Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Czy głód może spowolnić proces starzenia?  – Stań

Czy głód może spowolnić proces starzenia? – Stań

Niedawne badanie wykazało związek między głodem a spowolnieniem procesu starzenia. badania Opublikowany w Naukirecenzowanym czasopiśmie akademickim.

W ramach badań naukowcy przeprowadzili eksperymenty dotyczące spożycia muszek owocowych, powszechnie znanych jako muszki owocowe.

Naukowiec podzielił muchy na dwie grupy pokarmowe. Jedna grupa była karmiona dietą o niskiej zawartości aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), podczas gdy druga grupa była karmiona dietą bogatą w BCAA. Naukowcy opracowali chemicznie zdefiniowane diety, aby zmodyfikować zmieniające się stężenie BCAA bez zmiany innych składników diety.

„Odkryliśmy, że głód moduluje starzenie się Drosophila. Redukcja aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) lub aktywacja neuronów promujących głód powoduje stan głodu, który wydłuża życie pomimo zwiększonego karmienia”.

Muchy z niższej grupy BCAA mogą nadal spożywać więcej kalorii i ogólnie więcej białka i nadal cieszyć się długowiecznością.

muszki owocówki. (źródło: STOCKVAULT)

W badaniu naukowcy napisali, że „zawartość kalorii ma mniejszy wpływ niż skład diety na dostosowanie do długości życia, a kolejne próby wykluczyły różnice w spożyciu kalorii jako przyczynę obserwowanych efektów diety”.

Korzyści przedłużające życie były wynikiem stanu neurologicznego. Wystarczyła egzystencja z pragnieniem odżywiania się opartym na głodzie, aby cieszyć się korzyściami płynącymi ze starzenia się.

Jakie znaczenie mają BCAA?

Wykazano, że zmniejszenie dostępności BCAA u ssaków, a także u much, zwiększa apetyt na białko i wydłuża życie.

Ponadto, stosując proces znany jako optogenetyka, naukowcy byli w stanie aktywować neurony związane z popędem głodowym much poprzez wystawienie owadów na działanie czerwonego światła. Muchy wystawione na działanie czerwonego światła również cieszyły się korzyściami przedłużającymi życie.

W raporcie z badania SciTechDaily zacytowano głównego badacza pracy, dr Kristi Weaver, która powiedziała: „Uważamy, że stworzyliśmy rodzaj żarłocznego głodu u much” – powiedział Weaver. „Dzięki temu muchy żyły dłużej”.

Pozostają zastrzeżenia co do rozszerzenia wyników badania na inne gatunki zwierząt. Jednak przedłużające życie korzyści wynikające z głodu zostały wykazane u innych zwierząt, w tym także u ssaków.

READ  Polityka pokonuje naukę Covida w dążeniu Dżawida do „życia z wirusem” | Korona wirus