Biegowelove.pl

informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Czy dieta wpływa na wystąpienie stwardnienia rozsianego?

Czy dieta wpływa na wystąpienie stwardnienia rozsianego?

nowo Składniki odżywcze Badanie czasopisma określa, czy dieta wpływa na wystąpienie stwardnienia rozsianego (SM).

Pobyt: Rola diety w wystąpieniu stwardnienia rozsianego: badanie prospektywne z wykorzystaniem brytyjskiego Biobanku. Źródło zdjęcia: Josep Soria / Shutterstock.com

Co powoduje stwardnienie rozsiane?

Stwardnienie rozsiane to przewlekła autoimmunologiczna choroba zapalna, która na ogół dotyka osoby w wieku od 20 do 40 lat. Stwardnienie rozsiane charakteryzuje się zmianami w ośrodkowym układzie nerwowym (OUN), które mogą powodować upośledzenie funkcji poznawczych lub fizycznych, takie jak brak koordynacji, paraliż, zaburzenia czucia i zaburzenia widzenia.

Stwardnienie rozsiane zostało podzielone na wiele podtypów w oparciu o różne fenotypy. Podtypy te obejmują klinicznie izolowany zespół, rzutowo-remisyjne stwardnienie rozsiane, pierwotnie postępujące stwardnienie rozsiane i wtórnie postępujące stwardnienie rozsiane.

W Anglii co roku odnotowuje się od 8 do 11 nowych przypadków stwardnienia rozsianego na 100 000 osób. W porównaniu z mężczyznami ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane u kobiet jest dwukrotnie wyższe.

Stwardnienie rozsiane to choroba wieloczynnikowa, która może rozwinąć się pod wpływem czynników genetycznych i środowiskowych, takich jak narażenie na promieniowanie ultrafioletowe (UVB), zakażenie wirusem Epsteina-Barra (EBV), otyłość i palenie tytoniu.

Dieta jest istotnym modulatorem homeostazy jelit, która może wpływać na zdrowie ośrodkowego układu nerwowego poprzez oś jelita-mózg. Kilka badań wykazało, że częste spożywanie dodatków do żywności może prowadzić do „nieszczelnego jelita” lub dysbiozy jelitowej, która zwiększa ryzyko choroby Alzheimera (AD).

Donoszono również, że prozapalne środowisko jelitowe zwiększa ryzyko rozwoju stwardnienia rozsianego. W tym celu niedawne badanie kohortowe brytyjskiego Biobanku wykazało, że zdrowy tryb życia obejmujący regularną aktywność fizyczną, prawidłowe wartości wskaźnika masy ciała (BMI) i zdrową dietę są odwrotnie powiązane z występowaniem stwardnienia rozsianego.

Zgodnie z tymi wynikami, inne badanie wykazało pozytywny wpływ jedzenia warzyw, ryb, owoców morza, orzechów, produktów mlecznych i produktów pełnoziarnistych na poprawę objawów stwardnienia rozsianego. Chociaż wiele badań wykazało pozytywny wpływ zdrowej diety na objawy stwardnienia rozsianego, związek między poszczególnymi pokarmami a ryzykiem stwardnienia rozsianego pozostaje niejasny.

READ  Lody z oliwy z oliwek

O badaniu

W bieżącym badaniu wykorzystano dane uzyskane od kohorty brytyjskiego Biobanku w celu zbadania związku między dietą a wystąpieniem stwardnienia rozsianego. Brytyjski Biobank jest jednym z największych publicznie dostępnych zasobów opieki zdrowotnej, wykorzystywanym do identyfikacji czynników genetycznych, środowiskowych i stylu życia w przypadku różnych schorzeń.

Na początku uczestnicy badania wypełnili kwestionariusz dotyczący częstotliwości spożywania posiłków (FFQ), który dostarczył istotnych informacji na temat ich diety. Do oceny diagnozy i wyników leczenia stwardnienia rozsianego wykorzystano dokumentację National Health Service (NHS) z Anglii, szkockie rejestry zachorowań i walijską bazę danych epizodów pacjentów.

Wyniki

W bieżącym badaniu zastosowano prospektywne, wieloaspektowe podejście, aby wyjaśnić rolę diety w wystąpieniu stwardnienia rozsianego. W brytyjskim Biobanku dostępne były dane dotyczące 502 507 osób w wieku 40–69 lat, z których 70 467 osób wybrano do badania na podstawie kryteriów kwalifikacyjnych.

Dane z długoterminowej obserwacji były dostępne średnio przez dwanaście lat, podczas których w badanej populacji zidentyfikowano 478 przypadków stwardnienia rozsianego. Odzwierciedla to wskaźnik chorobowości wynoszący 7,78 przypadków stwardnienia rozsianego na 100 000 osób rocznie.

Palenie zostało zidentyfikowane jako modyfikowalny czynnik ryzyka, który zwiększa ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane, przy czym stwierdzono, że obecni palacze, ale nie byli palacze, są bardziej narażeni na rozwój stwardnienia rozsianego. Warto zauważyć, że poprzednie badania przewidywały, że rzucenie palenia może zmniejszyć częstość występowania stwardnienia rozsianego o co najmniej 13%.

Osoby palące, cierpiące na niedobór witaminy D lub przebyte zakażenie wirusem EBV lub ludzkim antygenem leukocytowym (HLA) DR15*1501 są bardziej narażone na rozwój stwardnienia rozsianego. Stwierdzono, że oprócz palenia tytoniu ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane zwiększa otyłość u dzieci i młodzieży, a także genetyczne uwarunkowania otyłości. Skumulowany efekt przewlekłego stanu zapalnego o niskim stopniu nasilenia, zwiększonego poziomu leptyny, zmniejszonej biodostępności witaminy D i otyłości może przyczyniać się do rozwoju stwardnienia rozsianego.

READ  Teoria czarnej dziury Stephena Hawkinga udowodniła, że ​​horyzonty zdarzeń nigdy się nie kurczą

Umiarkowane spożycie ryb, zwłaszcza tłustych raz w tygodniu, wiązało się z nieco lepszym działaniem ochronnym przeciwko rozwojowi stwardnienia rozsianego niż częste ich spożywanie. Spożywanie tłustych ryb w okresie dojrzewania lub w późniejszym życiu jest odwrotnie powiązane z ryzykiem rozwoju stwardnienia rozsianego, a korzyści te są szczególnie widoczne w przypadku osób mieszkających na obszarach o małej ekspozycji na światło słoneczne, które przyczynia się do słabej syntezy witaminy D.

Jedno z poprzednich badań wykazało, że tłuste ryby, dobre źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (PUFA), pośredniczą w funkcjonowaniu układu odpornościowego witaminy D. Stwierdzono, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe działają ochronnie przed chorobą Alzheimera i chorobami zapalnymi. Ponadto wykazano, że codzienne przyjmowanie czterech gramów suplementów oleju rybnego zmniejsza częstość nawrotów i stanów zapalnych u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym.

Zgodnie z wcześniejszymi badaniami dieta śródziemnomorska pozytywnie zapobiega chorobom niezakaźnym. Zaobserwowano także odwrotną zależność pomiędzy tygodniowym spożyciem alkoholu a ryzykiem rozwoju stwardnienia rozsianego.

Wnioski

W bieżącym badaniu wykorzystano bazę danych brytyjskiego Biobanku do oceny roli diety w wystąpieniu stwardnienia rozsianego. Na podstawie danych FFQ stwierdzono, że tłuste ryby i umiarkowane spożycie alkoholu zmniejszają ryzyko wystąpienia stwardnienia rozsianego. W przyszłości potrzebne są dalsze badania, aby określić, jakie rodzaje alkoholu wpływają na stwardnienie rozsiane.

Odniesienie do magazynu:

  • Mazzucca, C.B., Scotti, L., Comey, C., i in. (2024) Rola diety w wystąpieniu stwardnienia rozsianego: badanie prospektywne z wykorzystaniem brytyjskiego Biobanku. Składniki odżywcze 16(11); 1746. doi:10.3390/nu16111746