Artykuł w skrócie
Analiza dużego badania epidemiologicznego wykazała związek między niezdrową dietą wysoko przetworzonej żywności a ryzykiem rozwoju demencji. Zastępowanie lub zastępowanie zdrowej żywności wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem.
Zgodnie z dużym badaniem epidemiologicznym opublikowanym w internetowym wydaniu z 22 lipca, osoby, które stosują dietę bogatą w wysoko przetworzoną żywność, są bardziej narażone na rozwój demencji i otępienia naczyniowego. Neurologia.
Badanie prospektywne oparto na analizie danych z dużej grupy ponad 72 000 osób, które stosowały dietę zawierającą wyższy poziom ultra przetworzonej żywności.
„Nasze wyniki sugerują, że zmiana w kierunku mniejszego spożycia wysoce przetworzonej żywności i wyższe spożycie nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności może pomóc w zapobieganiu demencji” – powiedział starszy autor badania, dr Yaogang Wang ze Szkoły Zdrowia Publicznego w Tianjin. Uniwersytet Medyczny w Chinach.
Powiedział, że zastąpienie tylko niewielkiego odsetka tych produktów żywnością nieprzetworzoną lub minimalnie przetworzoną – na przykład zastąpienie pół jabłka lub porcji kukurydzy odpowiednikiem batonika czekoladowego – może zmniejszyć ryzyko demencji i demencji naczyniowej.
Badanie dodaje do coraz większej liczby dowodów na niekorzystne skutki zdrowotne związane ze spożywaniem wysoce przetworzonej żywności, w tym choroby układu krążenia, cukrzycę, nowotwory i śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny, i jest pierwszym, który oszacował wpływ zastąpienia go na ryzyko demencji . Autorzy badania napisali, że żywność ultra przetworzona zawiera żywność nieprzetworzoną lub minimalnie przetworzoną.
Wtórna analiza badania potwierdza ich ustalenia. Analiza wykazała, że spożywanie nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności znacznie zmniejsza ryzyko demencji, ale nie choroby Alzheimera (AD). W badaniu przyjrzano się również niektórym rodzajom przetworzonej żywności i stwierdzono, że istnieje wyższe ryzyko demencji i otępienia naczyniowego związanego ze sztucznie słodzonymi napojami gazowanymi i cukrem, zwiększone ryzyko demencji związanej z produktami cukrowymi oraz wyższe ryzyko choroby Alzheimera z ultraprzetwarzaniem. Mięso, ryby i jajka.
Szczegóły badania
W badaniu wzięło udział 72 083 osoby dorosłe (w wieku 55 lat lub starsze) z co najmniej dwiema ocenami żywieniowymi ważnymi przez 24 godziny i bez demencji na początku badania. Uczestnicy zostali włączeni do brytyjskiego badania Biobank Study, dużego, prospektywnego, populacyjnego badania kohortowego obejmującego ponad 500 000 uczestników, obejmującego 22 ośrodki badawcze w Anglii, Szkocji i Walii, gdzie uczestnicy są oceniani pod kątem szeregu pomiarów (fizycznych, funkcjonalnych, genetycznych, i biologiczne).
Każdy uczestnik obecnego badania wypełnił co najmniej dwa 24-godzinne internetowe kwestionariusze żywieniowe w latach 2009-2010 za pomocą Oxford WebQ, narzędzia, które zbiera informacje o 206 produktach spożywczych i 32 napojach spożywanych w ciągu ostatnich 24 godzin.
Autorzy badania zidentyfikowali żywność ultra przetworzoną w oparciu o klasyfikację NOVA, która klasyfikuje żywność i napoje na cztery grupy na podstawie tego, jak dobrze jest przetworzona żywność: 1) nieprzetworzona lub minimalnie przetworzona żywność (na przykład świeże owoce i warzywa), 2) przetworzona składniki do gotowania (takie jak sól) żywność i cukier), 3) przetworzona żywność (taka jak konserwy rybne i chleb) oraz 4) ultraprzetworzona żywność (w tym sosy, przekąski i napoje).
Bezwzględny 10-procentowy wzrost spożycia wysoce przetworzonej żywności wiązał się ze znacznym wzrostem ryzyka całkowitej demencji (o 25 proc.) i demencji naczyniowej (o 28 proc.), a także z sugestywnym powiązaniem z chorobą Alzheimera (o 14 proc.). ).
Badanie wykazało również, że zastąpienie nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności wysoce przetworzoną żywnością zmniejszyło ryzyko demencji i demencji naczyniowej (ale nie choroby Alzheimera), a zmniejszenie ryzyka wzrosło wraz ze wzrostem odsetka nieprzetworzonej żywności. Na przykład ryzyko rozwoju demencji było o 10 procent niższe przy 5-procentowym zastąpieniu, 19 procent niższe przy 10-procentowym zastąpieniu i 34 procent niższe przy 20-procentowym zastąpieniu.
Wyzwanie oceny przetwarzania żywności
W artykule wstępnym towarzyszącym badaniu autorzy — dr Maura E. Walker, profesor na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu w Bostonie oraz dr Nicole L. Spartano, adiunkt w dziedzinie endokrynologii, cukrzycy, żywienia i kontroli wagi w Bostonie Uniwersytet — zauważ, że ocena poziomu przetworzenia w żywności może być subiektywna i trudna. Na przykład metody przygotowania, które należy wziąć pod uwagę, takie jak produkty spożywcze, takie jak domowe w porównaniu z kupowanymi w sklepie zupy i sosy, nie są rejestrowane przez Oxford WebQ. Zauważyli również, że niektóre z klasyfikacji NOVA danych oceny żywieniowej mogły być interpretowane przez autorów w sposób subiektywny. Autorzy badania oceniali produkty mięsne (wieprzowinę i boczek) jako żywność ultra przetworzoną, podczas gdy ocena NOVA (3) uważa te przetworzone mięsa za wysoko przetworzone.
Ponieważ przetwarzanie żywności jest trudne do oceny, zasugerowali, aby badacze „uważnie rozważyli pytanie badawcze postawione podczas oceny potencjalnych zalet i wad” – powiedzieli.
„Ponieważ staramy się lepiej zrozumieć zawiłości przyjmowania składników odżywczych (przetwarzanie, czas i mieszane posiłki), musimy również pamiętać, że mogą być wymagane inwestycje w bardziej wysokiej jakości ocenę żywieniową” – napisali.
W odpowiedzi na komentarze w artykule redakcyjnym dr Wang bronił stosowania oceny NOVA stosowanej w badaniu w oparciu o systematyczny przegląd oceny żywności, który wykazał, że NOVA jest najbardziej specyficznym, spójnym, jasnym, kompleksowym i odpowiednim systemem. Wśród tych, którzy studiowali.
Uznał również trudności w kontrolowaniu wszystkich mylących zmiennych podczas oceny ryzyka demencji w przypadku ultraprzetworzonej żywności. „Chociaż kontrolowaliśmy szeroki zakres czynników zakłócających, nie można całkowicie wykluczyć potencjalnego, niewyjaśnionego wpływu, ze względu na obserwacyjny charakter badania” – powiedział dr Yang.
Komentarz eksperta
James M. Noble, MD, FAAN, profesor neurologii w Columbia University Irving Medical Center, który nie był zaangażowany w badanie, powiedział, że badanie, podobnie jak wszystkie badania epidemiologiczne, jest krokiem w kierunku zrozumienia mechanistycznych powiązań między dietą a demencją. Podkreślił jednak wyzwanie tego typu badań w obliczaniu trudnych do kontrolowania czynników, które mogłyby zakłócić wyniki.
„Związek między dietą a wynikami zdrowotnymi jest często pośredni” – powiedział dr Noble.
Powiedział jednak, że doradzanie pacjentom, aby próbowali ograniczyć przetworzoną żywność w swojej diecie, ma bardzo niewiele wad. „Biorąc pod uwagę, że dla wielu osób nawyki żywieniowe przez całe życie zaczynają się już w dzieciństwie, takie badania potwierdzają ideę, że inwestycje w wielopokoleniowe programy edukacji zdrowotnej ukierunkowane na świadomość żywieniową pozostają opłacalne” – powiedział.
Dr Natalia Gomez Goncalves, badaczka z wydziału patologii na University of São Paulo School of Medicine, powiedziała, że badanie dostarczyło „nowego wglądu” w związek diety z funkcjami poznawczymi. Zauważyła, że większość badań skupia się na związku między zdrową dietą a poprawą funkcji poznawczych u osób starszych, ale niewiele, jak obecne badanie, skupia się na szkodliwym wpływie niezdrowej diety na funkcje poznawcze.
Powiedziała, że odkrycia wspierają badania, które niedawno zaprezentowała na Międzynarodowej Konferencji Towarzystwa Alzheimera. W badaniu z udziałem 10 755 osób w ciągu ośmiu lat obserwacji, ci, którzy jedli najbardziej przetworzoną żywność (ponad 20% dziennych kalorii), odnotowali o 28% szybszy spadek globalnych wyników poznawczych, w tym pamięci, płynności werbalnej, i funkcję wykonawczą, w porównaniu z tymi, którzy spożywali mniejszą ilość.
„Wciąż nie mamy skutecznego leczenia demencji, więc musimy zainwestować w profilaktykę” – powiedział dr Goncalves. „Biorąc pod uwagę dowody na niekorzystny wpływ ultraprzetworzonej żywności na funkcje poznawcze, klinicyści mogą doradzać pacjentom, aby preferowali spożywanie świeżej żywności i gotowanie w domu zamiast kupowania gotowej żywności i przekąsek” – powiedziała.
Ujawnienia
Żadne z wymienionych tutaj źródeł nie zawierało ujawnień.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków