzetworzoną lub minimalnie przetworzoną.

Wtórna analiza badania potwierdza ich ustalenia. Analiza wykazała, że ​​spożywanie nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności znacznie zmniejsza ryzyko demencji, ale nie choroby Alzheimera (AD). W badaniu przyjrzano się również niektórym rodzajom przetworzonej żywności i stwierdzono, że istnieje wyższe ryzyko demencji i otępienia naczyniowego związanego ze sztucznie słodzonymi napojami gazowanymi i cukrem, zwiększone ryzyko demencji związanej z produktami cukrowymi oraz wyższe ryzyko choroby Alzheimera z ultraprzetwarzaniem. Mięso, ryby i jajka.

Szczegóły badania

W badaniu wzięło udział 72 083 osoby dorosłe (w wieku 55 lat lub starsze) z co najmniej dwiema ocenami żywieniowymi ważnymi przez 24 godziny i bez demencji na początku badania. Uczestnicy zostali włączeni do brytyjskiego badania Biobank Study, dużego, prospektywnego, populacyjnego badania kohortowego obejmującego ponad 500 000 uczestników, obejmującego 22 ośrodki badawcze w Anglii, Szkocji i Walii, gdzie uczestnicy są oceniani pod kątem szeregu pomiarów (fizycznych, funkcjonalnych, genetycznych, i biologiczne).

READ  Dzieci cierpiące na egzemę częściej zmagają się z towarzyszącymi objawami ADHD

Każdy uczestnik obecnego badania wypełnił co najmniej dwa 24-godzinne internetowe kwestionariusze żywieniowe w latach 2009-2010 za pomocą Oxford WebQ, narzędzia, które zbiera informacje o 206 produktach spożywczych i 32 napojach spożywanych w ciągu ostatnich 24 godzin.

Autorzy badania zidentyfikowali żywność ultra przetworzoną w oparciu o klasyfikację NOVA, która klasyfikuje żywność i napoje na cztery grupy na podstawie tego, jak dobrze jest przetworzona żywność: 1) nieprzetworzona lub minimalnie przetworzona żywność (na przykład świeże owoce i warzywa), 2) przetworzona składniki do gotowania (takie jak sól) żywność i cukier), 3) przetworzona żywność (taka jak konserwy rybne i chleb) oraz 4) ultraprzetworzona żywność (w tym sosy, przekąski i napoje).

Bezwzględny 10-procentowy wzrost spożycia wysoce przetworzonej żywności wiązał się ze znacznym wzrostem ryzyka całkowitej demencji (o 25 proc.) i demencji naczyniowej (o 28 proc.), a także z sugestywnym powiązaniem z chorobą Alzheimera (o 14 proc.). ).

Badanie wykazało również, że zastąpienie nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności wysoce przetworzoną żywnością zmniejszyło ryzyko demencji i demencji naczyniowej (ale nie choroby Alzheimera), a zmniejszenie ryzyka wzrosło wraz ze wzrostem odsetka nieprzetworzonej żywności. Na przykład ryzyko rozwoju demencji było o 10 procent niższe przy 5-procentowym zastąpieniu, 19 procent niższe przy 10-procentowym zastąpieniu i 34 procent niższe przy 20-procentowym zastąpieniu.

„Biorąc pod uwagę, że dla wielu osób nawyki żywieniowe przez całe życie zaczynają się w dzieciństwie, takie badania potwierdzają ideę, że inwestycje w wielopokoleniowe programy edukacji zdrowotnej skoncentrowane na umiejętnościach żywieniowych pozostają opłacalne”. – Dr. James M. Nobel

Wyzwanie oceny przetwarzania żywności

W artykule wstępnym towarzyszącym badaniu autorzy — dr Maura E. Walker, profesor na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu w Bostonie oraz dr Nicole L. Spartano, adiunkt w dziedzinie endokrynologii, cukrzycy, żywienia i kontroli wagi w Bostonie Uniwersytet — zauważ, że ocena poziomu przetworzenia w żywności może być subiektywna i trudna. Na przykład metody przygotowania, które należy wziąć pod uwagę, takie jak produkty spożywcze, takie jak domowe w porównaniu z kupowanymi w sklepie zupy i sosy, nie są rejestrowane przez Oxford WebQ. Zauważyli również, że niektóre z klasyfikacji NOVA danych oceny żywieniowej mogły być interpretowane przez autorów w sposób subiektywny. Autorzy badania oceniali produkty mięsne (wieprzowinę i boczek) jako żywność ultra przetworzoną, podczas gdy ocena NOVA (3) uważa te przetworzone mięsa za wysoko przetworzone.

READ  Wariant Omicron XBB.1.5 jest wysoce patogenny i zakaźny: The Lancet

Ponieważ przetwarzanie żywności jest trudne do oceny, zasugerowali, aby badacze „uważnie rozważyli pytanie badawcze postawione podczas oceny potencjalnych zalet i wad” – powiedzieli.

„Ponieważ staramy się lepiej zrozumieć zawiłości przyjmowania składników odżywczych (przetwarzanie, czas i mieszane posiłki), musimy również pamiętać, że mogą być wymagane inwestycje w bardziej wysokiej jakości ocenę żywieniową” – napisali.

W odpowiedzi na komentarze w artykule redakcyjnym dr Wang bronił stosowania oceny NOVA stosowanej w badaniu w oparciu o systematyczny przegląd oceny żywności, który wykazał, że NOVA jest najbardziej specyficznym, spójnym, jasnym, kompleksowym i odpowiednim systemem. Wśród tych, którzy studiowali.

Uznał również trudności w kontrolowaniu wszystkich mylących zmiennych podczas oceny ryzyka demencji w przypadku ultraprzetworzonej żywności. „Chociaż kontrolowaliśmy szeroki zakres czynników zakłócających, nie można całkowicie wykluczyć potencjalnego, niewyjaśnionego wpływu, ze względu na obserwacyjny charakter badania” – powiedział dr Yang.

Komentarz eksperta

James M. Noble, MD, FAAN, profesor neurologii w Columbia University Irving Medical Center, który nie był zaangażowany w badanie, powiedział, że badanie, podobnie jak wszystkie badania epidemiologiczne, jest krokiem w kierunku zrozumienia mechanistycznych powiązań między dietą a demencją. Podkreślił jednak wyzwanie tego typu badań w obliczaniu trudnych do kontrolowania czynników, które mogłyby zakłócić wyniki.

„Związek między dietą a wynikami zdrowotnymi jest często pośredni” – powiedział dr Noble.

Powiedział jednak, że doradzanie pacjentom, aby próbowali ograniczyć przetworzoną żywność w swojej diecie, ma bardzo niewiele wad. „Biorąc pod uwagę, że dla wielu osób nawyki żywieniowe przez całe życie zaczynają się już w dzieciństwie, takie badania potwierdzają ideę, że inwestycje w wielopokoleniowe programy edukacji zdrowotnej ukierunkowane na świadomość żywieniową pozostają opłacalne” – powiedział.

Dr Natalia Gomez Goncalves, badaczka z wydziału patologii na University of São Paulo School of Medicine, powiedziała, że ​​badanie dostarczyło „nowego wglądu” w związek diety z funkcjami poznawczymi. Zauważyła, że ​​większość badań skupia się na związku między zdrową dietą a poprawą funkcji poznawczych u osób starszych, ale niewiele, jak obecne badanie, skupia się na szkodliwym wpływie niezdrowej diety na funkcje poznawcze.

READ  Zmniejszona różnorodność bakterii w płucach z mukowiscydozą związana z gorszym wynikiem

Powiedziała, że ​​odkrycia wspierają badania, które niedawno zaprezentowała na Międzynarodowej Konferencji Towarzystwa Alzheimera. W badaniu z udziałem 10 755 osób w ciągu ośmiu lat obserwacji, ci, którzy jedli najbardziej przetworzoną żywność (ponad 20% dziennych kalorii), odnotowali o 28% szybszy spadek globalnych wyników poznawczych, w tym pamięci, płynności werbalnej, i funkcję wykonawczą, w porównaniu z tymi, którzy spożywali mniejszą ilość.

„Wciąż nie mamy skutecznego leczenia demencji, więc musimy zainwestować w profilaktykę” – powiedział dr Goncalves. „Biorąc pod uwagę dowody na niekorzystny wpływ ultraprzetworzonej żywności na funkcje poznawcze, klinicyści mogą doradzać pacjentom, aby preferowali spożywanie świeżej żywności i gotowanie w domu zamiast kupowania gotowej żywności i przekąsek” – powiedziała.

Ujawnienia

Żadne z wymienionych tutaj źródeł nie zawierało ujawnień.