Wysokie temperatury i ulewne deszcze związane ze zmianą klimatu są żyzną pożywką dla komarów Aedes, które rozprzestrzeniają gorączkę denga.
Podczas gdy wiele osób cieszy się cieplejszymi temperaturami i słońcem, komar Aedes, który również rozprzestrzenia gorączkę denga. On ona dobrze prosperować W temperaturach od 20 do 30 stopni Celsjusza. Wyższe temperatury oznaczają zwiększoną częstość ukąszeń komarów Aedes, zwiększając ryzyko przenoszenia chorób. Te same wysokie temperatury przyspieszają rozprzestrzenianie się wirusów przenoszonych przez komary.
Zarówno rosnące temperatury, jak i opady spowodowane zmianami klimatu będą poszukiwany Geograficzne rozmieszczenie dengi — wyższe temperatury skracają reprodukcyjny cykl życia komarów, więcej deszczu zapewnia więcej miejsc do rozmnażania się komarów i wilgoci potrzebnej do rozwoju. Naukowcy z Malezji są teraz Eksperymentuj z domowymi pułapkami na komary Aby pomóc wyeliminować problem po tym, jak inne metody, takie jak opryskiwanie, stały się mniej skuteczne. Pułapki wypełnione są przyjaznym dla środowiska środkiem owadobójczym, który zmniejsza płodność. Następnie samice komarów rozprowadzają pestycydy i zmniejszają liczbę potomstwa. To rozwiązanie, które sprawdziło się już w Brazylii.
Pułapka wykonana jest z niedrogiego polietylenu i działa bez prądu i dodatkowych przedłużeń. Jego konstrukcja opiera się na grawitacyjnym systemie nawadniającym, który skutecznie dozuje pułapkę przez okres do dwóch miesięcy. Naukowcy spodziewają się, że wraz z dalszą poprawą system zmniejszy populację Aedów i pośrednio zmniejszy przenoszenie dengi.
Gorączka denga już atakuje Połowa światowej populacji Jednak to, jak zmiany klimatyczne ostatecznie wpływają na ich rozprzestrzenianie się, zależy od wielu czynników. Jeden ostatnie badania Przewiduj, że w nadchodzących dziesięcioleciach w Europie nie będzie większych wybuchów gorączki denga. Chociaż spodziewany wzrost temperatury byłby korzystny dla komarów Aedes, spodziewane spadki opadów i wilgotności względnej nie sprzyjają wzrostowi populacji Aedes.
Jednak całkowita liczba osób zagrożonych zachorowaniem na dengę do 2080 r. wyniesie 6,1 miliarda. Jest to prawdopodobnie spowodowane szybkim wzrostem populacji na obszarach już endemicznych dla dengi, co z pewnością zwiększy obciążenie zdrowia publicznego i usług na tych obszarach.
Zmiany w krajobrazie, urbanizacja, przemieszczanie się ludzi i przesiedlenia, podróże i handel to ważne czynniki, które należy wziąć pod uwagę w programie zapobiegania i kontroli dengi. Interakcja między zmiennymi klimatycznymi a społecznymi, ekonomicznymi i publicznymi uwarunkowaniami zdrowia jest bardzo złożona i dynamiczna.
Złe warunki sanitarne, nieplanowana urbanizacja, niezadowalająca gospodarka odpadami stałymi i ograniczone zaopatrzenie w wodę pitną zwiększają ryzyko epidemii dengi. Międzynarodowe podróże i handel są również głównymi czynnikami ekspansji geograficznej dengi.
Malezyjskie Ministerstwo Zdrowia podjęło działania w celu wzmocnienia nadzoru nad dengą, szybkiego reagowania na wybuch epidemii oraz wspierania badań nad dengą w celu innowacji i mobilizacji społeczności.
Wzrosła również komunikacja z innymi zainteresowanymi stronami, np. z radą lokalną, zespołami ds. gospodarki odpadami stałymi i zarządzania placami budowy, ponieważ miejsca te są znane jako wylęgarnie komarów.
Kluczowe czynniki skutecznej i trwałej kontroli przenoszenia dengi obejmują ulepszone i skuteczne systemy nadzoru, skuteczną kontrolę wektorów z silną koordynacją wśród wszystkich zainteresowanych stron, zwiększoną świadomość na temat dengi, szczególnie wśród decydentów i społeczności lokalnej oraz opracowanie dokładnych, terminowych i skutecznych wczesnych systemy ostrzegawcze.
Walka z nieprzewidywalnym przeciwnikiem będzie wymagała nowych narzędzi i strategii.
More Stories
Bardziej ekologiczne wybory, bystrzejsze umysły: badania łączą zrównoważony rozwój i zdrowie mózgu
Coraz częstsza liczba chorób przenoszonych przez komary w Europie – jak bardzo martwią się naukowcy? | Transmisja
Badanie asocjacji całego genomu pozwala zidentyfikować genetyczne czynniki ryzyka demencji