Wegetariańskie i wegańskie. Śródziemnomorska, ryba wegetariańska i wszystkożerna. Paleo, keto i mięsożerca.
Mody dietetyczne są obecnie w modzie, a wielu ekspertów podkreśla zalety różnych diet z dominującymi różnymi składnikami odżywczymi. Jednak jeśli chodzi o ich wpływ na nasze zdrowie i zdrowie naszej planety, nie wszystkie diety są sobie równe.
Naukowcy z Tulane University, którzy badali jakość odżywczą i wpływ popularnych diet w Stanach Zjednoczonych na środowisko według ankiety przeprowadzonej wśród 16 000 dorosłych, stwierdzili, że diety ketonowe i paleo były najgorsze na podstawie ich śladu węglowego i ogólnej wartości odżywczej.
„Dieta ketonowa, która stawia na pierwszym miejscu duże ilości tłuszczu i małe ilości węglowodanów, generuje około 3 kg dwutlenku węgla na każde 1000 spożytych kalorii” – wyjaśnili naukowcy w raporcie. oświadczenie na ich ustaleniach.
Zauważają, że „dieta paleo, która unika zbóż i fasoli na rzecz mięsa, orzechów i warzyw, miała najniższy wynik jakości po diecie, a także miała wysoki ślad węglowy, wynoszący 2,6 kg dwutlenku węgla na 1000 kalorii”.
Dieta wegańska ma najmniejszy wpływ na klimat, ponieważ generuje 0,7 kg dwutlenku węgla na 1000 spożytych kalorii, czyli mniej niż jedną czwartą emisji z diety ketogenicznej. Przestrzega diety wegetariańskiej i wegańskiej. Wyniki te są zgodne z wynikami wcześniejszych badań.
Jeśli chodzi o jakość odżywczą, najwyżej oceniono dietę ryb namorzynowych, a następnie dietę wegetariańską i wegańską. Dieta roślinna, która była najbardziej popularna wśród uczestników badania, znalazła się pomiędzy dwoma skrajnościami spektrum pod względem jakości odżywczej i wpływu na klimat.
„Podejrzewaliśmy negatywny wpływ klimatu, ponieważ koncentruje się on wokół mięsa, ale nikt tak naprawdę nie porównał wszystkich tych diet – ponieważ są one wybierane przez osoby, a nie przepisywane przez ekspertów – ze sobą przy użyciu wspólnych ram”, mówi prof. Diego Rose, MD, dyrektor programu żywieniowego w uniwersyteckiej Szkole Zdrowia Publicznego i Medycyny Tropikalnej, który kierował zespołem badania.
Zdaniem Rose i jego współpracowników, gdyby jedna trzecia osób stosujących dietę wszystkożerną przeszła na dietę roślinną w dowolnym dniu, wyeliminowałoby to emisje równe 340 milionom mil przejechanych przez samochody osobowe.
Z biegiem czasu redukcje te mogą być znaczące, ponieważ jedna trzecia emisji gazów cieplarnianych jest generowana przez globalny system żywnościowy. Produkcja wołowiny jest szczególnie wysokoemisyjna, a jednocześnie prowadzi do wylesiania w miejscach takich jak Amazonia.
Podobnie, kiedy osoby stosujące diety mięsożerne przeszły na dietę śródziemnomorską opartą na roślinach lub dietę DASH (ta ostatnia ma niską zawartość tłustego mięsa i jest zalecana osobom z wysokim ciśnieniem krwi), zarówno ślad węglowy, jak i wyniki jakości żywieniowej uległy poprawie, mówi ekspert. .
„Zmiana klimatu jest prawdopodobnie jednym z najbardziej palących problemów naszych czasów, a wiele osób jest zainteresowanych przejściem na dietę roślinną” – mówi Rose.
„Na podstawie naszych ustaleń powinno to zmniejszyć ślad węglowy i być ogólnie zdrowsze. Nasze badania pokazują również, że istnieje sposób na poprawę zdrowia i śladu węglowego bez całkowitej rezygnacji z mięsa” – twierdzi.
„Odkrywca. Entuzjasta muzyki. Fan kawy. Specjalista od sieci. Miłośnik zombie.”
More Stories
Nowy raport WHO pokazuje, jak miasta przyczyniają się do postępu w zapobieganiu chorobom niezakaźnym i urazom
Naukowcy identyfikują „najlepszy punkt” bezpiecznej operacji po zawale serca
Badanie wykazało, że 20% dzieci chorych na zapalenie płuc nie otrzymuje antybiotyków