Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Dieta na zapalenie uchyłków – jakie pokarmy można jeść i czego należy unikać

Dieta na zapalenie uchyłków – jakie pokarmy można jeść i czego należy unikać

Zdiagnozowanie stanu zapalnego przewodu pokarmowego, takiego jak zapalenie uchyłków, może rodzić wiele pytań, w tym, czy należy stosować specjalną dietę na zapalenie uchyłków.

Chociaż lekarz prawdopodobnie omówi z tobą opcje leczenia, w tym dietę, którą należy zastosować, nadal możesz mieć pytania. Oto, co musisz wiedzieć o diecie na zapalenie uchyłków i jak może ci to pomóc.

Co to jest zapalenie uchyłków?

Zapalenie uchyłków to infekcja uchyłków, małych torebek, które wybrzuszają się w okrężnicy, Medline Plus wyjaśnia. Jeśli masz uchyłkowatość, jest to stan zwany uchyłkowatością — jest to bardziej powszechne, gdy ludzie się starzeją, a około połowa osób w wieku powyżej 60 lat ma uchyłkowatość, mówi Medline Plus. (Uważa się, że powoduje to dieta o niskiej zawartości błonnika).

Większość osób z uchyłkowatością nie ma żadnych objawów i nawet nie wie, że ma te kieszonki Narodowy Instytut Cukrzycy oraz Chorób Układu Pokarmowego i Nerek (NIDDK) wyjaśnia. Ale w przypadku zapalenia uchyłków jest to stan zwany zapaleniem uchyłków.

Zapalenie uchyłków może rozwijać się szybko i powodować poważne komplikacje.

Objawy zapalenia uchyłków

według Klinika majonezu, Objawy zapalenia uchyłków mogą obejmować:

  • Ból, który może trwać kilka dni i zwykle koncentruje się w lewej dolnej części brzucha
  • Wymioty i nudności
  • Gorączka
  • Ból brzucha
  • Zaparcia lub biegunka

Czy musisz przestrzegać diety na zapalenie uchyłków?

Osobom z zapaleniem uchyłków zwykle zaleca się przestrzeganie specjalnej diety, a także przyjmowanie antybiotyków w celu kontrolowania zaostrzeń, mówi Klinika Mayo. Zwykła dieta „wymaga więcej pracy dla przewodu pokarmowego i może dalej podrażniać już obciążoną okrężnicę, powodując gorsze objawy” – mówi dr Sue Han, profesor nadzwyczajny chirurgii w Icahn School of Medicine w Mount Sinai.

Dlatego lekarze zwykle sugerują, że pacjenci trzymają się czystych płynów tylko wtedy, gdy mają epizod zapalenia uchyłków, mówi dr Hahn. „Przejrzyste płyny są łatwiejsze do strawienia niż pokarmy stałe” – wyjaśnia. „Następnie, gdy okrężnica wraca do zdrowia, a objawy zmniejszają się, pacjenci mogą powoli przechodzić na bardziej stałe pokarmy, gdy okrężnica odzyskuje funkcję i zdrowie”.

READ  Badanie wykazało, że post przerywany wiąże się z większym ryzykiem śmierci z powodu chorób układu krążenia

Zwykła dieta nie powoduje bezpośrednio zaostrzenia, mówi Bethany Doerfler, MS, RD, dietetyk kliniczny w Northwestern Memorial Hospital. Ale dalsze odprężanie jelit poprzez picie tylko czystych płynów „może pomóc zmniejszyć stan zapalny w jelitach i umożliwić prawidłowe działanie leków, takich jak antybiotyki” – mówi.

Możesz również zostać poproszony o ograniczenie ilości spożywanego błonnika, aby zmniejszyć ryzyko biegunki i ciśnienia w jelitach, mówi Doerfler. „Jest to naprawdę zaprojektowane, aby zapewnić Ci większy komfort, jednocześnie pomagając organizmowi w usuwaniu stanów zapalnych, z antybiotykami lub bez” – mówi.

Jak długo trwa dieta na zapalenie uchyłków?

Dieta na zapalenie uchyłków zwykle nie trwa długo. „Po około 24 do 72 godzinach większości ludzi zaleca się wznowienie diety o niskiej zawartości błonnika na okres do sześciu tygodni” – mówi Doerfler. Wyjaśnia, że ​​żywność o niskiej zawartości błonnika pomaga zmniejszyć ryzyko biegunki i może zmniejszyć ciśnienie i stan zapalny w jelitach.

Zapalenie uchyłków zwykle ustępuje po czterech do sześciu tygodniach, mówi Doerfler. W tym momencie możesz zacząć jeść produkty bogate w błonnik, takie jak produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa oraz zdrowe tłuszcze, takie jak orzechy, nasiona, awokado i oliwa z oliwek.

Jeśli masz zapalenie uchyłków, dobrze jest porozmawiać z lekarzem o swojej diecie i kiedy można się spodziewać jej zmiany, mówi dr Hahn. A jeśli masz problem z wiedzą, co robić i kiedy, Doerfler zaleca współpracę z zarejestrowanym dietetykiem, aby dowiedzieć się, jak powoli dodawać błonnik z powrotem do diety po zaostrzeniu.